Uważaj na rakotwórcze pestycydy w piwie

24

Naukowcy wykryli chemikalia w najlepszych niemieckich piwach.

Uważaj na rakotwórcze pestycydy w piwie
(flickr.com)

Instytut ds. Środowiska w Monachium przeprowadził 14 testów. Badaniu poddano próbki najlepiej sprzedających się piw w Niemczech. Niestety, każda z nich zawierała ślady glifosatu - pestycydu wywołującego zmiany nowotworowe.

*Nie ma powodów do paniki? * Spiegel zauważa, że legalna zawartość pestycydów nie powinna przekraczać 0,1 mikrograma na litr. Natomiast w piwie Hasseröder wykryto aż 29,74 mikrogramy substancji na litr napoju. Związek Niemieckich Piwowarów jednak uspokaja:

Żeby dorosła osoba odczuła skutki uboczne spożycia glifosatu, musiałaby wypić ok. tysiąca litrów piwa dziennie.

Debata trwa. O skalę zagrożenia glifosatem ciągle spierają się eksperci ds. żywienia i zdrowia. W USA lawinę obiekcji wywołał stosujący go na szeroką skalę koncern Monstanto. UE będzie musiała wkrótce także zająć głos w tej sprawie.

Kto ma teraz ochotę na piwko?

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić