Krzysztof Narewski| 
aktualizacja 

Uważaj na sushi. Może być pełne larw pasożytów

14

Wraz z boomem na sushi na całym świecie wzrosło ryzyko infekcji pasożytniczych – ostrzegają lekarze z Hospital da Luz i Hospital Egas Moniz w Lizbonie.

Uważaj na sushi. Może być pełne larw pasożytów
(Pixabay.com)

Alarm podniesiono po przyjęciu 32-letniego mężczyzny do szpitala. Cierpiał na infekcję nicieni anisakis. Można się nimi zarazić jedząc niedogotowaną lub surową rybę. Podejrzenia lekarzy potwierdził wywiad z pacjentem. Ten przyznał się, że jadł wcześniej sushi.

Mężczyzna miał kilka objawów. Przez cały tydzień dokuczały mu bóle pod żebrami, niewielka gorączka i wymioty. Po usunięciu larw z organizmu, pacjent bardzo szybko wrócił do zdrowia.

Lekarze ostrzegają. Sushi można jeść, ale trzeba pilnować, aby było z pewnego źródła. Infekcje pasożytnicze są groźne dla zdrowia. Niektóre prowadzą do anemii. Usuwanie pasożytów, a czasem i ich larw nie należy do przyjemnych. Często trzeba bowiem poddać się zabiegowi endoskopii.

Moda na sushi pochodzi z Japonii. Od kilku lat produkty z surowych ryb można dostać w praktycznie każdym zakątu świata. Serwują je zarówno eleganckie restauracje, jak i uliczne bary. Z powodzeniem kupi się je też w supermarkecie. Jedną z najistotniejszych cech dobrego sushi jest jego świeżość. Coraz częściej pojawiają się jednak głosy, że na sushi trzeba uważać - i to nie tylko z powodu pasożytów.

Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić