Jan Muller| 

Zjadamy tylko 60 proc. krowy. Los pozostałych 40 proc. jest dość dziwny

23

Dzięki krowom mięsnym mamy nie tylko co położyć na talerzu, ale i co wlać do baku czy zrobić makijaż.

Zjadamy tylko 60 proc. krowy. Los pozostałych 40 proc. jest dość dziwny
(iStock.com)

Większość z nas uważa, że z krową ma kontakt albo pijąc mleko, albo jedząc jej mięso. Tymczasem karkówka, polędwica, rumsztyk czy łopatka to tylko 60 proc. tego, co pozyskujemy z tych zwierząt. "Business Insider" postanowił sprawdzić, gdzie trafia reszta.

Tłuszcz nie trafia do rzeźnika, raczej przerabiany jest na łój. Używa się go do kremów do ciała, mydła czy pasty do zębów. Łój dodaje się jako lubrykant do płynów do odmrażania, płynu w hamulcach hydraulicznych. Stosuje się go także jako element biopaliwa lotniczego - serwis powołuje się na dane organizacji National Cattleman's Beef Association.

Kosmetyki i paliwo to nie wszystko, na co można przerobić krowę. Z krowiej trzustki pozyskuje się insulinę dla ludzi. Od tej, jaką sami produkujemy różni się tylko w niewielkim stopniu. Z nadnerczy produkuje się leki sterydowe. Z tkanki chrzęstnej robi się leki na cierpiących na osteoporozę a płuca używa do produkcji leków przeciwzakrzepowych, jak heparyna.

Niejadalne części krowy pomagają zarówno w upiększaniu ludzi, jak i przygotowywaniu ulubionych słodyczy. Chodzi przede wszystkim o skórę, z której pozyskuje się kolagen. Po oczyszczeniu trafia on do salonów medycyny estetycznej, gdzie wstrzykiwany jest np. w twarze, by je odmłodzić. Z kolei żelatyna z gotowania kości i skóry jest bazą dla słodkich pianek, karmelków, żelków i dżemów - dodaje "Business Insider".

Zobacz także: Zobacz także: Dorota Gardias o piciu krowiego moczu w "Azji Express": "To było straszne! Ale wypiłam"

Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić