Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
WIP
|
aktualizacja

Grycan, Zielona Budka, Koral. Bosacka demaskuje skład popularnych lodów

244
Podziel się:

Katarzyna Bosacka to tropicielka drożyzny, ale też ekspertka od składów produktów, które można znaleźć na sklepowych półkach. Tym razem zabrała się za lody słynnych marek. Zdaniem dziennikarki nie jest dobrze. Składy zdemaskowane!

Grycan, Zielona Budka, Koral. Bosacka demaskuje skład popularnych lodów
Bosacka demaskuje lody słynnych marek. Nie jest dobrze (AKPA, Instagram, @katarzynabosacka, AKPA)

Katarzyna Bosacka regularnie funduje obserwatorom dawkę wiedzy z zakresu zdrowia. Dokładnie analizuje składy, porównuje ceny i poleca "mniejsze zło" lub najlepszą z możliwych opcji. Tym razem Bosacka demaskuje lody słynnych marek.

Dziennikarka przeanalizowała składy popularnych lodów. Do wnikliwego badania wybrała smak waniliowy. Pod lupę trafiło sześć najsłynniejszych marek dostępnych na polskim rynku.

Powoli zaczyna się sezon na lody. Niestety czasy loda na patyku za 30 groszy, a nawet 2 zł minęły (chyba bezpowrotnie). Ale cieszmy się tym co mamy. A mamy całe morze różnych smaków lodów, kształtów i... składów - pisze Katarzyna Bosacka.

Na dwóch grafikach Katarzyna Bosacka umieściła składy sześciu produktów. - Co z nich wynika? - zapytała tajemniczo. Nie jest dobrze. Okazało się, że w większości przypadków znajduje się "odtworzone odtłuszczone mleko", czyli to zagęszczone, do którego dodaje się odpowiednią ilość wody.

Oprócz tego, w letnich przysmakach nie brakuje syropu glukozowo-fruktozowego, sztucznych aromatów czy stabilizatorów. "(...) zazwyczaj jest to mączka chleba świętojańskiego i guma guar. Nie są substancje szkodliwe, ale wcale nie są obowiązkową pozycją w składzie. Ich zadaniem jest nadanie lodom kremowej konsystencji" - wyjaśnia dziennikarka.

Bosacka zachęca do robienia domowych lodów. Zdaniem gwiazdy, przepisów na zimne desery jest mnóstwo. Jeśli jednak ktoś woli te sklepowe, dziennikarka poleca zwrócić uwagę, że często im droższe lody, tym ich skład jest dużo lepszy.

Oczywiście loda zjadamy głównie dla smaku i przyjemności, skład ma tu mniejsze znaczenie, ale warto wiedzieć co się je - dodaje Katarzyna Bosacka.
Zobacz także: Katarzyna Bosacka: "Dziwię się, że ludzie chcą zrobić sobie ze mną zdjęcie"
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(244)
Elek
2 tyg. temu
Kto to jest Bosacka???
Elek
2 tyg. temu
Bosacka demaskuje skład popularnych lodów. Sama je tylko wegańskie lody z pietruszki i wody. 07Bosacka zgłoś się!
Romeo
2 tyg. temu
Bosacka ...jest Super
jasiek
miesiąc temu
lody zawsze w liczbie mnogiej tak na wszelki wypadek....... no chyba, że chodzi jej o loda
Nie wierzę
miesiąc temu
Ta baba już tyle lat jest na diecie, ciągle sprawdza wszystkie składy produktów i poucza innych, a ciągle jest gruba... Dieta jak nie schudnąć .
Kekkkks
miesiąc temu
Raczej ta pani o diecie itd itd nie powinna zabierac glosu
Polak
miesiąc temu
Ja prdle ona zajmuje się zdrowym odżywianiem , dietą itd itp a wygląda jak ospały opos napuchnięty po tygodniowym maratonie alkoholowym... zdejmijcie ją z anteny i wywalcie z tych portali... Odpycha tylko a nie mobilizuje...
Bubu
miesiąc temu
Ale mi jasnowidz , ci to się stało że nie przewidział covida buhaha
Mama
miesiąc temu
Już dawno nie jadamy lodów tych marek. Sam syf. Innych firm również. Robimy swoje. Tylko problem jest z kupnem śmietanki 30. lub 36% z dobrym składem.
Lidia
miesiąc temu
Sama tez reklamuje fajny market tylko ze "zdrową żywnością"🤣
Niki
miesiąc temu
Problem w tym, ze Unia Europejska nie zezwala na tzw. Świeżyznę. Trzeba produkty spozywcze konserwowac oraz stosowac mnostwo preparatow do wydluzania ich daty przydatnosci do spozycia.
Misiek
miesiąc temu
To zostaje nam jeść gruz jak wszytko złe...
Prezio
miesiąc temu
Przestała się rozmnażać i szuka zastępczych namiastek
olo21
miesiąc temu
Pani Bosacka jest z wykształcenia polonistką i nie ma bladego pojęcia o przetwórstwie spożywczym i produkcji żywności na skalę przemysłowa. Jej "odkrycia" już w 2019 roku spowodowały, że wyleciała z wielkim hukiem z TVN-u ale.. jak widać pamięć tej pani zaczyna szwankować i zaczyna swoje.
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić