Inspekcja ruszyła do akcji. Fatalne wyniki kontroli kaszy i mąki

5

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła w ostatnich tygodniach kontrolę produktów zbożowych. Wyniki są zaskakujące: ponad 1/3 producentów nie dochowuje odpowiednich standardów wytwarzania mąki czy kaszy w Polsce.

Inspekcja ruszyła do akcji. Fatalne wyniki kontroli kaszy i mąki
Kontrolerzy IJHARS wzięli pod lupę produkty zbożowe w Polsce (Adobe Stock, NOVOGRAN BORIS)

Produkty zbożowe to jedne z najpopularniejszych wyborów wśród Polaków, jeśli chodzi o codzienną dietę. Mąka, kasza czy płatki zbożowe to w wielu przypadkach podstawa, jeśli chodzi o preferencje spożywcze dużej grupy osób w naszym kraju.

Nic więc dziwnego, że Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych postanowiła wziąć pod lupę największych producentów tego typu przetworów zbożowych. Niestety, wyniki kontroli nie napawają optymizmem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Chwila nieuwagi i są w całej kuchni. Jak pozbyć się moli spożywczych?

Kontrole wykazały mnóstwo nieprawidłowości. Posypały się kary

Jak się okazuje, kontrolerzy IJHARS wykryli nieprawidłowości w zakresie jakości towarów aż u 26 spośród 73 kontrolowanych producentów. O ile w kwestii cech organoleptycznych specjaliści nie odnotowali żadnych problemów, tak pewne nieścisłości pojawiły się w kontekście cech fizyko chemicznych.

W 14 partiach produktów - a więc ponad 10 proc. badanych - producenci nie spełnili deklarowanych poziomów parametrów w zakresie zawartości błonnika, białka czy tłuszczu, o których informacje znajdujemy w tabelach wartości odżywczych. W przypadku produktów ekologicznych takich odstępstw od normy jednak nie zanotowano.

Najwięcej zastrzeżeń IJHARS dotyczyło odpowiedniego znakowania produktów. Kontrolerzy zakwestionowali 34 partie produktowe, a więc nieco ponad 20 proc. sprawdzanych produktów.

Trwa ładowanie wpisu:twitter

To ważna informacja głównie ze względu na alergików. W niektórych partiach kaszy jęczmiennej informowano o możliwej obecności glutenu, podczas gdy jęczmień jest składnikiem alergennym zawierającym gluten. Nie brakowało także przekłamań w kwestii informacji o masie netto i dacie przydatności do spożycia.

W wyniku kontroli na producentów nałożono 7 kar pieniężnych, a także wydano 12 decyzji nakazujących ponowne, tym razem prawidłowe oznakowanie produktów.

Dodatkowo w czterech przypadkach podjęto decyzję o zakazanie wprowadzenia produktów do obrotu (do czasu wyeliminowania wad). Jeden z produktów musiał z kolei zostać zniszczony, bowiem nie nadawał się do spożycia.

Autor: ACG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić