Marcin Lewicki
Marcin Lewicki| 

Jak kształtują się ceny warzyw od rolnika? Tyle kosztują najświeższe zbiory!

3

Świeże, polskie i smaczne - takie najczęściej są uprawy pochodzące od naszych rolników. Ich ceny kształtują się różnie, w zależności od części Polski, w której są sprzedawane. Ile trzeba zapłacić za ziemniaki, cebulę czy młodą marchew?

Jak kształtują się ceny warzyw od rolnika? Tyle kosztują najświeższe zbiory!
Ile kosztują warzywa bezpośrednio z gospodarstwa rolnego w Polsce? (Pixabay, Ilustracyjne)

Zacznijmy od ziemniaków, czyli jednego z najpopularniejszych produktów spożywczych w kraju. Cenę tego i innych warzyw od rolników przeanalizował portal strefaagro.pl.

Najświeższe ziemniaki kupimy bezpośrednio u rolnika albo umawiając się z nim na dostawę. Polscy farmerzy sprzedają kartofle w zróżnicowanych cenach. Najtaniej jest w województwie świętokrzyskim. Tam młode ziemniaki z wczesnych odmian znajdziemy za 2 złote za kilogram.

Tanio jest również w województwie łódzkim (trochę ponad 2,25 zł za kilogram). W Wielkopolsce z kolei za młodego ziemniaka trzeba zapłacić nawet 4 złote. Cena zależy jednak nie tylko od regionu, ale też odmiany. Przykładowo ziemniak odmiany Irys jest w tym samym województwie, droższy od odmiany Riviera czy Carrera.

Sprzedam ziemniaki młode w odmianie Irys. Kopane na zamówienie. Uprawiane bez nawozów i środków chemicznych na ekologicznym oborniku. Cena za kilogram 3 zł - wskazuje ogłoszenie cytowane przez strefaagro.pl. Różnica między Rivierą i Carrerą to aż złotówka na jednym kilogramie.

Ile kosztują inne uprawy?

Rolnicy oferują różne uprawy, w tym między innymi kapustę, ogórki czy bób. Portal strefaagro.pl wskazuje, że wybór będzie większy i tańszy wraz z dojrzewaniem kolejnych odmian warzyw. Jakie są na ten moment ceny?

Kapusta do kiszenia w województwie łódzkim kosztuje od 1,50 zł. Za kapustę białą modrą w Małopolsce trzeba zapłacić z kolei 5 złotych za kilogram. Jeżeli chcemy kupić bób z polskiego gospodarstwa w Wielkopolsce, to z kolei musimy liczyć się z wydatkiem około 16 złotych za jeden kilogram.

Młoda cebula ze szczypiorem z pola w województwie dolnośląskim kosztuje z kolei 4 złote za zebrany kilogram. Cena czosnku w tym regionie oscyluje w granicach 8 zł/kg.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić