Marchew droższa o 133 procent! Ceny na targu szaleją

31

40 procent — o tyle w porównaniu do maja ubiegłego roku podrożały warzywa, podczas gdy codzienne zakupy Polaków były droższe średnio o 19,9 proc. niż rok wcześniej. Choć przyzwyczailiśmy się do tego, że w sezonie ceny warzyw spadają, a nie rosną, tym razem — zdaniem ekspertów — może być inaczej.

Marchew droższa o 133 procent! Ceny na targu szaleją
Ponad 90 proc. Polaków oszczędza, kupując jedzenie (Pixabay, Martin_Winkler_Fotografie)

''Na straganie w dzień targowy takie słyszy się rozmowy (...)'' — pisał Jan Brzechwa popularnym wierszu. Dziś rozmowy na targu dotyczą głównie drożyzny. I trudno się temu dziwić.

Z comiesięcznego raportu "Indeks cen w sklepach detalicznych", autorstwa UCE RESEARCH i Uczelni WSB Merito, wynika, że w maju 2023 r. codzienne zakupy Polaków były droższe średnio o 19,9 proc. niż rok wcześniej.

Choć może się to wydawać zaskakujące, to m.in. warzywa, które o tej porze roku zazwyczaj tanieją, okazały się najbardziej drożejącą kategorią z 17 analizowanych na rynku detalicznym podstawowych produktów spożywczych oraz chemicznych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Została tylko kałuża. Jezioro w Skrzatuszu wyparowało

Rekordowy wynik należy do... marchwi, która w ciągu roku zdrożała o 133,6 proc. Na drugim miejscu tego zestawienia znajduje się cebula, która od maja 2022 r. zdrożała o 106,9 proc. O miejsce w niechlubnej czołówce postarała się także papryka, która podrożała o ponad 50 proc.

To dane z maja. A jak jest teraz?

Ceny warzyw na targowiskach: czerwiec 2023

Dotychczas, wymieniając korzyści płynące ze zdrowego odżywiania się, można było wskazać m.in. sporą oszczędność. Niestety, w ostatnim czasie sytuacja nieco się zmieniła. Portal strefaagro.pl przyjrzał się cenom warzyw na targowiskach w czerwcu 2023 roku.

W dniach 16-18 czerwca Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego podał następujące ceny warzyw:

  • marchew 4,50-6 zł/kg
  • cebula 4,50-6 zł/kg
  • papryka czerwona 15-18 zł/kg
  • pomidory 9-17 zł/kg
  • buraczki 3 zł/kg
  • ziemniaki wczesne 3,50-4 zł/kg
  • czosnek 3 zł/szt.
  • kalafior 6,50-8 zł/szt.
  • ogórek gruntowy 7-8 zł/kg

W Małopolskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w dniach 12-18 czerwca odnotowano m.in. następujące ceny:

  • fasola szparagowa 20-26 zł/kg
  • kalafior 5-8 zł/szt.
  • papryka czerwona 14-18 zł/kg
  • pietruszka 4-10,90 zł/kg
  • pomidory 7-15 zł/kg

Zdaniem ekspertów w najbliższym czasie ceny warzyw jeszcze bardziej pójdą w górę. Wszystko przez suszę, która uderza w rolników i powoduje, że plonów jest mniej lub nie ma ich wcale.

Autor: APOL
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić