Polacy coraz mniej wydają na mięso. To częściej wybierany zamiennik
Polacy coraz mniej wydają na mięso, a roślinne zamienniki zyskują na popularności. Wartość tej niszy rośnie, mimo spadających cen.
Najważniejsze informacje
- Wydatki na mięso i wędliny w Polsce spadają.
- Rośnie popularność roślinnych zamienników.
- Drób pozostaje najczęściej wybieranym mięsem.
W pierwszym kwartale 2025 r. polskie gospodarstwa domowe wydały mniej na mięso i wędliny. Wydatki na mięso wyniosły blisko 4 mld zł, co oznacza spadek o 1,3 proc. w porównaniu do analogicznego okresu 2024 r. Wydatki na wędliny zmniejszyły się o 4,4 proc., osiągając wartość ponad 5,2 mld zł.
"Puls Biznesu" wskazuje, że drób jest najczęściej wybieranym mięsem, znajdując się, w co drugim koszyku zakupowym. Jego udział w wartości sprzedaży wzrósł do 45 proc. Wieprzowina, choć kupowana przez 44 proc. gospodarstw, zanotowała spadek udziału do 44 proc. Obniżki cen mięsa mogą być efektem promocji i presji kosztowej.
Segment produktów roślinnych odnotował wzrost zarówno w ujęciu wolumenowym (z 536 do 607 tys. kg), jak i wartościowym. Sprzedaż wzrosła o ponad 11 proc. rok do roku, osiągając wartość 26,2 mln zł. Największym zainteresowaniem cieszą się roślinne zamienniki wędlin i produkty sojowe.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
To największy kawałek Marsa na Ziemi. Nie uwierzysz ile kosztuje
Zmiany w kategorii wędlin
W kategorii wędlin spadek sprzedaży wyniósł ok. 9 proc. Mimo wzrostu średniej ceny o 1,5 zł za kilogram, wartość sprzedaży również się zmniejszyła. "Wskazuje to na utrzymującą się presję kosztową. Według danych YouGov najczęściej kupowanymi produktami w tej kategorii były parówki, kiełbasy tradycyjne i szynki. Te trzy grupy odpowiadały za niemal połowę całkowitej sprzedaży wędlin" - donosi "PB", cytowany przez Polską Agencję Prasową.
Zmiany w preferencjach konsumentów wskazują na rosnące zainteresowanie alternatywami dla tradycyjnych produktów mięsnych. Roślinne zamienniki mogą zyskać jeszcze większą popularność, zwłaszcza w kontekście rosnącej świadomości ekologicznej i zdrowotnej.