Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
oprac. WZI
|

To światowa rewolucja w lodach? Polska badaczka opracowała nowy przepis

14
Podziel się:

Dr inż. Katarzyna Szkolnicka z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technicznego opracowała nowatorską recepturę, dzięki której lody będą zdrowsze i bardziej naturalne. Wystarczyło zamienić jeden składnik.

To światowa rewolucja w lodach? Polska badaczka opracowała nowy przepis
Lody z maślanki! (ZUT)

Zamiast mleka - maślanka. Zmiana pozornie niewielka, ale okazało się, że przynosi zaskakujące efekty. Chodzi przede wszystkim o zawartość powietrza w gotowych deserach lodowych.

Tajemnica produkcji lodów polega na zamrażaniu mieszanki, przy jednoczesnym wtłaczaniu do niej dużej ilości powietrza. Dzięki temu lody są puszyste i można je jeść łyżeczką.

Maślanka posiada naturalne właściwości emulgujące, które mogą pozwolić na produkcję naturalnych lodów bez stosowania sztucznych dodatków. Za lodami z maślanki przemawia wysoka zawartość fosfolipidów i sfingolipidów. Związki te korzystnie oddziałują na nasz organizm, są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i wspomagają koncentrację oraz proces uczenia się – wyjaśniła dr Szkolnicka.
Zobacz także: Otwarcie ogródków jeszcze w maju? Wiceminister daje nadzieję

Ale możliwość wyeliminowania z lodów sztucznych wspomagaczy to nie jest jedyna korzyść płynąca z wymiany składników. Jak tłumaczy badaczka, maślanka jest bardzo zdrowa i może opóźniać procesy starzenia się.

Za lodami z maślanki przemawia wysoka zawartość fosfolipidów i sfingolipidów. Związki te korzystnie oddziałują na nasz organizm, są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i wspomagają koncentrację oraz proces uczenia się – wyjaśniła dr Szkolnicka.

Do produkcji nowych lodów wykorzystano maślankę słodką, która jest produktem ubocznym przy produkcji masła, oraz maślankę ukwaszoną bakteriami kwasu mlekowego. Podczas badań okazało się, że oba rodzaje maślanki z powodzeniem nadają się do ich produkcji.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(14)
ZUT
rok temu
Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny
echo
rok temu
wiecej takich zdrowych rozwiazań , po co nam chemia w żywności
Qqq
rok temu
Ten produkt uboczny jest super na gorące dni
cov down down
rok temu
z tym że tradycyjne polskie lody to lody Grycan. Teraz producenci oszczędzają nawet na ilości smaków, nie wiadomo co robią. Tanie mięso z marketów to psy jedzą. Powodzenia.
Starszy pan
rok temu
Takie lody w tym kraju kręcą, że głowa mała. Bez maślanki.....
Zawsze lepsi
rok temu
Zabawne bo akurat we Włoszech wprowadzają przepis aby ograniczyć tzw.napowietrzanie lodów bo to niejako oszustwo klientów.
dddd
rok temu
Osoby z grupą krwi 0 tyją po nabiale i pszenicy
Ersatz!
rok temu
Wszystkie lody, które są na polskim rynku są wysoce szkodliwa mieszanina możliwie najgorszych skladnikow, które rujnuja nam zdrowie: syropu glukozowo-fruktozowego zamiast cukru, który jest 100x droższy oraz najtańszego tłuszczu palmowego zamiast jakiegokolwiek zdrowszego tłuszczu plus chemikalia!!! Syrop powoduje cukrzycę typu 2, otyłość oraz nieustające łaknienie, niszczy masz gen sytości, tłuszcz palmowy zatyka żyły, powoduje sklerozę. Chemia - wszelkie inne szkody!!! Nawet te najdroższe lody nas trują, ich producenci to kanalię, zerujące na naszym zdrowiu!
,,,,,,,,,,,,
rok temu
Miał się nasz rząd zająć olejem palmowym i nic nie robią w tej sprawie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Pitupitu
rok temu
Przecież od dawna robiło się lody śmietankowe ze śmietanki. To podobne. Żadna rewolucja. I tak nikt nue produkuje lodów, tylko wyroby lodo podobne na glicerolu, albo tłuszczu palmowym.
,,,,,,,,,,,,
rok temu
Osoby z grupą krwi 0 nie powinny jeść nabiału.
Antykomuch
rok temu
To są właśnie naukowcy z POKO. Żenada?
miŚiu
rok temu
a ja myślałem, że podadzą przepis! :( :( :(
CtM
rok temu
a to dobre - dwa razy damy ten sam cytat i już "artykuł" dłuższy o 1/3 ;)
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić