Sanepid skontrolował 135 smażalni ryb. Zatrważające wyniki

13

Od początku roku inspektorzy sanepidu przeprowadzili 135 kontroli w smażalniach ryb w województwie pomorskim. Niestety, aż podczas 44 kontroli stwierdzone zostały nieprawidłowości. Takie informacje w rozmowie z PAP przekazała Katarzyna Waluszko z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej (WSSE).

Sanepid skontrolował 135 smażalni ryb. Zatrważające wyniki
Zdjęcie ilustracyjne (Pixabay)

Od początku 2023 roku inspektorzy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej (WSSE) dokonali 135 kontroli w 118 smażalniach ryb i zakładach, w których przeważającą działalnością jest smażenie ryb. Na terenie całego województwa pomorskiego takich miejsc jest 311.

Kierownik Działu Nadzoru Sanitarnego WSSE Katarzyna Waluszko przekazała PAP, że nieprawidłowości stwierdzono podczas 44 kontroli. "Były to: niewłaściwy stan higieniczno-sanitarny pomieszczeń, wyposażenia i sprzętu; brak czystości bieżącej; środki spożywcze o zmienionych cechach organoleptycznych; niewłaściwe warunki przechowywania żywności oraz brak przestrzegania procedur i instrukcji opracowanych w ramach GHP/GMP oraz opartych na zasadach systemu HACCP (analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli)" - poinformowano.

Za stwierdzone podczas kontroli nieprawidłowości nałożono 28 grzywien w drodze mandatów karnych na łączną kwotę ponad 8,5 tys. złotych - oznajmiła Waluszko, cytowana przez PAP.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Pieczony filet z kurczaka w orzeźwiającej marynacie

Pomorskie. Interwencje po zgłoszeniach konsumentów

Za sprawą zgłoszeń konsumentów przeprowadzono siedem kontroli interwencyjnych. Podczas pięciu z nich stwierdzono zasadność interwencji. Przyczynami zgłoszeń interwencyjnych były m.in. dolegliwości żołądkowe po spożyciu posiłków, niewłaściwy stan sanitarno-higieniczny, a także nieprawidłowości w zakresie gospodarowania odpadami.

Urzędowe kontrole smażalni ryb przeprowadzane są w zakresie oceny warunków higienicznych w zakładzie, identyfikowalności surowców oraz funkcjonowania procedur dobrych praktyk higienicznych, produkcyjnych i zasad systemu HACCP - podkreśliła przedstawicielka WSSE.
Autor: MDO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić