aktualizacja 

Wielkanocne menu od Mateusza Gesslera. Te ceny wgniatają w fotel

27

Wraz ze zbliżającą się Wielkanocą coraz więcej restauracji prezentuje swoje okolicznościowe menu. Tradycyjne potrawy można zamówić m.in. w lokalach Mateusza Gesslera. Ich cena sprawia jednak, że nie każdy będzie mógł sobie na to pozwolić.

Wielkanocne menu od Mateusza Gesslera. Te ceny wgniatają w fotel
Mateusz Gessler sprzedaje catering wielkanocny (AKPA, Mateusz Gessler, AKPA)

Mateusz Gessler znalazł się w gronie restauratorów oferujących catering wielkanocny. Z jego strony internetowej można złożyć zamówienie na rozmaite dania - zaczynając od zup, a na deserach kończąc. Menu jest na tyle obszerne, że każdy powinien znaleźć w nim coś dla siebie.

Pełna oferta jest dostępna na stronie internetowej Mateusza Gesslera. Wśród tradycyjnych przekąsek znalazła się m.in. biała kiełbasa pieczona w kapuście w cenie 68 zł (danie zawiera 400g mięsa i 250h kapusty), 12 połówek faszerowanych jajek za 48 zł, czy szynka pieczona wyceniona 78 zł za 600g. Wśród zup nie mogło zabraknąć żurku na zakwasie z białą kiełbasą, którego słoik o objętości 900 ml kosztuje 56 zł.

Duży wybór jest również w sekcji dań głównych. Pół kilograma bigosu kosztuje u Mateusza Gesslera 46 zł, za sześć gołąbków w sosie pomidorowym trzeba zapłacić 46 zł, a 400g zrazów w sosie własnym oraz taką samą porcję pieczeni cielęcej w sosie borowikowym wyceniono na 86 zł. W ofercie znalazły się również inne propozycje mięsne, takie jak m.in. pół upieczonej kaczki za 74 zł.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Grodzki o PiS: mają grzechy na sumieniu

Wśród wielkanocnych propozycji nie mogło zabraknąć również słodkich deserów. W przypadku niektórych ciast trzeba jednak sięgnąć jeszcze głębiej do kieszeni. Sernik wiedeński o masie 800 g wyceniono na 120 zł. Taniej o 40 zł klienci zapłacą za półkilogramowego mazurka kajmakowego. W cenie 80 zł znalazły się również keks oraz tarta cytrynowa.

U Gesslera drożej niż rok wcześniej

Tegoroczne menu wielkanocne od Mateusza Gesslera pokazuje, że siłę inflacji. Niektóre z pozycji są droższe niż przed rokiem. Sos tatarski podrożał z 28 do 36 zł, ratatouille z 36 do 46 zł, chałka z 18 do 24 zł, a sałatka jarzynowa z 36 do 46 zł. Zamówienie kilkunastu pozycji z karty znanego restauratora na świąteczny stół kosztowałoby kilkaset złotych.

Autor: GGG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić