Wstrzymano dostawy z fabryki czekolady. W słodyczach wykryto salmonellę

Do wstrząsającego odkrycia doszło w jednej z belgijskich fabryk czekolady. Udało się ustalić, w jaki sposób bakteria dostała się do partii słodyczy. Natychmiast podjęto działania, mające na celu ochronę potencjalnych klientów przed zagrożeniem zdrowotnym.

Koszmar w fabryce czekolady. W słodyczach znaleziono salmonellę (zdjęcie ilustracyjne) Koszmar w fabryce czekolady. W słodyczach znaleziono salmonellę (zdjęcie ilustracyjne)
Źródło zdjęć: © Getty Images

Fabryka czekolady mieści się na terenie Belgii, jednak należy do szwajcarskiego koncernu Barry Callebaut. W toku badań wyszło na jaw, że bakteria dostała się do słodyczy za pośrednictwem wykorzystywanej w procesie produkcyjnym lecytyny.

Salmonella w czekoladzie. Fabryka zamknięta do odwołania

Barry Callebaut wydał oficjalne oświadczenie na temat zaistniałej sytuacji. Jak informuje rzecznik koncernu, większość produktów, które mogły ulec skażeniu, w ogóle nie opuściła budynku fabryki.

Dbanie o bezpieczeństwo ma dla nas kluczowe znaczenie, a skażenie, do którego doszło na linii produkcyjnej, to wyjątek. Procedury dotyczące bezpiecznej produkcji żywności są przez nas jasno definiowane – podkreślił rzecznik Barry Callebaut w oficjalnym oświadczeniu.

Nie tylko salmonella zagraża nam latem. Sprawdź, na co jeszcze uważać w trakcie upałów

Na temat incydentu w fabryce Barry Callebaut wypowiedział się także przedstawiciel belgijskiej Agencji ds. żywności. Jak potwierdził, informacja o skażeniu dotarła do organu bezpośrednio od pracowników szwajcarskiego koncernu. Zapewniono, że środki bezpieczeństwa wdrożono wzorowo, a żadna z linii produkcyjnych nie zostanie uruchomiona aż do zakończenia testów.

Kierownictwo Barry Callebaut powiadomiło (...) o incydencie, a w ramach podjętych środków zapobiegawczych linie produkcyjne czekolady zostały zablokowane do czasu sprawdzenia wszystkich wyprodukowanych już słodyczy – podała belgijska Agencja ds. żywności.

Barry Callebaut to jeden z największych europejskich producentów słodyczy. Klientami koncernu są takie znane firmy jak m.in. Nestlé czy Hershey.

Salmonella to bakteria, która wywołuje choroby układu pokarmowego. Do zakażeń szczególnie często dochodzi latem, ponieważ ze względu na wysoką temperaturę bezpieczne przechowywanie produktów spożywczych jest utrudnione. Do charakterystycznych objawów zatrucia należą biegunka, wysoka gorączka, nudności czy silny ból brzucha.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada