Wstrzymano dostawy z fabryki czekolady. W słodyczach wykryto salmonellę

16

Do wstrząsającego odkrycia doszło w jednej z belgijskich fabryk czekolady. Udało się ustalić, w jaki sposób bakteria dostała się do partii słodyczy. Natychmiast podjęto działania, mające na celu ochronę potencjalnych klientów przed zagrożeniem zdrowotnym.

Wstrzymano dostawy z fabryki czekolady. W słodyczach wykryto salmonellę
Koszmar w fabryce czekolady. W słodyczach znaleziono salmonellę (zdjęcie ilustracyjne) (Getty Images)

Fabryka czekolady mieści się na terenie Belgii, jednak należy do szwajcarskiego koncernu Barry Callebaut. W toku badań wyszło na jaw, że bakteria dostała się do słodyczy za pośrednictwem wykorzystywanej w procesie produkcyjnym lecytyny.

Salmonella w czekoladzie. Fabryka zamknięta do odwołania

Barry Callebaut wydał oficjalne oświadczenie na temat zaistniałej sytuacji. Jak informuje rzecznik koncernu, większość produktów, które mogły ulec skażeniu, w ogóle nie opuściła budynku fabryki.

Dbanie o bezpieczeństwo ma dla nas kluczowe znaczenie, a skażenie, do którego doszło na linii produkcyjnej, to wyjątek. Procedury dotyczące bezpiecznej produkcji żywności są przez nas jasno definiowane – podkreślił rzecznik Barry Callebaut w oficjalnym oświadczeniu.
Zobacz także: Nie tylko salmonella zagraża nam latem. Sprawdź, na co jeszcze uważać w trakcie upałów

Na temat incydentu w fabryce Barry Callebaut wypowiedział się także przedstawiciel belgijskiej Agencji ds. żywności. Jak potwierdził, informacja o skażeniu dotarła do organu bezpośrednio od pracowników szwajcarskiego koncernu. Zapewniono, że środki bezpieczeństwa wdrożono wzorowo, a żadna z linii produkcyjnych nie zostanie uruchomiona aż do zakończenia testów.

Kierownictwo Barry Callebaut powiadomiło (...) o incydencie, a w ramach podjętych środków zapobiegawczych linie produkcyjne czekolady zostały zablokowane do czasu sprawdzenia wszystkich wyprodukowanych już słodyczy – podała belgijska Agencja ds. żywności.

Barry Callebaut to jeden z największych europejskich producentów słodyczy. Klientami koncernu są takie znane firmy jak m.in. Nestlé czy Hershey.

Salmonella to bakteria, która wywołuje choroby układu pokarmowego. Do zakażeń szczególnie często dochodzi latem, ponieważ ze względu na wysoką temperaturę bezpieczne przechowywanie produktów spożywczych jest utrudnione. Do charakterystycznych objawów zatrucia należą biegunka, wysoka gorączka, nudności czy silny ból brzucha.

Autor: EKO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić