Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
EKO
|

Wstrzymano dostawy z fabryki czekolady. W słodyczach wykryto salmonellę

10
Podziel się:

Do wstrząsającego odkrycia doszło w jednej z belgijskich fabryk czekolady. Udało się ustalić, w jaki sposób bakteria dostała się do partii słodyczy. Natychmiast podjęto działania, mające na celu ochronę potencjalnych klientów przed zagrożeniem zdrowotnym.

Wstrzymano dostawy z fabryki czekolady. W słodyczach wykryto salmonellę
Koszmar w fabryce czekolady. W słodyczach znaleziono salmonellę (zdjęcie ilustracyjne) (Getty Images)

Fabryka czekolady mieści się na terenie Belgii, jednak należy do szwajcarskiego koncernu Barry Callebaut. W toku badań wyszło na jaw, że bakteria dostała się do słodyczy za pośrednictwem wykorzystywanej w procesie produkcyjnym lecytyny.

Salmonella w czekoladzie. Fabryka zamknięta do odwołania

Barry Callebaut wydał oficjalne oświadczenie na temat zaistniałej sytuacji. Jak informuje rzecznik koncernu, większość produktów, które mogły ulec skażeniu, w ogóle nie opuściła budynku fabryki.

Dbanie o bezpieczeństwo ma dla nas kluczowe znaczenie, a skażenie, do którego doszło na linii produkcyjnej, to wyjątek. Procedury dotyczące bezpiecznej produkcji żywności są przez nas jasno definiowane – podkreślił rzecznik Barry Callebaut w oficjalnym oświadczeniu.
Zobacz także: Nie tylko salmonella zagraża nam latem. Sprawdź, na co jeszcze uważać w trakcie upałów

Na temat incydentu w fabryce Barry Callebaut wypowiedział się także przedstawiciel belgijskiej Agencji ds. żywności. Jak potwierdził, informacja o skażeniu dotarła do organu bezpośrednio od pracowników szwajcarskiego koncernu. Zapewniono, że środki bezpieczeństwa wdrożono wzorowo, a żadna z linii produkcyjnych nie zostanie uruchomiona aż do zakończenia testów.

Kierownictwo Barry Callebaut powiadomiło (...) o incydencie, a w ramach podjętych środków zapobiegawczych linie produkcyjne czekolady zostały zablokowane do czasu sprawdzenia wszystkich wyprodukowanych już słodyczy – podała belgijska Agencja ds. żywności.

Barry Callebaut to jeden z największych europejskich producentów słodyczy. Klientami koncernu są takie znane firmy jak m.in. Nestlé czy Hershey.

Salmonella to bakteria, która wywołuje choroby układu pokarmowego. Do zakażeń szczególnie często dochodzi latem, ponieważ ze względu na wysoką temperaturę bezpieczne przechowywanie produktów spożywczych jest utrudnione. Do charakterystycznych objawów zatrucia należą biegunka, wysoka gorączka, nudności czy silny ból brzucha.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(10)
WszyscyUmrzem...
miesiąc temu
Dawniej rodzice robili kogel-mogel swoim dzieciom i nikt nie przejmował się jakąś salmonellą. A surowe jajka są siedliskiem salmonelli. W gastronomii przed użyciem jajek, jajka powinny być dokładnie umyte, pracowałam na kuchni w wielu restauracjach, hotelach i punktach gastronomicznych i nigdy nie były myte jajka.
111
miesiąc temu
nie jedz czekolady , herbata i kawa szkodzi, jajka to przeszłość, nic nie jeść ,,, nic wtedy bedziemy zdrowi. Piszcie pismaki bzdury . Tak bzdury i nagłowki które przyciągają do czytania, ,,,zobaczyła to i chwyciła za telefon,, kkkkkk,,,,a nie da się czytać .
Inka
miesiąc temu
Szkoda. 😳😟☹️
Mira
miesiąc temu
Zamach na wolność człowieka teraz na czekoladę. Wszystko po to żeby jej zakazać.Czekolada też choruje na salmonelle. Co jeszcze wymyślą....
Medycyna
miesiąc temu
Wstrząsające jest to ,że u nas we wszystkich produktach spożywczych to jest i jakoś milczenie.
thstry
miesiąc temu
"Do wstrząsającego odkrycia doszło w jednej z belgijskich fabryk czekolady." wstrząsający to ten co to pisał....mną to nie wstrząsnęło
aha
miesiąc temu
za duzo,naprodukowali i nie wiedza co zrobic wymyslili salmonelle najlepiej wywalic produkt wycofac zaklamana polityka.
wojo
miesiąc temu
jak sie nasciagalo roznago talalajstwa z calego swiata to maja teraz za swoje
Ps ps
miesiąc temu
Niedlugo pozamykają wszystko bo tak wlasnie niszczy sie przemysl.... Jakos szprycami z trutką nikt sie nie przejmuje.
🐧BYŁO
miesiąc temu
Nie dawajcie dzieciom latem zimnych słodyczy ze znanych "renomowanych Firm", dziecko może doznać szoku i wpaść w udar cieplny a nawet śpiączkę.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić