6 trików, które zrobią z ciebie dobrego kucharza
Ratowanie dania przyprawami
Nie musisz być dyplomowanym kucharzem albo utalentowanym samoukiem, by dobrze gotować. Wystarczy, że poznasz 6 zasad rządzących sztuką kulinarną, dzięki którym twoje dania będą smaczniejsze niż kiedykolwiek wcześniej. Po pierwsze, pamiętaj, by unikać przesadnego doprawiania potraw. Mięso wcale nie będzie lepsze, jeśli dodasz do niego więcej soli. Liczy się jakość produktu i technika jego przyrządzania. Nie naprawisz zepsutego obiadu, obsypując go szczodrze przyprawami. W ten sposób tylko pogorszysz jego smak.
Przesadzanie z ziołami
Zioła powinny podkręcać smak produktu i być subtelnym wykończeniem dania. Jeśli zazwyczaj obsypujesz, np. polędwiczki, rozmarynem tak bardzo, że nie czujesz smaku mięsa, to wiedz, że robisz to źle. Unikaj też kupowania gotowych mieszanek ziół. W saszetkach typu "Przyprawa do drobiu" kryje się więcej soli niż w twojej solniczce. Dlatego hojne dodawanie tych wzmacniaczy do dań wpłynie negatywnie na ich smak.
Przesmażanie
Panuje przekonanie, że np. mięso musi być mocno obsmażone albo upieczone, by było zdatne do jedzenia. Przez to mamy tendencję do "przeciągania" potraw. A przecież jedzenie twardego mięsa albo rozgotowanych warzyw nie należy do przyjemności. Tymczasem np. wołowina różowa w środku jest soczysta, aromatyczna i na pewno nam nie zaszkodzi. Słowem, krócej znaczy smaczniej.
Rutyna
Warto mieć jedno popisowe danie, jednak zamykanie się na eksperymenty nie zrobi z ciebie dobrego kucharza. Świetnie, jeśli robisz najgenialniejsze schabowe pod słońcem, ale otwórz się na przepisy z innych regionów świata. Jeśli raz Ci nie wyjdzie, nie zrażaj się. Próbuj do skutku. W końcu praktyka czyni mistrza.