Kaloryczne grzeszki
Wiele osób ma poważny problem z zachowaniem szczupłej sylwetki przez niewłaściwe nawyki żywieniowe. Jednym z nich jest podjadanie pomiędzy posiłkami. I choć niezwykle ciężko zwalczyć pokusę sięgnięcia po niezdrową przekąskę, eksperci przekonują, że jest na to sposób. Wystarczy wprowadzić do codziennej diety kilka produktów.
Na początek warto pomyśleć o regularnym jedzeniu jajek na śniadanie, oczywiście w rozsądnych ilościach. Rozpoczęcie dnia np. od jajecznicy sprawi, że przez duższy czas będziemy czuli się syci.
Gorzka czekolada
Badania wykazały, że gorycz ciemnej czekolady powoduje spadek apetytu, a także minimalizuje potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego.
Ocet jabłkowy
Wielu dietetyków zaleca swoim pacjentom spożywanie octu jabłkowego w celu poskromienia apetytu. Pomaga on dłużej utrzymać poczucie sytości. Ekspreci apelują jednak, by nie próbować pić octu w czystej postaci - lepiej dodać go do potraw lub rozcieńczyć z wodą.
Produkty pełnoziarniste
Dzięki wysokiej zawartości błonnika produkty pełnoziarniste powodują, że przez dłuższy czas czujemy się syci, przez co nie mamy potrzeby sięgania po przekąski. Dlatego też warto właczyć do diety pełnoziarniste pieczywo, ciemny ryż czy komosę ryżową.
Ciecierzyca
Ciecierzyca jest doskonalym źródłem białka roślinnego i błonnika, dzięki czemu gwarantuje poczucie sytości. Kiedy mamy ochotę na przekąskę, warto sięgnąć po pieczywo z hummusem, którego niewielka ilość szybko zapełni żołądek i sprawi, że stracimy ochotę na dalsze podjadanie.
Imbir
Choć cudowne właściwości imbiru są powszechnie znane, rzadko mówi się o tym, że ten niezwykły korzeń pomaga redukować głód. Dlatego też warto pić herbatę z imbirem, a także dodawać go jako przyprawę do niektórych potraw.
Płatki owsiane
Również płatki owsiane są bogatym źródłem błonnika, przez co pomagają zachować uczucie sytości. Właśnie dlatego zaleca się jedzenie ich rano na śniadanie.
Makrela
Dłuższe poczucie sytości zapewnia także spożywanie produktów bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3, np. ryb. Wbrew powszechnemu przekonaniu, by dostarczyć ogranizmowi tych niezwykle ważnych substancji, nie trzeba sięgać po drogiego łososia - równie bogatym źródłem kwasów omega-3 jest makrela.
Woda
By pozbyć się ochoty na coś słodkiego, wystarczy niekiedy wypić szklankę wody. Zachowanie odpowiedniego poziomu nawodnienia organizmu przyczynia się do ograniczenia apetytu.
Jogurt
Rownież naturalny jogurt pomaga utrzymac poczucie sytości. Badania wykazały, że w szczególności grecki jogurt zaspokaja głód o wiele bardziej efektywnie niż paczka tłustych krakersów lub tabliczka czekolady.
Widziałeś lub słyszałeś coś ciekawego? Poinformuj nas, nakręć film, zrób zdjęcie i wyślij na redakcjao2@grupawp.pl.