Gotujesz? Sprawdź, co robisz źle

Obraz
Źródło zdjęć: © flickr.com | Moyan Brenn

/ 8Garść sztuczek, które zmienią cię w kulinarnego mistrza

Obraz
© flickr.com | Moyan Brenn

Ile razy chciałeś przygotować kulinarną ucztę, ale mimo na pozór banalnego przepisu, wszystko kończyło się fiaskiem?

Oto rzeczy, które na pewno robiłeś niewłaściwie lub o których zupełnie zapominałeś. A przecież, to takie proste!

/ 81. Mięso potrzebuje „oddechu”

Obraz
© flickr.com

Nie katuj mięsa ciasnotą na patelni! Jeśli dasz mu trochę przestrzeni, to z pewnością odwdzięczy się niezłym smakiem. Pamiętaj o cierpliwości. Mięso potrzebuje czasu na „dojście” i oddanie wszystkiego, co w nim najlepsze.

/ 82. Koniec z lepkością

Obraz
© flickr.com

Rozgotowany makaron? Taką wpadkę zaliczył nie jeden z nas. Podstawowy błąd polega na tym, że zapominamy o odpowiedniej ilości wody.

Podczas dodawania makaronu do gotującej się wody, ta natychmiast obniża temperaturę, a jeśli jeszcze okaże się, że naczynie jest za małe, to katastrofa murowana. Aby makaron nie był kleisty, na każde 500 g makarony zastosuj 5 litrów wody - podaje news.com.au.

/ 83. Puszysta jajecznica

Obraz
© flickr.com | jeffreyw

Nie ma nic przyjemniejszego niż puszysta jajecznica z samego rana. Twoja nie prezentuje się najlepiej? Być może zapomniałeś, że jajka trzeba dobrze rozmieszać w misce przed wlaniem na patelnie. Pamiętaj tez, że, najsmaczniejsze i najlepsze są te od kur z wolnego wybiegu. Na pewnych rzeczach nie warto oszczędzać!

/ 84. Idealne naleśniki

Obraz
© flickr.com | jeffreyw

W przypadku tak prostej potrawy, jaką są naleśniki - o dziwo - najłatwiej o katastrofę. Najważniejsze jest to, że ciasto należy przygotować zaraz przed smażeniem ciasta. Dobrym trikiem jest dodanie do mikstury mineralnej wody gazowanej - dzięki niej będą delikatniejsze.

/ 85. Muffinka z soczystymi jagodami

Obraz
© flickr.com | Isabelle Hurbain-Palatin

Muffinki będą smakowały i wyglądały najlepiej, jeśli dodamy do nich świeże jagody. To da gwarancję, że owoce nie opadną na dno wypieku. Jeśli mamy dostęp tylko do mrożonek, to można zanużyć je w odrobinie mąki - podaje news.com.au.

/ 8Musi dojść w spokoju

Obraz
© flickr.com | Clemens v. Vogelsang

Zapach pieczonego kurczaka przyśpiesza aktywność ślinianek, ale... trzeba się ugryźć w język! Przynajmniej na 15 minut, bo tyle potrzebuje pieczeń na dojście do siebie i ochłonięcie po wyciągnięciu z piekarnika.

/ 87. Smakuj i jeszcze raz smakuj!

Obraz
© flickr.com | Olga Pavlovsky

Nie warto sztywno trzymać się przepisów, bo nie ma lepszego sposobu na ocenę dania, jak jego kosztowanie. Najlepiej próbować je w trakcie gotowania, aby uniknąć wpadki przy gościach.

Wybrane dla Ciebie
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra