Potworny smród. Wytrzymasz najohydniejsze zapachy?
Gnijące ludzkie zwłoki
12 milionów receptorów zapachowych w nosie człowieka wykrywają 10 tys. różnych zapachów. Zestawiając to z nawet 300 mln receptorów u psa wypadamy blado, ale nawet nasz słabiutki arsenał potrafi wyczuć kilka nieznośnych zapaszków. Niektóre tak silnie nieprzyjemne, że wzbudzają odruch wymiotny. Tutaj prezentujemy 10 tych powszechnie uważanych za najbardziej odrażające.
Na szczęście większość z nas ma niewielkie szanse, by wejść w kontakt z gnijącymi zwłokami. Policjanci czy pracownicy kostnic zapewniają, że to koszmarny odór. Naukowcy przekonują, że tylko gnijąca martwa świnia śmierdzi gorzej. Zapach uwalniają enzymy i bakterie rozkładające tkanki.
Stuletnie jaja
Ten chiński przysmak potrafi swoim zapachem wycisnąć łzy.
Jaja świeże, smażone, czy gotowane są wspaniałym elementem zdrowej diety. Jednak tzw. stuletnie cuchną tak mocno, że wielu zainteresowanych poznaniem ich smaku ciężko je nawet włożyć do ust. By je przygotować trzeba przez kilka miesięcy trzymać jaja w mieszance popiołu, gliny, ryżu, soli i limonki. Po takiej "kuracji" zamienia się w ciemnobrązową galaretowatą masę (białko) z kremowym, ciemnozielonym cuchnącym żółtkiem.
Zorilla
Małe zwierzęta futerkowe są zwykle urocze. Z wyjątkiem skunksów. Zorilla to afrykański kuzyn północnoamerykańskiego zwierzaka, który broni się oblewając przeciwnika koszmarnie śmierdzącą cieczą.
Zorilla robi dokładnie to samo co skunks, ale znawcy tematu przekonują, że jej zapach "z nutami siarki" jest znacznie gorszy. Czuć go z odległości pół kilometra.
Vieux Boulogne
W listopadzie 2004 roku ustalono, że spośród 15 najbardziej śmierdzących serów świata bezapelacyjnym zwycięzcą jest francuski specjał z mleka krowiego Vieux Boulogne.
Ponoć to mieszanka zapachu grzybów, mokrej ziemi i gnijących liści.
Siarkowodór
Gaz o zapachu "zgniłych jaj", czyli siarkowodór, to najbardziej cuchnący produkt, jaki można uzyskać w laboratorium.
Na bezbarwny H2S można trafić także na bagnach, gdzie bakterie rozkładają organiczną materię w pozbawionym tlenu środowisku. Jakby koszmarny zapach nie wystarczał, siarkowodór koroduje, wybucha, pali się a w dużym stężeniu zabija.
Nieoczyszczone ścieki
Jakby ludzkie ekskrementy nie śmierdziały wystarczająco źle, w kanałach mieszają się z masą innych obrzydliwych rzeczy wyrzucanych do ubikacji.
Należy jedynie współczuć ludziom, których pracą jest przetykanie zatorów w tych rurach.
Amorphophallus Titanum (Dziwidło olbrzymie)
To dowód, że nie wszystkie kwiatki warto wąchać. Dziwidło olbrzymie nazywa się nie bez powodu trupim kwiatem.
Gwarantowany magnes na muchy. Na szczęście tylko przez krótki okres w roku, gdy Amorphophallus Titanum kwitnie.
Wyspa Fok
Foczki są urocze? Być może, ale ich odchody i rozrzucone wokół legowiska gnijące resztki ryb to koszmarna mieszanka zapachowa.
Lepiej już oglądać je w telewizji. Na wszelki wypadek - Wyspa Fok to mały skrawek ziemi zamieszkały przez foki ok. 6 km od wybrzeży RPA.
Hoacyn
Kto by pomyślał, że ptak, i to taki ładny, może trafić na listę brzydkich zapachów. Hoacyn śmierdzi ze względu na sposób, w jaki trawi jedzenie.
Podobnie do krów ten ptak ma przed żołądkiem specjalną komorę fermentacyjną. Bakterie rozkładające tam pokarm powodują koszmarny zapach.
Durian
Popularny owoc z Azji płd.-wsch. rośnie naturalnie w Malezji. Miejscowi kochają go, mieszkańcy Zachodu opisują jego zapach jako "podobny do kału, zgniłej cebuli i terpentyny".
Durian śmierdzi, bo wydziela aż 44 różne nieprzyjemne składniki zapachowe, m.in. etanotiol (zgniła cebula) i metantiol (zgniła kapusta).