Potworny smród. Wytrzymasz najohydniejsze zapachy?

23
1/10

Gnijące ludzkie zwłoki

Gnijące ludzkie zwłoki
(Shutterstock.com)
0
0

Na szczęście większość z nas ma niewielkie szanse, by wejść w kontakt z gnijącymi zwłokami. Policjanci czy pracownicy kostnic zapewniają, że to koszmarny odór. Naukowcy przekonują, że tylko gnijąca martwa świnia śmierdzi gorzej. Zapach uwalniają enzymy i bakterie rozkładające tkanki.

2/10

Stuletnie jaja

0
0

Jaja świeże, smażone, czy gotowane są wspaniałym elementem zdrowej diety. Jednak tzw. stuletnie cuchną tak mocno, że wielu zainteresowanych poznaniem ich smaku ciężko je nawet włożyć do ust. By je przygotować trzeba przez kilka miesięcy trzymać jaja w mieszance popiołu, gliny, ryżu, soli i limonki. Po takiej "kuracji" zamienia się w ciemnobrązową galaretowatą masę (białko) z kremowym, ciemnozielonym cuchnącym żółtkiem.

3/10

Zorilla

0
0

Zorilla robi dokładnie to samo co skunks, ale znawcy tematu przekonują, że jej zapach "z nutami siarki" jest znacznie gorszy. Czuć go z odległości pół kilometra.

4/10

Vieux Boulogne

0
0

Ponoć to mieszanka zapachu grzybów, mokrej ziemi i gnijących liści.

5/10

Siarkowodór

0
0

Na bezbarwny H2S można trafić także na bagnach, gdzie bakterie rozkładają organiczną materię w pozbawionym tlenu środowisku. Jakby koszmarny zapach nie wystarczał, siarkowodór koroduje, wybucha, pali się a w dużym stężeniu zabija.

6/10

Nieoczyszczone ścieki

0
0

Należy jedynie współczuć ludziom, których pracą jest przetykanie zatorów w tych rurach.

7/10

Amorphophallus Titanum (Dziwidło olbrzymie)

0
0

Gwarantowany magnes na muchy. Na szczęście tylko przez krótki okres w roku, gdy Amorphophallus Titanum kwitnie.

8/10

Wyspa Fok

0
0

Lepiej już oglądać je w telewizji. Na wszelki wypadek - Wyspa Fok to mały skrawek ziemi zamieszkały przez foki ok. 6 km od wybrzeży RPA.

9/10

Hoacyn

0
0

Podobnie do krów ten ptak ma przed żołądkiem specjalną komorę fermentacyjną. Bakterie rozkładające tam pokarm powodują koszmarny zapach.

10/10

Durian

0
0

Durian śmierdzi, bo wydziela aż 44 różne nieprzyjemne składniki zapachowe, m.in. etanotiol (zgniła cebula) i metantiol (zgniła kapusta).

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić