Poznaj 14 genialnych sposobów na przedłużenie świeżości jedzenia!
Avocado
Jeżeli nie chcesz, by przekrojony owoc brzydko ciemniał, posmaruj go oliwą lub sokiem z cytryny.
Magazyn "SELF" zapewnia, że wtedy avocado na pewno nie zmieni swojego apetycznego koloru!
Ser
To może wydawać się trochę dziwne, ale jest niezwykle skuteczne. By zapobiec pleśni na kostce sera, wystarczy owinąć ją w papier nasiąknięty octem winnym, włożyć w plastikową torebkę, a potem do lodówki. Obiecujemy, że to działa i nie ma żadnego wpływu na smak sera!
Jagody
Kupując świeże jagody w sezonie pamiętaj, by od razu umyć je w trzech szklankach wody wymieszanej ze szklanką octu winnego. Następnie odcedź owoce i ostrożnie wysusz. W ten sposób zabijesz wszelkie bakterie.
Seler
Owijanie selera folią aluminiową sprawia, że na dłużej pozostaje kruchy i pyszny.
Marchewki
Nie przechowuj marchewek wraz z liśćmi. Dosłownie podkradają one składniki odżywcze warzywa. Najlepiej jest odkroić zielone części przed włożeniem korzeni do lodówki.
Chleb
Wysychaniu pieczywa można bardzo łatwo zapobiec. Wystarczy owinąć je czystym, bawełnianym ręcznikiem kuchennym i włożyć do plastikowej torebki.
Cytryny
Najlepszym sposobem na długowieczność cytryn jest zamrożenie ich w szczelnie zamkniętych, plastikowych torebkach. W ten sposób mogą przetrwać nawet kilka miesięcy!
Mleko
Nie przechowuj mleka na drzwiach lodówki! Nie ważne jak idealne wydaje się to miejsce, to nie zapewnia dostatecznego chłodu. Lepiej przenieś karton lub butelkę na wewnętrzną półkę.
Grzyby
Każdy wielbiciel grzybów powinien wiedzieć, że najlepiej przechowywać je w papierowych torebkach, które chłoną wilgoć.
Ogórek
Nie każdemu jedzeniu służy przetrzymywanie w lodówce. Ogórek leżący w zimnie traci swoje właściwości, dlatego lepiej trzymać go w temperaturze pokojowej.
Bazylia
Świeżo ścięte zioła najlepiej włożyć do słoika z wodą, łodygami do dołu. Nie dość, że będą pysznym dodatkiem do dań, to jeszcze ozdobią naszą kuchnię.
Ziemniaki
Jabłko wpływa nie tylko pozytywnie na ludzi, ale i na… ziemniaki! Wystarczy jeden owoc w worku z kartoflami, by zapobiec ich kiełkowaniu.
Warzywa i owoce
Przechowywanie owoców i warzyw razem, zdecydowanie skraca świeżość każdego z nich. Najlepiej przeznaczyć na nie osobne szuflady w lodówce.
Mycie jedzenia
Podstawową zasadą zachowania świeżości warzyw i owoców jest mycie ich dopiero przed jedzeniem. Jeżeli zrobisz to wcześniej, jedzenie może zgnić.