Przechowujesz razem te produkty żywnościowe? To wyrzucanie pieniędzy w błoto!
Marnowanie jedzenia
Z powodu niewłaściwego przechowywania w Europie wyrzucane są ogromne ilości jedzenia. Tylko w brytyjskich domach co roku do kosza trafiają zepsute warzywa i owoce warte ponad 2,5 miliona funtów. Wystarczy jednak przestrzegać kilku prostych reguł, by naturalne produkty dłużej zachowały świeżość.
Zdradliwy etylen
Niektóre owoce, takie jak banany, kiwi, morele, jabłka i gruszki, w procesie dojrzewania wydzielają etylen, który może na nie negatywnie wpływać, przyspieszając ich gnicie. Zagraża on również innym produktom.
Ziemniaki
Z daleka od tych owoców powinno się przechowywać np. wszelkie odmiany ziemniaków. One najdłużej zachowują świeżość, gdy są trzymane w ciemnym i chłodnym miejscu.
Wrażliwe warzywa
Inne warzywa wrażliwe na działanie etylenu to: szparagi, brokuły, sałata, marchewka oraz fasola. One więc także powinny być trzymane z daleka od owoców.
Nieszkodliwe owoce
Z kolei zupełnie nieszkodliwymi dla warzyw owocami są wiśnie i jagody. Nie wykazują one także podatności na działanie etylenu.
Właściwe przechowywanie
Istotne jest również to, które z warzyw i owoców można przechowywać w lodówce. Eksperci radzą, by nigdy nie trzymać w niej winogron i jagód. Z kolei produkty, którym służy zimno, to marchewki, burak i pasternak.