Te owoce naprawdę istnieją. Znacie je wszystkie?
Rambutan
Natura potrafi zaskakiwać i tworzyć niezwykłe "dzieła" w królestwie roślin. Owoce, które znajdziecie w tej galerii, być może są mniej znane w naszym kraju, ale z pewnością warto je poznać - jedne ze względu na wygląd czy smak, inne z powodu nietypowych właściwości.
Ten "włochaty" owoc rośnie w Azji. I rzeczywiście - w Malezji słowo "rambutan" oznacza "owłosiony". Z zewnątrz przypomina nieco liczi, ale znawcy twierdzą, że rambutan jest o wiele smaczniejszy. Aż chciałoby się spróbować... Ciekawostką jest, że niedojrzały owoc rambutanu pomaga w dolegliwościach związanych z biegunką, a olej z nasion wykorzystuje się do produkcji mydła.
Czerymoja
To owoc flaszowca peruwiańskiego pochodzącego z Ameryki Południowej. Czerymoja jest słodka i smaczna. Posiada niejadalne pestki. Pisarz Mark Twain nie posiadał się z zachwytu i nazwał ją bez ogródek "najsmaczniejszym owocem znanym ludzkości". Taka rekomendacja powinna w zupełności wystarczyć.
Synsepal słodki
Z wyglądu przypomina nieco owoc dzikiej róży. Synsepal nazywany jest także "cudownym owocem". Dlaczego? Zawiera białka, które sprawiają, że po zjedzeniu kwaśnego pokarmu (np. cytryny) odczuwamy słodki i przyjemny smak.
Pitaja
Zwana jest także "smoczym owocem" i obecnie uprawia się ją głównie w Azji. Spożywana jest na surowo i ma nieziemski smak. Nasiona przypominają pestki kiwi. Jak widać na załączonym zdjęciu, Pitaja jest też niezwykle urodziwym owocem.
Durian
Nazywany jest najbardziej śmierdzącym owocem świata. Mieszkańcy Azji (gdzie jest uprawiany) zachwalają go do tego stopnia, że uważany jest przez nich za "króla owoców". Jego miąższ jest słodki, ale... Taki Europejczyk nie dotknąłby go za żadne skarby: zapach duriana porównywalny jest z odorem rozkładającego się mięsa.
Miechunka
Niezwykły owoc przypominający pomidorka koktajlowego. Smakuje jak połączenie ananasa z... pomidorem. Jest niskokaloryczny i zawiera dużo witamin, błonnika oraz potasu.