Trzymać w lodówce czy nie? Możesz się zdziwić
Jajka: zależy
Wszystko zależy od kraju. W Stanach Zjednoczonych trzymanie jajek w lodówce jest zalecane z powodu niebezpieczeństwa salmonelli. W Europie natomiast popularny jest trend trzymaniach ich w temperaturze pokojowej, co widać na przykładzie supermarketów, gdzie są sprzedawane.
Z niektórymi pokarmami sprawa jest jasna, ale jest lista takich, co do których od lat trwa dyskusja. Jak to więc wygląda z naukowego i zdrowotnego punktu widzenia?
Masło: tak
Zalecane jest trzymanie masła w lodówce i mrożenie go, jeśli nie używamy go dłużej niż dwa dni. Masło zrobione jest z pasteryzowanego mleka i istnieje niebezpieczeństwo, że wytworzą się w nim bakterie. Większość ludzi jednak trzyma je w przykrytym naczyniu poza lodówką. Z wygody.
Pomidory: nie
Pomidory trzymane w lodówce tracą swój smak. Dzieje się tak, ponieważ zimne powietrze zatrzymuje ich dojrzewanie i niszczy membrany komórkowe. Łatwo to odczuć - pomidory z lodówki mają charakterystyczny mączny smak.
Ser: tak
Niektóre rodzaje sera, takie jak brie czy ricotta, powinny zawsze być trzymane w lodówce. Inne, takie jak pasteryzowane lub sezonowane sery jak parmezan czy romano, mogą być trzymane w temperaturze pokojowej. Warto jednak zawsze zapoznać się z opakowaniem.
Mleko sojowe: po otworzeniu
Nie potrzebuje przechowywania w lodówce, jeśli nie jest otworzone. Poza lodówką może wytrzymać nawet rok! Dlaczego jednak w supermarketach można znaleźć je w lodówkach? To cel czysto marketingowy - ma to ułatwić znalezienie go klientom. Jeśli jednak je otworzymy, zalecane jest schłodzenie go i wypicie w maksymalnie 5 dni.
Cebula: nie
Jeśli trzymamy je w lodówce, robią się miękkie, a czasami nawet pleśnieją - wszystko z powodu wilgoci. Warto przechowywać je więc w zimnym, suchym miejscu i pamiętać, żeby nie mieszać ich z ziemniakami, bo ani jednym, ani drugim nie wychodzi to na dobre.
Chleb: nie
Chleb trzymany w lodówce wysycha. Jeśli planujesz zjeść go szybko, zapakuj go w folię lub włóż do szczelnego chlebaka i trzymaj na blacie. W przeciwnym wypadku zamroź.
Kawa: nie
Warto trzymać kawę w zimnym, ciemnym miejscu, ale nie w lodówce, bo traci swój smak i przenosi intensywny zapach na leżące obok jedzenie. Dopuszczalne jest przechowywanie dużych ilości kawy w zamrażarce.
Bazylia: nie
Bazylia więdnie i absorbuje zapachy leżącego obok jedzenia, jeśli trzymamy ją w lodówce. Lepiej włożyć ją do szklanki z wodą, tak jak bukiet kwiatów. Może też ją zblanszować i zamrozić. Tak radzi Martha Stewart.
Miód: nie
Miód nie psuje się w zasadzie nigdy, więc nie trzeba też trzymać go w lodówce. Poza tym zimno sprawi, że szybciej się skrystalizuje.
Dżemy i inne przetwory: po otworzeniu
Wystarczy przeczytać opakowanie, na którym zawsze jest napisane: "po otwarciu przechowywać w lodówce". To proste.
Awokado: nie, chyba, że jest dojrzałe
Jeśli chcemy, żeby awokado dojrzało, nie warto wkładać go do lodówki. Lepiej przechowywać w suchym, ciemnym miejscu, najlepiej w papierowej torebce. Jeśli jest dojrzałe, to można włożyć je do lodówki - wtedy nie przejrzeje.
Jabłka: opcjonalnie
Jabłka zachowują świeżość w temperaturze pokojowej przez około tydzień. Trzymanie w lodówce trochę wydłuża ten okres. Niektóre jabłka mogą być jednak przechowywane dużo dłużej (kilka miesięcy), jeśli są zapakowane oddzielnie.
Banany: opcjonalnie
Większość ludzi przechowuje banany w temperaturze pokojowej. Jeśli chcemy, żeby szybciej dojrzały, można włożyć je do papierowej torby razem z jabłkiem lub pomidorem. To sprawdzony sposób. Przechowywanie ich w lodówce sprawi, że szybciej zbrązowieją, ale w dalszym ciągu będą nadawały się do jedzenia.
Oliwa: nie
Nie przechowuj oliwy w lodówce, ponieważ zakrzepnie zupełnie jak masło. Najlepiej trzymać je w zimnym i ciemnym miejscu, np. w szafce.
Czosnek: nie
Trzymanie czosnku w lodówce sprawia, że obrasta pleśnią i zaczyna kiełkować - wszystko przez wilgoć. Warto trzymać go w zimnym, suchym miejscu.
Ziemniaki: nie
Trzymanie ziemniaków w lodówce sprawia, że zawarta w nich skrobia zmienia się w cukier. Ziemniaki nabierają wtedy słodkawego, mącznego smaku. Najlepiej więc trzymać je w zimnym, ciemnym miejscu, np. w papierowej torbie w spiżarce.
Mleko: tak
Nie ma dyskusji - mleko trzeba trzymać w lodówce, aby nie dopuścić do rozwoju niebezpiecznych bakterii. Nie należy wyjmować go na zewnątrz na dłużej niż 2 godziny. To, że jest pasteryzowane, nie oznacza, ze nie należy go chłodzić.
Świeże mięso/ryba: tak
Taka sama sytuacja jak z mlekiem: należy zawsze trzymać w lodówce surowe albo ugotowane mięso i oddzielić je od innego jedzenia. Warto pomyśleć też o zamrożeniu - w ten sposób mięso może przetrwać nawet kilka miesięcy.