Tych przysmaków jeszcze nie grillowałeś. Warto spróbować
Awokado
Sezon grillowania to jedna z ulubionych form spędzania letniego czasu przez Polaków. Na ruszt trafia zazwyczaj kiełbasa, kaszanka, w najlepszym razie karkówka. Może czas poznać nowe kulinarne doznania i spróbować, jak smakuje podpieczone awokado, jajko albo... czekolada.
To jeden z najbardziej wartościowych darów natury. Dzięki ogromnej zawartości cennych składników pozwala uniknąć poważnych chorób cywilizacyjnych. Nawet jego tłusty miąższ wykazuje właściwości... odchudzające. Grillowane awokado może być bardzo smaczną przystawką. Wystarczy przeciąć owoc na pół, wyjąć pestkę i skropić każdą połówkę oliwą z oliwek, sokiem z limonki lub cytryny, a na końcu posypać świeżo zmielonym pieprzem oraz solą. Umieszczamy na ruszcie i grillujemy przez 2-3 minuty z każdej strony. Dodatki według uznania.
Tofu
Twaróg z mleka sojowego jest produktem, który świetnie podkręca metabolizm.
Tofu może być ciekawym urozmaiceniem grillowej uczty. Dość mdły produkt warto jednak wcześniej zamarynować w zalewie z oliwy, sosu sojowego, miodu, świeżo startego korzenia imbiru oraz pieprzu. Świetnie nadaje się na grilla, ponieważ dzięki zwartej strukturze nie rozpada się podczas obróbki cieplnej. Znakomicie smakuje z sosem paprykowym albo pomidorowym.
Mango
Zalety owocu możemy wykorzystać na grillu. Mango wystarczy przekroić na pół i naciąć miąższ w kratkę. Powierzchnię każdej połówki posypujemy brązowym cukrem i przypiekamy przez około pięć minut. Podajemy z cząstkami limonki lub z zielonymi dodatkami.
Czekolada
Owiń folią aluminiową tabliczkę czekolady. Gdy się rozpuści, można polać nią deser lodowy lub mięso. Dobrym pomysłem jest również zwinięcie w folię razem z czekoladą owoców, np. bananów, lub włożenie kostek czekolady do owocu.
Pizza
Podobno gdy raz spróbuje się pizzy z grilla, już żadna inna nie będzie nam smakować. Ten sposób przygotowania dania jest bardzo prosty i szybki. Zwłaszcza gdy mamy już gotową pizzę... ze sklepu.
Tosty
Gorące kanapki, tosty lub grzanki, to pieczywo podawane na ciepło. Metod przygotowania jest całe mnóstwo, tym bardziej, że można je podawać i na słodko i na ostro, ale z grilla są wyśmienite - zwłaszcza połączone serem.
Jajka
Ugotowane na twardo jajka położone na gorącym ruszcie nigdy nie ostygną. Ale surowe również się "ugrillują". To, czy będą na twardo, czy na miękko, zależy tylko od naszego wyczucia czasu.
Teraz serce internetu w jednej aplikacji. Bądź na bieżąco i pobierz w Google Play albo App Store.