#uroda Chcesz być piękna i zdrowa? Jedz gorzką czekoladę!
Zdrowy smakołyk
Choć gorzka czekolada może mieć zbawienny wpływ na zdrowie i urodę, wciąż pozostaje w cieniu swojego mlecznego odpowiednika. Tymczasem spożywanie bogatej w antyoksydanty ciemnej czekolady przynosi liczne korzyści zarówno naszej, skórze, włosom, jak i sercu.
Czekoladowa gładkość
Wspomniane antyoksydanty sprawiają, że skóra pozostaje gładka, lśniąca i odporna na procesy starzenia. Regularne jedzenie gorzkiej czekolady gwarantuje utrzymanie odpowiednio nawilżonej, pozbawionej wyprysków cery.
Ochrona przeciwsłoneczna
Zawarte w ciemnej czekoladzie substancje dodatkowo zwiększają odporność skóry na szkodliwe działanie promieni UV. Oznacza to, że jedzenie tego gorzkiego przysmaku zmniejsza ryzyko wystąpienia poparzeń słonecznych oraz raka skóry.
Duet idealny
Gorzka czekolada w połączeniu ze zmielonymi ziarnami kawy może stanowić doskonały kosmetyk złuszczający. Ta aromatyczna mieszanka pozwala na skuteczne pozbycie się warstwy martwego naskórka i poprawienie krążenia.
Walka ze stresem
Jak powszechnie wiadomo, jedzenie gorzkiej czekolady pozwala walczyć ze stresem. Jest to aspekt istotny nie tylko dla zdrowia i samopoczucia, ale również dla kondycji skóry, na której sytuacje stresowe odbijają się najbardziej.
Czekolada dla włosów
Spożywanie gorzkiej czekolady przyczynia się także do poprawy ogólnej kondycji włosów. Nie tylko zyskują one blask, ale stają się również gęstsze, ponieważ szybciej rosną i rzadziej wypadają.
Czekoladowe serce
Jedzenie ciemnej czekolady jest niezwykle korzystne również dla naszego zdrowia. Udowodniono, że dzięki zawartości flawonoidów zapobiegają chorobom serca oraz pozwalają utrzymać je w dobrej kondycji.
Słodycz bez cukru
Co ciekawe, jedzenie produktu uznawanego za słodycz pozwala na utrzymanie odpowiedniego poziomu cukru we krwi, ponieważ posiada niski indeks glikemiczny. Dodatkowo, dzięki zawartości magnezu i miedzi, gorzka czekolada stabilizuje ciśnienie krwi.
Słodkie oczy
Według naukowców jedzenie gorzkiej czekolady pozwala zachować dobry wzrok. Wszystko dzięki wspomnianym flawonoidom, które poprawiają krążenie krwi pomiędzy gałkami ocznymi i mózgiem.
Zapobieganie udarom
Badania wykazały, że osoby regularnie spożywające gorzką czekoladę są mniej podatne na uleganie udarom niż ludzie unikający tego przysmaku. Za ten stan rzeczy również odpowiedzialne są flawonoidy.
Cholesterol i anemia
Warto wiedzieć, że systematyczne jedzenie ciemnej czekolady eliminuje nadmiar złego cholesterolu z krwi. Gorzka czekolada jest również sprzymierzeńcem w walce z anemią.
Czekolada w służbie nauki
Jak powszechnie wiadomo, ciemna czekolada powinna stać się stałym elementem diety osób uczących się, ponieważ poprawia koncentrację oraz zdolność przyswajania wiedzy.