Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Czekolada może zmniejszać ryzyko cukrzycy. Jest jednak jeden szczegół

3

Badania ujawniają, że regularne spożycie ciemnej czekolady wiąże się z niższym o 21 proc. ryzykiem cukrzycy typu 2. Odkrycie to pochodzi z Harvard T.H. Chan School of Public Health, podkreślając różnice między wpływem czekolady gorzkiej a mlecznej.

Czekolada może zmniejszać ryzyko cukrzycy. Jest jednak jeden szczegół
Czekolada może zmniejszać ryzyko cukrzycy (Getty Images, Zulkarneev Denis)

Badania naukowców z Harvard T.H. Chan School of Public Health dowodzą, że wybór ciemnej czekolady, zamiast mlecznej może znacząco wpłynąć na zdrowie. W badaniu, którego wyniki opublikowano, ustalono, że regularne spożycie ciemnej czekolady związane jest z redukcją ryzyka cukrzycy typu 2 aż o 21 proc.

Przez ponad 30 lat obserwowano 192 tys. dorosłych uczestników projektów Nurses’ Health Study oraz Health Professionals Follow-up Study, którzy byli wolni od cukrzycy na początku badania. Na jego końcu, blisko 19 tys. zdiagnozowano z cukrzycą typu 2. Okazało się, że ci, którzy spożywali ciemną czekoladę, rzadziej zapadali na tę chorobę.

Podczas gdy ciemna czekolada wiązała się z niższym ryzykiem cukrzycy, mleczna czekolada nie miała wpływu na to ryzyko. Jednak jej spożycie związane było ze wzrostem masy ciała, co długofalowo zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Jak stwierdził prof. Qi Sun, polifenole obecne w ciemnej czekoladzie mogą neutralizować efekt tłuszczów nasyconych i cukru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Brexit oczami Polaków. Tak ocenili wyjście Wlk. Brytanii z Unii Europejskiej

Nowe podejście do czekolady

Podczas badań zaobserwowano, że spożywanie 140 gramów czekolady tygodniowo wiązało się z obniżeniem ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 o 10 proc., jednak to ciemna czekolada miała kluczowy wpływ na ten wynik. Naukowcy podkreślają, że nie każda czekolada jest taka sama i warto zwrócić uwagę na wybierane produkty.

Tym sposobem nowe odkrycia mogą zmienić podejście wielu miłośników czekolady i pomóc im dokonywać zdrowszych wyborów na co dzień, zgodnie z prośbą Binkai Liu, głównego autora badania.

Informacje zebrane przez PAP wskazują jednak na potrzebę dalszych badań nad wpływem ciemnej czekolady na zdrowie metaboliczne.

Autor: KARO
Źródło:PAP
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Muszą wyburzyć dom przez konflikt z sąsiadką. "Pójdziemy pod most"
Groźny wypadek na rondzie w Lublinie. Bus dachował po zderzeniu
Iga Świątek odpada z Australian Open. Przegrała z Madison Keys
"Patrz, spadła". Przerażająca śmierć Polki w Kolumbii
Lewis Hamilton z własną figurką. Tak uczcili kibice jego angaż w Ferrari
Tragiczny wypadek w kopalni. Zmarł jeden z górników
Wzruszająca studniówka w Olkuszu. Ten gest przejdzie do historii
Aryna Sabalenka w finale Australian Open
Niemieckie baterie Patriot będą ochraniać hub logistyczny w Rzeszowie
Polscy badacze mają centrum logistyczne na Arktyce. "70 lat doświadczeń"
Ksiądz z Dąbrowy Górniczej przeniesiony do stanu świeckiego
Ścieżka do toalety za 650 tys. zł. Taki widok w Warszawie
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić