Czekolada może zmniejszać ryzyko cukrzycy. Jest jednak jeden szczegół

Badania ujawniają, że regularne spożycie ciemnej czekolady wiąże się z niższym o 21 proc. ryzykiem cukrzycy typu 2. Odkrycie to pochodzi z Harvard T.H. Chan School of Public Health, podkreślając różnice między wpływem czekolady gorzkiej a mlecznej.

Czekolada może zmniejszać ryzyko cukrzycyCzekolada może zmniejszać ryzyko cukrzycy
Źródło zdjęć: © Getty Images | Zulkarneev Denis

Badania naukowców z Harvard T.H. Chan School of Public Health dowodzą, że wybór ciemnej czekolady, zamiast mlecznej może znacząco wpłynąć na zdrowie. W badaniu, którego wyniki opublikowano, ustalono, że regularne spożycie ciemnej czekolady związane jest z redukcją ryzyka cukrzycy typu 2 aż o 21 proc.

Przez ponad 30 lat obserwowano 192 tys. dorosłych uczestników projektów Nurses’ Health Study oraz Health Professionals Follow-up Study, którzy byli wolni od cukrzycy na początku badania. Na jego końcu, blisko 19 tys. zdiagnozowano z cukrzycą typu 2. Okazało się, że ci, którzy spożywali ciemną czekoladę, rzadziej zapadali na tę chorobę.

Podczas gdy ciemna czekolada wiązała się z niższym ryzykiem cukrzycy, mleczna czekolada nie miała wpływu na to ryzyko. Jednak jej spożycie związane było ze wzrostem masy ciała, co długofalowo zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Jak stwierdził prof. Qi Sun, polifenole obecne w ciemnej czekoladzie mogą neutralizować efekt tłuszczów nasyconych i cukru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brexit oczami Polaków. Tak ocenili wyjście Wlk. Brytanii z Unii Europejskiej

Nowe podejście do czekolady

Podczas badań zaobserwowano, że spożywanie 140 gramów czekolady tygodniowo wiązało się z obniżeniem ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 o 10 proc., jednak to ciemna czekolada miała kluczowy wpływ na ten wynik. Naukowcy podkreślają, że nie każda czekolada jest taka sama i warto zwrócić uwagę na wybierane produkty.

Tym sposobem nowe odkrycia mogą zmienić podejście wielu miłośników czekolady i pomóc im dokonywać zdrowszych wyborów na co dzień, zgodnie z prośbą Binkai Liu, głównego autora badania.

Informacje zebrane przez PAP wskazują jednak na potrzebę dalszych badań nad wpływem ciemnej czekolady na zdrowie metaboliczne.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Lillehammer otwiera Puchar Świata. Stoch zaczyna ostatni rozdział
Lillehammer otwiera Puchar Świata. Stoch zaczyna ostatni rozdział
Nie ma go od kilku dni. Alarm ws. 15-latka. Służby na równych nogach
Nie ma go od kilku dni. Alarm ws. 15-latka. Służby na równych nogach
Koniec ekstra wakacji w Nike. Decyzja uderzy w pracowników
Koniec ekstra wakacji w Nike. Decyzja uderzy w pracowników
Skandal na stacji przy S11. Kobieta wszczęła alarm
Skandal na stacji przy S11. Kobieta wszczęła alarm
Zaatakował na manifestacji i uciekł do konsulatu Rosji. Skarży się na warunki
Zaatakował na manifestacji i uciekł do konsulatu Rosji. Skarży się na warunki
Zlekceważyli kibiców. Czeska federacja karze kadrę
Zlekceważyli kibiców. Czeska federacja karze kadrę
Rosyjski jeniec zadzwonił do matki. Oto co od niej usłyszał
Rosyjski jeniec zadzwonił do matki. Oto co od niej usłyszał
Połowa portfela na ratę. Kredyt mieszkaniowy dobija Polaków
Połowa portfela na ratę. Kredyt mieszkaniowy dobija Polaków
Runął pod auto. Leśnicy pokazali nagranie. Ludzie aż się gotują
Runął pod auto. Leśnicy pokazali nagranie. Ludzie aż się gotują
Naloty federalne w Karolinie Północnej. Strach wśród imigrantów
Naloty federalne w Karolinie Północnej. Strach wśród imigrantów
Polacy, szykujcie się. Babie lato w listopadzie?
Polacy, szykujcie się. Babie lato w listopadzie?
Będziemy widzieć jak ćmy? Powstał rewolucyjny detektor
Będziemy widzieć jak ćmy? Powstał rewolucyjny detektor