Czekolada może zmniejszać ryzyko cukrzycy. Jest jednak jeden szczegół

Badania ujawniają, że regularne spożycie ciemnej czekolady wiąże się z niższym o 21 proc. ryzykiem cukrzycy typu 2. Odkrycie to pochodzi z Harvard T.H. Chan School of Public Health, podkreślając różnice między wpływem czekolady gorzkiej a mlecznej.

Czekolada może zmniejszać ryzyko cukrzycyCzekolada może zmniejszać ryzyko cukrzycy
Źródło zdjęć: © Getty Images | Zulkarneev Denis

Badania naukowców z Harvard T.H. Chan School of Public Health dowodzą, że wybór ciemnej czekolady, zamiast mlecznej może znacząco wpłynąć na zdrowie. W badaniu, którego wyniki opublikowano, ustalono, że regularne spożycie ciemnej czekolady związane jest z redukcją ryzyka cukrzycy typu 2 aż o 21 proc.

Przez ponad 30 lat obserwowano 192 tys. dorosłych uczestników projektów Nurses’ Health Study oraz Health Professionals Follow-up Study, którzy byli wolni od cukrzycy na początku badania. Na jego końcu, blisko 19 tys. zdiagnozowano z cukrzycą typu 2. Okazało się, że ci, którzy spożywali ciemną czekoladę, rzadziej zapadali na tę chorobę.

PiS i Konfederacja w koalicji? Zaskakujące słowa w Sejmie

Podczas gdy ciemna czekolada wiązała się z niższym ryzykiem cukrzycy, mleczna czekolada nie miała wpływu na to ryzyko. Jednak jej spożycie związane było ze wzrostem masy ciała, co długofalowo zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Jak stwierdził prof. Qi Sun, polifenole obecne w ciemnej czekoladzie mogą neutralizować efekt tłuszczów nasyconych i cukru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nowe podejście do czekolady

Podczas badań zaobserwowano, że spożywanie 140 gramów czekolady tygodniowo wiązało się z obniżeniem ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 o 10 proc., jednak to ciemna czekolada miała kluczowy wpływ na ten wynik. Naukowcy podkreślają, że nie każda czekolada jest taka sama i warto zwrócić uwagę na wybierane produkty.

Tym sposobem nowe odkrycia mogą zmienić podejście wielu miłośników czekolady i pomóc im dokonywać zdrowszych wyborów na co dzień, zgodnie z prośbą Binkai Liu, głównego autora badania.

Informacje zebrane przez PAP wskazują jednak na potrzebę dalszych badań nad wpływem ciemnej czekolady na zdrowie metaboliczne.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Igrzyska 2026 - olimpijski ogień dotarł do Rzymu. Powrót po prawie 20 latach
Igrzyska 2026 - olimpijski ogień dotarł do Rzymu. Powrót po prawie 20 latach
Eksplozja powerbanka. Zostały tylko czarne ślady
Eksplozja powerbanka. Zostały tylko czarne ślady
Zawiózł rosyjskiego drona do domu. Myślał, że to zabawka
Zawiózł rosyjskiego drona do domu. Myślał, że to zabawka
Zmarł Leszek Gierszewski. Był jednym z najbogatszych Polaków
Zmarł Leszek Gierszewski. Był jednym z najbogatszych Polaków
Rosja zablokowała popularny komunikator. "Organizowanie działań terrorystycznych"
Rosja zablokowała popularny komunikator. "Organizowanie działań terrorystycznych"