Historyczny smak wina. Stworzyli je z nasion sprzed 1500 lat
Na izraelskiej pustyni Negew udało się wyhodować winorośle z nasion liczących 1,5 tys. lat. Choć pierwszy zbiór był skromny, pozwolił na wyprodukowanie 12 butelek wina, dając początek wyjątkowemu archeologicznemu eksperymentowi.
Najważniejsze informacje
- Winorośle wyhodowano z nasion odkrytych w bizantyjskiej osadzie Awdat.
- Pierwszy zbiór wystarczył na 12 butelek wina.
- Naukowcy chcą odkryć smak starożytnego trunku eksportowanego z Gazy.
Starożytne nasiona na pustyni Negew
Na izraelskiej pustyni Negew dokonano niezwykłego odkrycia archeologicznego. Naukowcy z Uniwersytetu w Hajfie, prowadząc badania na terenie starożytnej bizantyjskiej osady Awdat, natrafili na nasiona winorośli liczące około 1,5 tysiąca lat. Udało się je z powodzeniem zasadzić, a niedawno wyhodowane krzewy dały pierwszy, choć skromny plon.
PiS i Konfederacja w koalicji? Zaskakujące słowa w Sejmie
Zebrane owoce pozwoliły wyprodukować zaledwie 12 butelek wina, jednak dla badaczy to ogromny krok naprzód. Ich celem jest nie tylko rekonstrukcja starożytnych technik winiarskich, ale przede wszystkim odtworzenie smaku wina, które przed wiekami eksportowano z portu w Gazie. Odkrycie może rzucić nowe światło na zapomniane już metody uprawy i produkcji w ekstremalnych, pustynnych warunkach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Odkrycie w Izraelu
Awdat, niegdyś ważna bizantyjska osada zamieszkana przez ludność chrześcijańską mówiącą po grecku, leżała na kluczowym szlaku handlowym prowadzącym do Gazy. Uważa się, że była istotnym centrum produkcji i dystrybucji wina. Na jej terenie odkryto prasy do winogron, pozostałości gołębników, a także zaawansowane systemy irygacyjne, które umożliwiały uprawę roślin w trudnym, suchym klimacie.
Wino z Awdat transportowano na wielbłądach w specjalnych amforach, które dzięki odpowiedniemu kształtowi można było łatwo układać w stosy. Te charakterystyczne naczynia odnaleziono m.in. w Europie Zachodniej oraz na Wyspach Brytyjskich, co dowodzi, jak rozległy był handel tym cenionym trunkiem.
Naukowcy liczą, że dzięki badaniom uda się nie tylko poznać smak starożytnego wina, ale także zrozumieć, dlaczego produkcja winorośli w tym regionie zanikła. Odtworzenie dawnych praktyk może pomóc odkryć sekrety starożytnego rolnictwa na pustyni i przywrócić tradycję, która przez wieki pozostawała zapomniana.