aktualizacja 

Koniec z "czarnymi" bananami! Rozwiązanie masz w kuchennej szufladzie

23

Niektórzy kupują zielone banany i później czekają, by nabrały apetycznej żółtej barwy. W ten sposób chcą uniknąć doskonale znanego wszystkim zjawiska polegającego na brązowieniu tych owoców. Okazuje się, że jest lepszy patent.

Koniec z "czarnymi" bananami! Rozwiązanie masz w kuchennej szufladzie
Banany (Pixabay)

Bez żadnych obaw możesz kupić dojrzałe banany i cieszyć się ich świeżością przez długi czas. Wystarczy tylko zastosować prosty trik polegający na wykorzystaniu folii aluminiowej.

Trzeba owinąć nią trzony bananów. W ten sposób można zablokować uwalnianie gazu etylenowego. To właśnie on odpowiada za brązowienie i szybsze dojrzewanie.

Gaz ulatnia się z łodyg. Jeżeli zatem zabezpieczysz tę część owocu, to na pewno dłużej zachowa swoją świeżość. Banany mogą postać nawet o 3-4 dni dłużej!

Banany - właściwości i wartości odżywcze

Banany to skarbnica potasu. Właśnie dlatego są doskonałe dla osób zmagających się z nadciśnieniem.

Pomogą też na wrzody i biegunkę u dzieci. Skórka banana jest natomiast sprawdzonym sposobem na kurzajki, ukąszenia komarów i wybielanie zębów.

Autor: MDO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić