Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
MDO
|
aktualizacja

Koniec z "czarnymi" bananami! Rozwiązanie masz w kuchennej szufladzie

17
Podziel się:

Niektórzy kupują zielone banany i później czekają, by nabrały apetycznej żółtej barwy. W ten sposób chcą uniknąć doskonale znanego wszystkim zjawiska polegającego na brązowieniu tych owoców. Okazuje się, że jest lepszy patent.

Koniec z "czarnymi" bananami! Rozwiązanie masz w kuchennej szufladzie
Banany (Pixabay)

Bez żadnych obaw możesz kupić dojrzałe banany i cieszyć się ich świeżością przez długi czas. Wystarczy tylko zastosować prosty trik polegający na wykorzystaniu folii aluminiowej.

Trzeba owinąć nią trzony bananów. W ten sposób można zablokować uwalnianie gazu etylenowego. To właśnie on odpowiada za brązowienie i szybsze dojrzewanie.

Gaz ulatnia się z łodyg. Jeżeli zatem zabezpieczysz tę część owocu, to na pewno dłużej zachowa swoją świeżość. Banany mogą postać nawet o 3-4 dni dłużej!

Banany - właściwości i wartości odżywcze

Banany to skarbnica potasu. Właśnie dlatego są doskonałe dla osób zmagających się z nadciśnieniem.

Pomogą też na wrzody i biegunkę u dzieci. Skórka banana jest natomiast sprawdzonym sposobem na kurzajki, ukąszenia komarów i wybielanie zębów.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(17)
Xaghrra
4 miesiące temu
Odpal banana w jelitach na pełne obroty!
Globtrotter
7 miesięcy temu
Bez sensu, etylen jest potrzebny do dojrzewania bananów, nawet specjalnie kładzie obok podpsute jabłka bo wydzielają etylen, banan czernieje w miejscu gdzie był obity a dojrzały powinien być pokryty małymi brązowymi kropkami. Inna kwestia że smak i zapach takiego dojrzałego na parapecie czy półce sklepowej, nigdy nie będzie miał podejścia do takiego który dojrzał na plantacji.
XYZ
7 miesięcy temu
Kiedy właśnie te już z brązowymi plamami, mocno dojrzałe są najzdrowsze i dopiero takie powinno się jeść.
aaa
7 miesięcy temu
Może kupować częściej a mniej. Na to nie wpadliście?
Teresa1
7 miesięcy temu
Robiłam tak, ale niestety to nie działa.Jak czerniały, tak czernieją dalej. Zła podpowiedź w artykule.
The end with…
7 miesięcy temu
„ Koniec z "czarnymi" …. ” nagłówek po którym robi się od razu milej ;)
BLM
7 miesięcy temu
Dlaczego taki rasistowski tytuł???
123
7 miesięcy temu
Tak, to odmieni moje życie. Dziękuję.
IWONA
7 miesięcy temu
Wszystko fajnie, ale nie mogę zrozumieć , dlaczego u nas nie wypakowuje się owoców i warzyw, z kartonów, tylko ustawia się je na regałach? One się w tych kartonach po prostu psują . W USA, czy w Kanadzie, zresztą w wielu innych krajach, tak właśnie się robi, układa się owoce i warzywa na regałach, ba nawet układa się kolorami. Czy u nas naprawdę nie można zwyczajnie po ludzku?
ala
7 miesięcy temu
Poziom potasu w bananach znacznie wzrasta z dojrzewaniem. Im bardziej zolty, albo gdy ma juz kropki, tym bogatszy w potas. A jak ktos lubi inne - wolny wybor.
CZLOWIEK
7 miesięcy temu
SZKODLIWA JEST TEZ TA SREBNA FOLIA NIE WOLNO JEJ STOSOWAC Z PRODUKTAMI DO JEDZENIA ANI OPAKOWYWAC NAWET KANAPEK
Niknik
7 miesięcy temu
Etylen szkodliwy, po co go blokować w owocu.
andrzej
7 miesięcy temu
Nie dość, że nieekologiczne, to NIESKUTECZNE. To było testowane już wiele razy, nawet przez "kuchennych" Youtuberów i każdy jeden obalał tę bajkę.
Olko
7 miesięcy temu
Czy to wina Tuska pytają w pisie
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić