Koniec z "czarnymi" bananami! Rozwiązanie masz w kuchennej szufladzie
Niektórzy kupują zielone banany i później czekają, by nabrały apetycznej żółtej barwy. W ten sposób chcą uniknąć doskonale znanego wszystkim zjawiska polegającego na brązowieniu tych owoców. Okazuje się, że jest lepszy patent.
Bez żadnych obaw możesz kupić dojrzałe banany i cieszyć się ich świeżością przez długi czas. Wystarczy tylko zastosować prosty trik polegający na wykorzystaniu folii aluminiowej.
Na to turyści zwracają uwagę. "Oczekują teraz unikalnych doświadczeń"
Trzeba owinąć nią trzony bananów. W ten sposób można zablokować uwalnianie gazu etylenowego. To właśnie on odpowiada za brązowienie i szybsze dojrzewanie.
Gaz ulatnia się z łodyg. Jeżeli zatem zabezpieczysz tę część owocu, to na pewno dłużej zachowa swoją świeżość. Banany mogą postać nawet o 3-4 dni dłużej!
Banany - właściwości i wartości odżywcze
Banany to skarbnica potasu. Właśnie dlatego są doskonałe dla osób zmagających się z nadciśnieniem.
Pomogą też na wrzody i biegunkę u dzieci. Skórka banana jest natomiast sprawdzonym sposobem na kurzajki, ukąszenia komarów i wybielanie zębów.