Mistrzostwa świata tiramisu. Włoszka musiała obejść się smakiem
W Rzymie odbyły się mistrzostwa świata tiramisu - kultowego włoskiego deseru. Okazuje się, że reprezentantka Włoch, wskazywana jako faworytka konkursu, zajęła drugie miejsce. Złoty medal zdobyła natomiast Aya Okada z Japonii. "Najlepsze tiramisu jest japońskie" - piszą włoskie media.
Japońska cukierniczka Aya Okada, pochodząca z Ishikawy, triumfowała w mistrzostwach świata tiramisu, zorganizowanych w Rzymie. Zwycięski deser wyróżniał się innowacyjną formą. 29-latka wykonała tiramisu w kształcie fortepianu i dodała do niego konserwowane, słodzone czereśnie i wiśnie. "Najlepsze tiramisu jest japońskie" - ogłosiły włoskie media, podsumowując rezultat konkursu.
Pochodząca z Sycylii Włoszka Milena Russo, która zajęła drugie miejsce, zaprezentowała deser o nazwie „Amor Misu”. Stworzyła go z róży, kawy, malin i czerwonego pieprzu, które dodała do biszkoptów o smaku rozmarynu i cytryny.
Na trzecim miejscu uplasował się Simon Loutid z Maroka, którego "Dziecięca nostalgia" zyskała uznanie dzięki aromatom wanilii i kwiatów hibiskusa.
Przyciąga turystów z całego świata. Tłumy są tam normą
Mistrzostwa świata tiramisu w Rzymie
Konkurs przyciągnął cukierników z całego świata, w tym z Francji, Australii, Meksyku i Chin, co podkreśla jego globalny charakter.
Jak relacjonują włoskie media, konkurs zorganizowała Międzynarodowa Federacja Cukiernictwa, Wyrobu Lodów i Czekolady (Fipgc). Uczestnicy musieli wykazać się kreatywnością, tworząc nie tylko oryginalną wersję tiramisu, ale też swoją autorską.
Tiramisu to jedno z ulubionych ciast na zimno, również w Polsce. Ten kultowy deser powstał ponad 60 lat temu, we włoskim Treviso.
Źródło: PAP