Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
SSŃ
|

Naukowcy w szoku. Nie uwierzysz, co jedli górnicy 2,7 tys. lat temu

9
Podziel się:

Archeolodzy dokonali przełomowego odkrycia, które zaskoczyło nawet ich samych. Okazuje się, że ludzie z epoki brązu stosowali dość wyrafinowaną dietę, obejmującą m.in.... dojrzewający ser z niebieską pleśnią i piwo.

Naukowcy w szoku. Nie uwierzysz, co jedli górnicy 2,7 tys. lat temu
Odkrycie zdziwiło nawet naukowców (Twitter, NhM Naturhistorisches Museum Wien)

Nie jest tajemnicą, że piwo i ser pleśniowy idą w parze – ale nowe badanie pokazuje, jak głęboko sięgają korzenie tego kulinarnego duetu. Analiza próbki ludzkich ekskrementów znalezionych w sercu kopalni Hallstatt w austriackich Alpach ujawniła, że górnicy już prawie 3 tys. lat temu jeśli ser pleśniowy i pili piwo.

Wyszukana dieta w epoce brązu

Frank Maixner, mikrobiolog z Instytutu Badawczego Eurac w Bolzano we Włoszech i główny autor raportu był zaskoczony, gdy dowiedział się, że górnicy z epoki brązu byli wystarczająco zaawansowani, by "celowo wykorzystywać fermentację" w kuchni.

Moim zdaniem jest to bardzo wyrafinowane. To jest coś, czego się nie spodziewałem - powiedział Maixner, cytowany przez "The Guardian".

Według naukowców odkrycie jest najwcześniejszym dowodem dojrzewania sera w Europie. I chociaż spożycie alkoholu jest z pewnością dobrze udokumentowane w starszych pismach i dowodach archeologicznych, odchody górników zawierały pierwszy molekularny dowód spożycia piwa na kontynencie w tamtym czasie.

Staje się coraz bardziej oczywiste, że nie tylko wyrafinowane były prehistoryczne praktyki kulinarne, ale także, że złożone przetworzone produkty spożywcze oraz technika fermentacji odegrały znaczącą rolę w naszej wczesnej historii żywności - powiedział Kerstin Kowarik z Muzeum Historii Naturalnej w Wiedniu.

W mieście Hallstatt wpisanym na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO sól jest wydobywana od ponad 3000 lat. Górnicy spędzali w kopalni całe dnie, pracując, jedząc i załatwiając swoje potrzeby fizjologiczne. To dzięki stałej temperaturze około 8 st. C i wysokiemu stężeniu soli w kopalni szczególnie dobrze zachowały się ekskrementy pracowników sprzed kilku tysięcy lat.

Naukowcy zbadali również dietę górników, która składała się głównie ze zbóż, niektórych owoców oraz fasoli i mięsa jako źródła białka. Główną różnicą w stosunku do dzisiejszych jadłospisów jest stopień przetworzenia żywności, który w tamtym czasie był bardzo niski.

Zmienił się ludzki mikrobiom

Jednym z innych ustaleń badania był skład mikroflory górników, czyli bakterii obecnych w ich ciałach. W czterech badanych próbkach mikrobiom był bardzo podobny do tego w nowoczesnych populacjach niezachodnich, które prowadzą bardziej tradycyjny styl życia.

Sugeruje to "niedawną zmianę" w mikrobiomie ludzi uprzemysłowionych, "prawdopodobnie ze względu na nowoczesny styl życia, dietę lub postęp medycyny" – czytamy w badaniu, które zostało opublikowane w czasopiśmie "Current Biology" w środę.

Zobacz także: Skamielina sprzed 80 mln lat. Zaskakujące odkrycie po powodzi w Nowej Zelandii
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(9)
Darek
11 miesięcy temu
fasola naprawdę? 3tys. lat temu pływali do Ameryki skąd pochodzi?
fdg
12 miesięcy temu
bo wszyscy mysla, ze ludzie 3tys lat temu to zacofani kompletnie byli!!
dojrzał
12 miesięcy temu
Ten ser z Hallstadt fermentował 3000 lat.
gnago
12 miesięcy temu
Ci naukowcy to jednak wyrafinowani idioci! Fermentacja nas otacza wystarczy obserwacja otoczenia
zawa
12 miesięcy temu
A ja myślałam że sushi ...
Bizon
12 miesięcy temu
niech lepiej szukają. Bo tylko hamburger z MCD mógł tyle przetrwać ...
este
12 miesięcy temu
A mnie żona dzisiaj, w 2021 roku ogranicza piwo ;-)
Feniks
12 miesięcy temu
Ludzie wiedzieli że napój fermentujący jak np piwo jest lepszy od wody tylko że nie rozumieli dlaczego bo nie znali zarazków i bakterii
REX
12 miesięcy temu
A w Polsce 3000 lat później miska ryżu i obowiązkowa modlitwa
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić