o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • QUIZY
Wróć na
SSŃ
|

Naukowcy w szoku. Nie uwierzysz, co jedli górnicy 2,7 tys. lat temu

8
Podziel się

Archeolodzy dokonali przełomowego odkrycia, które zaskoczyło nawet ich samych. Okazuje się, że ludzie z epoki brązu stosowali dość wyrafinowaną dietę, obejmującą m.in.... dojrzewający ser z niebieską pleśnią i piwo.

Naukowcy w szoku. Nie uwierzysz, co jedli górnicy 2,7 tys. lat temu
Odkrycie zdziwiło nawet naukowców (Twitter, NhM Naturhistorisches Museum Wien)
bELdriwl

Nie jest tajemnicą, że piwo i ser pleśniowy idą w parze – ale nowe badanie pokazuje, jak głęboko sięgają korzenie tego kulinarnego duetu. Analiza próbki ludzkich ekskrementów znalezionych w sercu kopalni Hallstatt w austriackich Alpach ujawniła, że górnicy już prawie 3 tys. lat temu jeśli ser pleśniowy i pili piwo.

Wyszukana dieta w epoce brązu

Frank Maixner, mikrobiolog z Instytutu Badawczego Eurac w Bolzano we Włoszech i główny autor raportu był zaskoczony, gdy dowiedział się, że górnicy z epoki brązu byli wystarczająco zaawansowani, by "celowo wykorzystywać fermentację" w kuchni.

bELdriwn
Moim zdaniem jest to bardzo wyrafinowane. To jest coś, czego się nie spodziewałem - powiedział Maixner, cytowany przez "The Guardian".

Według naukowców odkrycie jest najwcześniejszym dowodem dojrzewania sera w Europie. I chociaż spożycie alkoholu jest z pewnością dobrze udokumentowane w starszych pismach i dowodach archeologicznych, odchody górników zawierały pierwszy molekularny dowód spożycia piwa na kontynencie w tamtym czasie.

bELdriwt
Staje się coraz bardziej oczywiste, że nie tylko wyrafinowane były prehistoryczne praktyki kulinarne, ale także, że złożone przetworzone produkty spożywcze oraz technika fermentacji odegrały znaczącą rolę w naszej wczesnej historii żywności - powiedział Kerstin Kowarik z Muzeum Historii Naturalnej w Wiedniu.

W mieście Hallstatt wpisanym na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO sól jest wydobywana od ponad 3000 lat. Górnicy spędzali w kopalni całe dnie, pracując, jedząc i załatwiając swoje potrzeby fizjologiczne. To dzięki stałej temperaturze około 8 st. C i wysokiemu stężeniu soli w kopalni szczególnie dobrze zachowały się ekskrementy pracowników sprzed kilku tysięcy lat.

Naukowcy zbadali również dietę górników, która składała się głównie ze zbóż, niektórych owoców oraz fasoli i mięsa jako źródła białka. Główną różnicą w stosunku do dzisiejszych jadłospisów jest stopień przetworzenia żywności, który w tamtym czasie był bardzo niski.

bELdriwu

Zmienił się ludzki mikrobiom

Jednym z innych ustaleń badania był skład mikroflory górników, czyli bakterii obecnych w ich ciałach. W czterech badanych próbkach mikrobiom był bardzo podobny do tego w nowoczesnych populacjach niezachodnich, które prowadzą bardziej tradycyjny styl życia.

Sugeruje to "niedawną zmianę" w mikrobiomie ludzi uprzemysłowionych, "prawdopodobnie ze względu na nowoczesny styl życia, dietę lub postęp medycyny" – czytamy w badaniu, które zostało opublikowane w czasopiśmie "Current Biology" w środę.

bELdriwv
Zobacz także: Skamielina sprzed 80 mln lat. Zaskakujące odkrycie po powodzi w Nowej Zelandii
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bELdriwO
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(8)
fdg
1 tyg. temu
bo wszyscy mysla, ze ludzie 3tys lat temu to zacofani kompletnie byli!!
dojrzał
1 tyg. temu
Ten ser z Hallstadt fermentował 3000 lat.
gnago
2 tyg. temu
Ci naukowcy to jednak wyrafinowani idioci! Fermentacja nas otacza wystarczy obserwacja otoczenia
bELdriwP
zawa
2 tyg. temu
A ja myślałam że sushi ...
Bizon
2 tyg. temu
niech lepiej szukają. Bo tylko hamburger z MCD mógł tyle przetrwać ...
este
2 tyg. temu
A mnie żona dzisiaj, w 2021 roku ogranicza piwo ;-)
Feniks
2 tyg. temu
Ludzie wiedzieli że napój fermentujący jak np piwo jest lepszy od wody tylko że nie rozumieli dlaczego bo nie znali zarazków i bakterii
REX
2 tyg. temu
A w Polsce 3000 lat później miska ryżu i obowiązkowa modlitwa
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić