Masło klarowane to produkt, po który chętnie sięgamy w kuchni ze względu na jego delikatny smak. Mało kto wie, że przygotowanie go w domu jest banalnie proste. Zobacz, jak krok po kroku, w kilka minut wyczarować złociste, aromatyczne masło, które idealnie sprawdzi się do smażenia, pieczenia czy jako dodatek do ulubionych dań.
Masło klarowane to masło, z którego usunięto wodę oraz białka mleczne (kazeinę i laktozę). W efekcie pozostaje czysty tłuszcz mleczny o wyższej temperaturze dymienia i dłuższej trwałości.
Masło klarowane, w porównaniu z wieloma innymi tłuszczami do smażenia, jest bezpiecznym i wartościowym tłuszczem, szczególnie do smażenia i pieczenia. Najważniejsze jest jednak to, aby nie przesadzać z jego ilością.
Pokażemy Ci sprytny trik z przecedzaniem rozpuszczonego masła przez gazę — dzięki temu pozbędziesz się niechcianego osadu, a Twoje domowe masło klarowane będzie idealnie gładkie, czyste i długo zachowa świeżość. Jeśli chcesz przekonać się, jak prosto możesz zrobić je samodzielnie i dlaczego naprawdę warto, koniecznie obejrzyj wideo do końca.