Przepis na sorbet truskawkowo-bananowy bez cukru. Niskokaloryczny deser

0

Lato to świetny czas, aby spróbować zrobić lody samodzielnie. Istnieją bardzo proste przepisy, które są szybkie i niskokaloryczne - w przeciwieństwie do masowo produkowanych sklepowych wyrobów. Ten sorbet nie zawiera też szkodliwych dodatków.

Przepis na sorbet truskawkowo-bananowy bez cukru. Niskokaloryczny deser
Przepis na lody truskawkowo-bananowe. (Pixabay)

Sorbet jest bardzo prosty do wykonania, a potrzebne składniki kupimy choćby na pobliskim straganie. Powinno nam się udać jeszcze kupić truskawki, choć sezon na nie powoli się kończy. W tym przepisie można zastosować też mrożone truskawki. Mrożenie, według ekspertów, jest najbezpieczniejszym sposobem przechowywania żywności. Po odmrożeniu nawet 80% witamin pozostaje w warzywach i owocach, więc bez obaw.

Przepis na sorbet. Potrzebne składniki

  • 300 g truskawek świeżych lub jedno opakowanie mrożonych
  • Duży banan (ok. 130 g)
  • Blender
  • Ksylitol (opcjonalnie)
Zobacz także: Kapary w kuchni

Przepis na sorbet. Sposób przygotowania:

  • Jeśli udało Ci się kupić świeże truskawki w sklepie lub u lokalnego sprzedawcy - włóż ich zawartość do miski, a następnie dokładnie wypłucz. Potem pozbądź się zielonych części owocu. Jeśli kupione zostały truskawki mrożone - wyjmij je z opakowania, przełóż do miski i poczekaj około 10-15 minut, aż nieco się rozmrożą.
  • Następnie pokrój truskawki na mniejsze porcje i wrzuć do blendera.
  • Obierz banana, przekrój na pół i również wrzuć do blendera.
  • Dodaj do wszystkiego około 2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie).
  • Teraz włącz blender na średnią moc i delikatnie zmiksuj zawartość, ale zrób to tak, aby części owoców pozostała jednak niezmiksowana.
  • Teraz przełóż wszystko do pojemnika, który następnie zamierzasz umieścić w zamrażarce.
  • Lody powinny pozostać tam przez około 1-1,5h. Po tym czasie będą idealne do spożycia. Dłuższe ich przetrzymywanie jest niewskazane. Za bardzo się zamrożą i trzeba będzie po wyjęciu chwilę odczekać, aby móc je zjeść.

Takie lody można ozdobić np. świeżą miętą. Można też podać je ze śmietankowymi wafelkami.

Autor: HNM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić