o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • QUIZY
Wróć na
NM
|

Przepis na sorbet truskawkowo-bananowy bez cukru. Niskokaloryczny deser

0
Podziel się

Lato to świetny czas, aby spróbować zrobić lody samodzielnie. Istnieją bardzo proste przepisy, które są szybkie i niskokaloryczne - w przeciwieństwie do masowo produkowanych sklepowych wyrobów. Ten sorbet nie zawiera też szkodliwych dodatków.

Przepis na sorbet truskawkowo-bananowy bez cukru. Niskokaloryczny deser
Przepis na lody truskawkowo-bananowe. (Pixabay)
bEKgkbnV

Sorbet jest bardzo prosty do wykonania, a potrzebne składniki kupimy choćby na pobliskim straganie. Powinno nam się udać jeszcze kupić truskawki, choć sezon na nie powoli się kończy. W tym przepisie można zastosować też mrożone truskawki. Mrożenie, według ekspertów, jest najbezpieczniejszym sposobem przechowywania żywności. Po odmrożeniu nawet 80% witamin pozostaje w warzywach i owocach, więc bez obaw.

Przepis na sorbet. Potrzebne składniki

  • 300 g truskawek świeżych lub jedno opakowanie mrożonych
  • Duży banan (ok. 130 g)
  • Blender
  • Ksylitol (opcjonalnie)
bEKgkbnX
Zobacz także: Kapary w kuchni

Przepis na sorbet. Sposób przygotowania:

  • Jeśli udało Ci się kupić świeże truskawki w sklepie lub u lokalnego sprzedawcy - włóż ich zawartość do miski, a następnie dokładnie wypłucz. Potem pozbądź się zielonych części owocu. Jeśli kupione zostały truskawki mrożone - wyjmij je z opakowania, przełóż do miski i poczekaj około 10-15 minut, aż nieco się rozmrożą.
  • Następnie pokrój truskawki na mniejsze porcje i wrzuć do blendera.
  • Obierz banana, przekrój na pół i również wrzuć do blendera.
  • Dodaj do wszystkiego około 2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie).
  • Teraz włącz blender na średnią moc i delikatnie zmiksuj zawartość, ale zrób to tak, aby części owoców pozostała jednak niezmiksowana.
  • Teraz przełóż wszystko do pojemnika, który następnie zamierzasz umieścić w zamrażarce.
  • Lody powinny pozostać tam przez około 1-1,5h. Po tym czasie będą idealne do spożycia. Dłuższe ich przetrzymywanie jest niewskazane. Za bardzo się zamrożą i trzeba będzie po wyjęciu chwilę odczekać, aby móc je zjeść.

Takie lody można ozdobić np. świeżą miętą. Można też podać je ze śmietankowymi wafelkami.

bEKgkbod
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bEKgkboy
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(0)
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić