Strach w Tajlandii. Ojciec i córka nie żyją. Zjedli danie z grzybami
Ojciec i córka zmarli po spożyciu posiłku przygotowanego z trujących grzybów. Do tragedii doszło 22 sierpnia w prowincji Chiang Rai w Tajlandii. Jak informuje "Daily Mail", 78-letni Boonpan i jego 40-letnia córka Wijitra zasłabli w swoim domu niedługo po zjedzeniu curry.
Krewni byli świadkami dramatycznych scen. Mężczyzna zaczął gwałtownie drgać i toczyć pianę z ust. W sypialni znaleziono nieprzytomną kobietę. Natychmiast przewieziono ich do szpitala, jednak lekarze nie byli w stanie uratować ich życia.
Kapitan policji Boonchuay Kanthawong z posterunku w Mae Chan udał się na miejsce tragedii, aby zbadać okoliczności zdarzenia. Jak podaje "Daily Mail", wstępne oględziny nie wykazały śladów napaści ani urazów fizycznych. Wszystko wskazuje na to, że przyczyną śmierci była toksyczna zawartość grzybów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najczęściej mylone grzyby jadalne i trujące. Na to koniecznie zwróć uwagę
Skąd pochodziły grzyby?
Rodzina ujawniła, że grzyby zostały podarowane przez przyjaciółkę. Starsza siostra Wijitry, Thatsanee, powiedziała: "To był pierwszy raz. Koleżanka dała jej trochę, więc poprosiła naszą mamę, aby zrobiła z nich curry". Niestety, matka nie była świadoma, że są śmiertelnie trujące.
Władze wysłały próbki grzybów do analizy w szpitalu Chiang Rai Prachanukroh. Eksperci ostrzegają, że kilka gatunków grzybów zawiera substancje mogące prowadzić do zatrzymania akcji serca czy niewydolności wątroby. Niektóre toksyny działają natychmiast, inne objawiają się dopiero po kilku dniach lub tygodniach.
Historia podobnych tragedii
Jak podaje "Daily Mail", w lipcu ubiegłego roku trzy osoby zmarły w Buriram po zjedzeniu curry z leśnymi grzybami. W innych krajach również odnotowano śmiertelne przypadki – w Australii kobieta została skazana za otrucie trzech krewnych zatrutymi grzybami. Lokalne władze apelują o szczególną ostrożność podczas zbierania i spożywania grzybów leśnych.
Tragedia w Chiang Rai pokazuje, jak niebezpieczne mogą być nieznane gatunki grzybów. Mieszkańcy wsi zostali wezwani do zachowania szczególnej ostrożności, a eksperci przypominają, że każda niepewna żywność powinna być sprawdzana przed spożyciem.