Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
ALLE
|

Dodaj to do gotujących się ziemniaków. Już nigdy nie zjesz ich inaczej

105
Podziel się:

Jeżeli jesteś wielbicielem ziemniaków i nie wyobrażasz sobie bez nich obiadu, musisz koniecznie wypróbować ich w "odnowionej" wersji. Do gotujących się ziemniaków dodaj pół szklanki tego soku, a już nigdy nie zjesz ich inaczej. To zmieni zarówno ich wygląd, jak i smak.

Dodaj to do gotujących się ziemniaków. Już nigdy nie zjesz ich inaczej
Dodaj to do gotujących się ziemniaków. Już nigdy nie zjesz ich inaczej (Getty Images)

Ziemniaki w najróżniejszych postaciach są uwielbiane przez większość Polaków, a część z nich nie wyobraża sobie bez nich codziennego obiadu. To właśnie one stanowią najczęściej postawę domowych dań, które uzupełniane są następnie kawałkiem mięsa oraz ulubioną surówką. A gdyby tak odrobinę zmienić smak ziemniaków i sprawić, żeby były bardziej egzotyczne?

Dodaj to do gotujących się ziemniaków

Nowy, świeży i egzotyczny smak. Taki osiągniesz w ziemniakach, dodając do nich podczas gotowania pół szklanki soku z cytryny. Choć jest to mało znany sposób na ich przygotowanie (najczęściej dodajemy do ziemniaków wyłącznie sól), to cytryna odmieni ich walory smakowe, a także sprawi, że nie będą ani ciemniały ani rozpadały się. Kiedy podasz je na talerzu wraz z dodatkami, potrawa będzie wyglądała niczym z kuchni szefa pięciogwiazdkowej restauracji.

Jak zmienić smak ziemniaków?

Zamiast soku z cytryny do ziemniaków, może dodać również odrobiny octu. Tak, octu! Smak ziemniaków będzie wtedy znacznie ostrzejszy, a niekiedy przypominający nawet chipsy. W znacznie zdrowszej wersji. Ziemniaki i ocet to świetne połączenie smakowe, które raz spróbowane, skradnie twoje serce. Po ugotowaniu polecamy posypać ziemniaki dodatkowo ulubionymi przyprawami - ziołami, przyprawą do ziemniaków czy słodką papryką, a, według upodobań, pokroić je w plasterki, co w chwilę zmieni je w przekąskę.

Jeżeli szukasz jeszcze innych sposobów na ugotowanie ziemniaków wiedz, że nie musisz ich zalewać zimną wodą, a potem gotować. Wystarczy wrzucić je do gotującej się już wody. Wtedy ich przygotowanie będzie szybsze, a smak pozostanie taki sam.

Zobacz także: Nie wyrzucaj obierków z ziemniaków. Zobacz, co możesz z nich przygotować

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
WP Kobieta
KOMENTARZE
(105)
Ohh!
4 tyg. temu
Do ziemniaków, szczególnie 'starych" warto dodać ząbki czosnku. Podbijają smak warzywa. Można też ugotować z selerem i zrobić puree.Fajne też są ugotowane po kanaryjsku. Do wody dodaje się bardzo dużo soli i gotuje w mundurkach. Po ugotowaniu skórka powinna być biaława - pokryta solą, w środku nie są jednak przesolone a b. smaczne.
jawor41
4 miesiące temu
To pewnie napisał importer cytryn.
Emerytka
4 miesiące temu
Nie słuchajcie takich głupich rad domorosłych kucharek, które nie mają o niczym pojęcia. Blogierka zachwycona sama sobą i zero w główce zapomniała, że po dodaniu kwasu ziemniak będzie długo gotowany i otrzymamy tzw byczek, czyli twardy granat miękki w środku i niesmaczny. Smaczny będzie jedynie ugotowany w kiszonej kapuście, stąd jego nazwa byczek
Katamaraz
4 miesiące temu
Proszę nie odbierać ziemniaków, bo wtedy stają się bezużyteczne. W skórze ziemniaków są enzymy, które pomagają strawić skrobię i witamina D. Można zrobić na parze, i wtedy skórę obrać-mają lepszy smak. Ja robię pieczone ze skórą jeśli jest ładna i jem ze skórą wtedy, ale zawsze bez mięsa i jakichkolwiek produktów białkowych. Nie łączę węglowodanów z białkami,tak od 23-ech lat. Pozdrawiam!
Daro
4 miesiące temu
Szkoda gadać na te pismo które pisze
Samsung
4 miesiące temu
Ja polecam do ziemniaków dodać kartofle . 👍
kama
4 miesiące temu
dodaję do gotujących się ziemniaków marchewkę, po "ugnieceniu" smakują jak bataty/jeśli ktoś lubi/
Seba
4 miesiące temu
Jezu jakie pierdoły! 🙄
AXX
4 miesiące temu
Ziemniaki nie rozpadną się bo będą nie ugotowane. Hehe.
Amator
4 miesiące temu
Spadaj że swoja cytryna. Chcę jeść ziemniaki jakie jem od zawsze. Racjonalizatorzy się znaleźli. Ziemniak ma być ziemniak
Waldek
4 miesiące temu
Ja jem na surowo przekasam słoniną i popijam mlekiem kwaśnym
Marcin
4 miesiące temu
Ja dodaję szklankę cytrynówki
Ała
4 miesiące temu
Z octem będą twarde 😏
sepsa
4 miesiące temu
Jeśli chodzi o jakieś urozmaicenie w kwestii ziemniaków to takie na wpół ugotowane można pokroić w grube na 1,5 plastry, panierować w jajku i bułce i smażyć na patelni lub po prostu w głębokim oleju bez panierki aż zrobią się rumiane i chrupiące
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić