aktualizacja 

Genialny patent. Zatkaj odpływ folią aluminiową

1

Zatkanie odpływu w kuchni to prawdziwy koszmar dla każdego gospodarza. Powoduje ono rozwój bakterii, który skutkuje nieprzyjemnym zapachem, a także utrudnia spływanie wody podczas zmywania naczyń. Niestety, zdarza nam się często popełniać pewien błąd, który może prowadzić do zablokowania odpływu w zlewie. Na szczęście istnieje prosty trik, który pozwoli nam uniknąć tego problemu.

Genialny patent. Zatkaj odpływ folią aluminiową
Zatkaj odpływ folią aluminiową. Prosty trik, który przyda się w kuchni (Pixabay)

Zatkanie zlewu to nie tylko kłopot, ale i udręka w kuchni. Na początku zauważamy delikatne, a czasem głośne bulgotanie, ale z czasem woda zaczyna spływać znacznie wolniej, a w zlewie zaczyna się gromadzić. Dodatkowo z rur zaczyna dochodzić nieprzyjemny zapach.

Zapchany zlew jest często wynikiem naszych własnych błędów. Szczególnie często popełniamy jeden z nich. Jak więc zapobiec zatkanemu zlewowi w kuchni? Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: "Halo Polacy". Mówi po włosku, ma męża Włocha. Nie czuje się Sycylijką

Przede wszystkim, nie powinniśmy wrzucać do odpływu resztek jedzenia z talerzy, fusów z kawy czy herbaty, ani innych odpadów. Powinny one zawsze trafiać do kosza, w przeciwnym razie rury mogą się zatkać bardzo szybko.

Zapchany zlew może być również efektem wylewania do niego tłuszczu po pieczeniu lub smażeniu, na przykład oleju. Niestety, to błąd, który popełniamy bardzo często. W ten sposób w rurach tworzą się złogi tłuszczowe, które prowadzą do ich zatkania.

Jak zapobiec zatkaniu rur? Prosty trik

Jednak istnieje prosty sposób, aby zapobiec zatkanym rurom. Wystarczy zastosować prosty trik, który zdradziła jedna z użytkowniczek TikToka prowadząca profil @annmatkawariatka. Trik polega na wyłożeniu odpływu zlewu kawałkiem folii aluminiowej i uformowaniu z niej "pojemnika", do którego wylewamy tłuszcz z patelni lub innego naczynia.

Następnie wyrzucamy tłuszcz razem z folią do odpowiedniego pojemnika, a patelnię możemy wytrzeć ręcznikiem papierowym i dopiero umyć. Dzięki temu tłuszcz nie dostanie się do odpływu, a rury nie zatkną się.

Jeżeli jednak nie uda nam się zapobiec zatkanym rurom, istnieje domowy sposób na ich odetkanie. Możemy skorzystać z mieszanki sody oczyszczonej i soli - wystarczy wsypać do odpływu po pół szklanki obydwu składników i zalać gorącą wodą. Sprawdzi się również ocet spirytusowy z solą. Wystarczy wsypać kilka łyżek soli do odpływu, podgrzać ocet, a następnie zalać nim sól. Po około 10-15 minutach spłukać wszystko gorącą wodą.

Autor: WRO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić