Jajka pękają podczas gotowania? Dodaj do wody jedną rzecz

243

Nie raz zdarzyło ci się pewnie, że podczas gotowania jajka skorupka pękła, a białko nieapetycznie wypłynęło na zewnątrz. Jak się okazuje, istnieje pewien sposób, by tego uniknąć. To prosty trik, z którego będziesz korzystać już zawsze.

Jajka pękają podczas gotowania? Dodaj do wody jedną rzecz
Co zrobić, by skorupka jajka nie pękła podczas gotowania? (Getty Images, Winai Kaewklub / EyeEm)

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Jak wiadomo, w tym wyjątkowym czasie w każdej polskiej kuchni królują jajka. Dlatego wcześniej warto dowiedzieć się, jak perfekcyjnie je ugotować, by podać potem w żurku czy po prostu z majonezem. Przy gotowaniu jajek może zdarzyć się bowiem, że skorupka któregoś z nich pęknie, a białko nieestetycznie wypłynie na zewnątrz. Znamy sposób, aby tego uniknąć. 

Jak sprawić, by skorupka jajka nie pękła podczas gotowania?

Istnieje prosty trik, który gwarantuje, że skorupka jajka podczas gotowania nie pęknie. Na początek warto jednak pamiętać, by nie zafundować mu gwałtownej zmiany temperatury. To właśnie wtedy jest największe prawdopodobieństwo, że skorupka pęknie. Dlatego nigdy nie wsadzaj jajka z lodówki prosto do wrzątku. Najlepiej będzie, jak wyjmiesz je z niej na pół godziny przed gotowaniem, a następnie wsadzisz do garnka z chłodną wodą i rozpoczniesz gotowanie. 

By mieć gwarancję, że skorupka nie pęknie podczas gotowania, zastosuj również prosty trik. Do wody, w której znajdują się jajka, dodaj łyżkę soku z cytryny lub taką samą ilość octu. To skutecznie je zabezpieczy. Gospodynie znają także sposób, który polega na nakłuciu jajka igłą ze spłaszczonej strony. W ten sposób narastające ciśnienie podczas gotowania znajdzie swoje ujście i skorupka nie pęknie. 

Jajko – źródło cennych składników

Warto pamiętać, że jajka są naprawdę zdrowe i cenne dla organizmu. Przede wszystkim są źródłem pełnowartościowego białka i aminokwasów. Dodatkowo zawierają nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym bardzo ważny dla naszego zdrowia kwas omega-3. W jajkach znajdziemy również witaminy z grupy B oraz witaminy A, D i E. Są też źródłem żelaza, cynku, fosforu i selenu. 

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także: Idealne jajko. Najlepszy sposób na gotowanie na twardo
Autor: ORY
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić