Jajka pękają podczas gotowania? Dodaj do wody jedną rzecz

Nie raz zdarzyło ci się pewnie, że podczas gotowania jajka skorupka pękła, a białko nieapetycznie wypłynęło na zewnątrz. Jak się okazuje, istnieje pewien sposób, by tego uniknąć. To prosty trik, z którego będziesz korzystać już zawsze.

Co zrobić, by skorupka jajka nie pękła podczas gotowania? Co zrobić, by skorupka jajka nie pękła podczas gotowania?
Źródło zdjęć: © Getty Images | Winai Kaewklub / EyeEm

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Jak wiadomo, w tym wyjątkowym czasie w każdej polskiej kuchni królują jajka. Dlatego wcześniej warto dowiedzieć się, jak perfekcyjnie je ugotować, by podać potem w żurku czy po prostu z majonezem. Przy gotowaniu jajek może zdarzyć się bowiem, że skorupka któregoś z nich pęknie, a białko nieestetycznie wypłynie na zewnątrz. Znamy sposób, aby tego uniknąć. 

Jak sprawić, by skorupka jajka nie pękła podczas gotowania?

Istnieje prosty trik, który gwarantuje, że skorupka jajka podczas gotowania nie pęknie. Na początek warto jednak pamiętać, by nie zafundować mu gwałtownej zmiany temperatury. To właśnie wtedy jest największe prawdopodobieństwo, że skorupka pęknie. Dlatego nigdy nie wsadzaj jajka z lodówki prosto do wrzątku. Najlepiej będzie, jak wyjmiesz je z niej na pół godziny przed gotowaniem, a następnie wsadzisz do garnka z chłodną wodą i rozpoczniesz gotowanie. 

By mieć gwarancję, że skorupka nie pęknie podczas gotowania, zastosuj również prosty trik. Do wody, w której znajdują się jajka, dodaj łyżkę soku z cytryny lub taką samą ilość octu. To skutecznie je zabezpieczy. Gospodynie znają także sposób, który polega na nakłuciu jajka igłą ze spłaszczonej strony. W ten sposób narastające ciśnienie podczas gotowania znajdzie swoje ujście i skorupka nie pęknie. 

Jajko – źródło cennych składników

Warto pamiętać, że jajka są naprawdę zdrowe i cenne dla organizmu. Przede wszystkim są źródłem pełnowartościowego białka i aminokwasów. Dodatkowo zawierają nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym bardzo ważny dla naszego zdrowia kwas omega-3. W jajkach znajdziemy również witaminy z grupy B oraz witaminy A, D i E. Są też źródłem żelaza, cynku, fosforu i selenu. 

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Idealne jajko. Najlepszy sposób na gotowanie na twardo

Wybrane dla Ciebie
Nie żyje słynny powstaniec Jerzy Kasprzak. Odszedł w Boże Narodzenie
Nie żyje słynny powstaniec Jerzy Kasprzak. Odszedł w Boże Narodzenie
Odtworzyli klimat sprzed tysięcy lat. Pomogły liście
Odtworzyli klimat sprzed tysięcy lat. Pomogły liście
IMGW już wie. Pogoda w weekend nie będzie rozpieszczać
IMGW już wie. Pogoda w weekend nie będzie rozpieszczać
Wyniki Lotto 26.12.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 26.12.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Atak piranii w Brazylii. Nie żyje dwulatka
Atak piranii w Brazylii. Nie żyje dwulatka
Tak mają wyglądać gwarancje dla Ukrainy. "Trzy linie obrony"
Tak mają wyglądać gwarancje dla Ukrainy. "Trzy linie obrony"
Uszkodzenie na torach kolejowych. "Było oznaczone symbolem"
Uszkodzenie na torach kolejowych. "Było oznaczone symbolem"
Tragicznym wypadek w Lubuskiem. Nie żyje jedna osoba
Tragicznym wypadek w Lubuskiem. Nie żyje jedna osoba
Rozmowa Macron-Putin? Jasny komunikat z Paryża
Rozmowa Macron-Putin? Jasny komunikat z Paryża
Puszczał filmy w Trumpem. Nauczyciela posądzono o terroryzm
Puszczał filmy w Trumpem. Nauczyciela posądzono o terroryzm
Tak wyglądało Boże Narodzenie w Betlejem. Świętowanie w cieniu cierpienia
Tak wyglądało Boże Narodzenie w Betlejem. Świętowanie w cieniu cierpienia
Akcja policji na Opolszczyźnie. "Brak fragmentu szyny"
Akcja policji na Opolszczyźnie. "Brak fragmentu szyny"