Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
ORY
|

Jajka pękają podczas gotowania? Dodaj do wody jedną rzecz

115
Podziel się:

Nie raz zdarzyło ci się pewnie, że podczas gotowania jajka skorupka pękła, a białko nieapetycznie wypłynęło na zewnątrz. Jak się okazuje, istnieje pewien sposób, by tego uniknąć. To prosty trik, z którego będziesz korzystać już zawsze.

Jajka pękają podczas gotowania? Dodaj do wody jedną rzecz
Co zrobić, by skorupka jajka nie pękła podczas gotowania? (Getty Images, Winai Kaewklub / EyeEm)

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Jak wiadomo, w tym wyjątkowym czasie w każdej polskiej kuchni królują jajka. Dlatego wcześniej warto dowiedzieć się, jak perfekcyjnie je ugotować, by podać potem w żurku czy po prostu z majonezem. Przy gotowaniu jajek może zdarzyć się bowiem, że skorupka któregoś z nich pęknie, a białko nieestetycznie wypłynie na zewnątrz. Znamy sposób, aby tego uniknąć. 

Jak sprawić, by skorupka jajka nie pękła podczas gotowania?

Istnieje prosty trik, który gwarantuje, że skorupka jajka podczas gotowania nie pęknie. Na początek warto jednak pamiętać, by nie zafundować mu gwałtownej zmiany temperatury. To właśnie wtedy jest największe prawdopodobieństwo, że skorupka pęknie. Dlatego nigdy nie wsadzaj jajka z lodówki prosto do wrzątku. Najlepiej będzie, jak wyjmiesz je z niej na pół godziny przed gotowaniem, a następnie wsadzisz do garnka z chłodną wodą i rozpoczniesz gotowanie. 

By mieć gwarancję, że skorupka nie pęknie podczas gotowania, zastosuj również prosty trik. Do wody, w której znajdują się jajka, dodaj łyżkę soku z cytryny lub taką samą ilość octu. To skutecznie je zabezpieczy. Gospodynie znają także sposób, który polega na nakłuciu jajka igłą ze spłaszczonej strony. W ten sposób narastające ciśnienie podczas gotowania znajdzie swoje ujście i skorupka nie pęknie. 

Jajko – źródło cennych składników

Warto pamiętać, że jajka są naprawdę zdrowe i cenne dla organizmu. Przede wszystkim są źródłem pełnowartościowego białka i aminokwasów. Dodatkowo zawierają nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym bardzo ważny dla naszego zdrowia kwas omega-3. W jajkach znajdziemy również witaminy z grupy B oraz witaminy A, D i E. Są też źródłem żelaza, cynku, fosforu i selenu. 

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także: Idealne jajko. Najlepszy sposób na gotowanie na twardo
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(115)
Mirek
8 miesięcy temu
Jak ktoś gotuje jajka że aż podskakują w garnku to żaden środek nie pomoże.
armia J
8 miesięcy temu
jajka nie wymagają takiego chłodzenia(!), dawniej ser żółty wcale nie w lodówce. Super jest jajko w szklance, czyli tak zwane po wiedeńsku. Mały problem z myciem. Czyste orzechy włoskie gotowane na patelni 10 minut dają się pokruszyć.
Chemik
8 miesięcy temu
Fakt pierwszy. Ocet 10 procentowy dodajemy jeden do jednego, czyli na szklankę wody szklanka octu. Fakt drugi. Do wody wsypujemy sól ( ale nie po trosze , bo nic nie osiągniemy) tylko tyle ile wagowo może mieć jajko ( bez mieszania sól sama się rozpuści) Fakt trzeci. Jajko możemy upiec w piekarniku, ale musimy liczyć się z czasem o dwa razy dłuższym niż gotowanie ( temp 180- 190 °C ) Fakt czwarty. Do wody dodajemy żelatynę ( 2x więcej niż wskazane na miarkę wody) Fakt piąty. Nieco wesoły ale sprawdzony: pozostawiamy jajo na desce przednie szyby auta na około 2h w upalne lato.
Týż cerbryta
8 miesięcy temu
Żadnych zimnych jajek się nie wklada
Tomek
8 miesięcy temu
To co trzeba dodać, bo czytam tylko nagłówki? Na resztę szkoda czasu....
Dudu
8 miesięcy temu
Jeden prosty trick. Niepękacz jaj 2000. Zamów już dziś a otrzymasz gratis cały worek jaj i to golony
Miki
8 miesięcy temu
To są jaja taki artykuł
Brudzio
8 miesięcy temu
Kaczor wywoła 3 wojnę światową i będą jaja
Maron
8 miesięcy temu
W Azij gotuja jajka w moczu od mlodych chlopcow Moze wtedy nie pękają
AQQ
8 miesięcy temu
Kacze niejadalne
Jajo
8 miesięcy temu
NIE WSADZAĆ, tylko WKŁADAĆ. Hehe ten co pisał marzył..wsadzać hehe
Wierzący
8 miesięcy temu
Fachowcy! Jest różnica między jajami,a jajkami (jądrami)?pytanie;które jajka mają nie pękać przy gotowaniu?
Arni
8 miesięcy temu
Czy wreszcie ktoś odsunie tego idiotę od pisania to jest zenada czy on sam siebie czyta to jest chore aby upiec boczek trzeba go włożyć do piecyka prawda
Zdzisław
8 miesięcy temu
Nie wiem czy się śmiać czy płakać. Ile w człowieku jest nienawiści i głupoty.
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić