Mogą ci zaszkodzić. Jakich składników nie łączyć na kanapkach?

32

Robienie kanapek jest chyba najszybszym sposobem na szybkie, a do tego pożywne i smaczne śniadanie lub kolację. Często znajdują się na nich sery i wędliny, a także świeże warzywa. Istnieją jednak kombinacje składników, które mogą źle wpływać na nasz organizm. Dlatego nie powinny znaleźć się razem na kanapkach.

Mogą ci zaszkodzić. Jakich składników nie łączyć na kanapkach?
Jakich składników nie łączyć na kanapkach? (Getty Images, Mokhtar Benothman / EyeEm)

Kanapki na śniadanie i kolację raczej się nie znudzą. Wszystko dlatego, że do wyboru mamy wiele rodzajów pieczywa, a także całą masę składników, które mogą się na nim znaleźć. W wersji na słono czy na słodko? A może na ciepło? Opcji jest wiele. Ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Jednak warto wiedzieć, że niektóre kombinacje składników mogą niezbyt dobrze wpływać na nasz organizm i powinno się ich raczej unikać. 

Pomidor z ogórkiem

Pierwsze połączenie może być dla wielu dość zaskakujące. To pomidor i ogórek, które bardzo często lądują razem na kanapce. Nie jest to jednak dobry wybór. Wszystko dlatego, że świeże ogórki zawierają askorbinazę, czyli enzym, który niestety niszczy witaminę C obecną w pomidorach.

Warto natomiast wiedzieć, że taka reakcja nie będzie zachodzić przy ogórkach kiszonych oraz konserwowych. Te spokojnie mogą wylądować na kanapce w towarzystwie pomidora. 

Biały ser z pomidorem

Kolejnym niekorzystnym dla zdrowia połączeniem jest pomidor i biały ser. Bowiem w pomidorze zawarte są kwasy, które reagują z wapniem obecnym w białym serze. To może powodować wytworzenie w organizmie nierozkładających się mikrokryształków. Jednak nie trzeba się o to martwić, gdy wybierzemy na kanapkę już ser żółty, topiony czy pleśniowy. 

Pieczywo z dżemem

Ostatnie kanapkowe połączenie, którego powinno się raczej unikać, również może być zaskakujące. Chodzi o pieczywo i wszelkiego rodzaju dżemy, konfitury czy marmolady.

Dlaczego jest to kombinacja szkodliwa dla zdrowia? Spieszymy z wyjaśnieniem. Wszystko dlatego, że oba te produkty zawierają proste węglowodany, które szybko podnoszą poziom cukru we krwi. Nie jest to zdrowe ani z pewnością dietetyczne. 

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także: Prosto z grilla. Pomysł na amerykańskie grillowane kanapki
Autor: ORY
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić