aktualizacja 

"Pampers" w mięsie z marketu. Musisz wiedzieć, po co się go stosuje

98

W każdym plastikowym opakowaniu z mięsem znajduje się specjalna podkładka, nazywaną potocznie "pampersem". Zazwyczaj wyrzucamy ją odruchowo do kosza, tymczasem ma ona specjalną funkcję. Wyjaśniamy, do czego służy.

"Pampers" w mięsie z marketu. Musisz wiedzieć, po co się go stosuje
Podkładka pod mięsem na ważną funkcję (Adobe Stock)

Wielu z nas przyzwyczaiło się do kupowania mięsa w supermarketach. Choć nie zawsze jest to produkt najlepszej jakości, przynajmniej mamy pewność – dzięki oznaczeniom na opakowaniu – kiedy został zapakowany i jak długo pozostanie świeży. Widok mielonego, piersi z kurczaka czy schabu w plastiku nikogo więc już nie dziwi.

Do czego służy podkładka w opakowaniach z mięsem?

W każdym z takich opakowań znajduje się specjalna podkładka, nazywaną potocznie "pampersem". Oddziela ona mięso od plastiku lub styropianu. W jakim celu producenci umieszczają ją w paczkach z mięsem? Odpowiedź jest prosta, choć nie dla wszystkich oczywista.

Podkładka w opakowaniach z mięsem wchłania wodę. Zarówno z mięsa, jak i ryb oraz owoców morza często wypływają płyny, co jest zjawiskiem całkowicie normalnym. Gdyby nie było podkładki, produkty pływałyby we własnych sokach, a przez to szybciej się psuły i dużo gorzej wyglądały na sklepowej półce.

Podkładka dla bezpieczeństwa i higieny

Podkładka pomaga także utrzymać higienę w kuchni. Podczas wykładania mięsa możemy od razu wyrzucić ją do kosza, a płyny z mięsa nie lądują na blacie. To bardzo ważne, ponieważ w mięsie niepoddanym obróbce cieplnej znajdują się groźne dla zdrowia ludzkiego bakterie. Dlatego należy pamiętać, by wyparzać drewniane deski, na których kroimy surowe mięso oraz dokładnie myć ręce po kontakcie z nim.

Wkładka spowalnia proces namnażania się bakterii. Wilgotne środowisko wewnątrz opakowania sprzyja ich namnażaniu – specjalne tworzywo wchłaniając płyny hamuje ten proces, dzięki czemu produkt dłużej jest świeży i zdatny do spożycia.

Producenci mięsa, w tym Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych, zapewniają, że używanie podkładki jest potrzebne. Jest ona wykonana ze specjalnego papieru z plastikową wkładką. I choć konsumentom takie rozwiązanie może wydawać się kontrowersyjne (szczególnie tym, którzy dbają o ekologię), w przypadku pakowanego mięsa jest nie tylko bezpieczne, ale także konieczne.

"Większość tych podkładek jest wykonana z jednego z dwóch chłonnych materiałów: żelu krzemionkowego (oczyszczonego piasku) lub celulozy (oczyszczonego włókna roślinnego), które są następnie powlekane nietoksycznym plastikiem" – czytamy na portalu "Health". Jedna podkładka jest w stanie zaabsorbować nawet 40 gramów cieczy.

Zobacz także: Skuteczne czyszczenie białych butów. Nie potrzebujesz drogiej chemii
Autor: KPL
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić