aktualizacja 

Wyrzucasz pestki z arbuza? Popełniasz błąd

37

Gdy temperatura na zewnątrz przekracza 20 stopni, chętniej sięgamy po owoce. Z latem szczególnie kojarzą się cytrusy oraz arbuzy, cieszące się teraz ogromną popularnością. Warto pamiętać, by pod żadnym pozorem nie wyrzucać ich pestek. To duży błąd.

Wyrzucasz pestki z arbuza? Popełniasz błąd
Pestki arbuza mają wiele zastosowań (123RF)

Arbuz jest przedstawicielem rodziny dyniowatych i rośnie w ciepłym klimacie. Owoce arbuza dzięki dużej zawartości wody działają moczopędnie, są zalecane dla chorych na nerki. Podobnie jak pomidor czy grejpfrut zawierają likopen – związek cenny w profilaktyce antynowotworowej. Oprócz tego w arbuzie znajdziemy potas, miedź, żelazo, mangan, magnez oraz cynk, a także witaminy (szczególnie A, E oraz te z grupy B).

Czy pestki z arbuza są zdrowe?

Ludzie dzielą się na dwie grupy: jedzących pestki arbuza i pozbywających się ich przed konsumpcją. Dlatego warto zaznaczyć, że pestki arbuza można jeść bez żadnych obaw. Co więcej, są one bardzo zdrowe – nie tylko dostarczają wiele cennych substancji, w tym przeciwutleniacze oraz zdrowy tłuszcz, ale także obniżają poziom cukru we krwi oraz działają przeciwzapalnie i przeciwbólowo.

Surowe pestki na pewno nam nie zaszkodzą, warto jednak poznać całe spektrum ich możliwości. Okazuje się, że z pestek arbuza można przygotować np. zdrową herbatkę. W tym celu pestki należy zachować i wysuszyć, a następnie zmielić. Cztery łyżeczki takiego proszku wystarczy wymieszać z dwoma litrami wody i odstawić na 15 minut. Napój najlepiej smakuje schłodzony i jest świetną alternatywą dla lemoniady.

Jak wykorzystać pestki z arbuza?

Zmielone pestki arbuza można śmiało mieszać także z innymi płynami. Wiele osób pije je np. z mlekiem. Taki napój ma prozdrowotne właściwości: świetnie sprawdzi się jako lekarstwo na niestrawność, jest zalecany również osobom, które mają problemy z nerkami.

Jeśli nie chcemy zjadać pestek arbuza na surowo, możemy uprażyć ja na patelni lub w piekarniku. Tak przygotowane dobrze używać np. jako dodatek do sałatek czy posypkę na kanapki. Pamiętajmy, by wówczas obrać pestki z łupinki lub po prostu dokładnie przeżuwać, by umożliwić wykorzystanie cennych składników odżywczych ukrytych w nasionach.

Z pestek arbuza można zrobić również olej – dostępny w sklepach ze zdrową żywnością oraz kosmetykami naturalnymi. Taki specyfik sprawdzi się doskonale w pielęgnacji skóry trądzikowej oraz dojrzałej. Olej z pestek arbuza warto przyjmować również doustnie, ponieważ ma działanie antyzapalne, poprawia wydalanie kwasu moczowego z tkanek do krwi i poprzez nerki na zewnątrz organizmu, a także jest bezpiecznym i delikatnym środkiem wspomagającym walkę z tasiemcem, owsikami czy glistami.

Zobacz także: Prosto z Grilla, odc 7
Autor: KPL
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić