Wsadzasz chleb do lodówki? Ekspertka od żywienia ostrzega

46

Przy temperaturach powyżej 30 stopni często właściwym postępowaniem wydaje nam się być włożenie jedzenia do lodówki. Jednak nie każdy produkt powinien w niej wylądować. Jest wiele rzeczy, które w ten sposób jedynie stracą na smaku. Przekonuje o tym Lora, prowadząca na Instagramie kanał poświęcony jedzeniu i oszczędzaniu.

Wsadzasz chleb do lodówki? Ekspertka od żywienia ostrzega
Chleb to nie jedyna rzecz, która nie powinna trafić do naszej lodówki (Instagram)

Lora na swoim koncie na Instagramie dzieli się metodami na oszczędzanie pieniędzy. Nie ulega wątpliwościom, że dbanie o to, aby jedzenie się nie psuło a co za tym idzie - nie lądowało w koszu, zdecydowanie jest formą oszczędności. Dlatego kobieta przestrzega, aby do lodówki nie wkładać chleba. Trzymanie bochenków w niższych temperaturach wcale nie sprawi, że dłużej pozostaną miękkie i puszyste. Wręcz przeciwnie.

Tutaj może czerstwieć dwa razy szybciej - przekonuje Lora, zaglądając do lodówki.

Jej słowa potwierdza Lisa Young, dietetyk i adiunkt na New York University w Nowym Jorku. W rozmowie z portalem marthastewart.com zaznacza, że niska temperatura, jaka panuje w lodówce, prowadzi do rekrystalizacji skrobi, a następnie - wysychania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Test na szczelność wiekowej lodówki. Wystarczy tylko banknot!

Efekt? Chleb zaczyna mieć stęchły smak i konsystencję.

Do lodówki nie, ale do zamrażarki już tak

Mrożenie pieczywa jest zdecydowanie lepszą opcją od wkładania go do lodówki. Zamrażanie nie tylko zapobiega czerstwieniu, ale całkowicie zatrzymuje rozwój drobnoustrojów, które są odpowiedzialne za psucie pieczywa.

Ich nie wkładaj do lodówki

Jedzenia, którego miejsce nie powinno być w lodówce, jest znacznie więcej. Pierwszym z nich są pomidory.

Pomidory najlepiej smakują w temperaturze od 18 do 29 stopni. Więc ostatnim miejscem, w którym chciałbyś je umieścić, jest lodówka - mówi Lora.

Dodaje, że pomidory najlepiej obłożyć ręcznikiem papierowym i umieścić łodygami do dołu np. w koszyku czy w misce. Również ziemniaki źle przechowywane mogą stać się ziarniste i słodkawe w smaku. Dlatego najlepiej wrzucić je do torby i ją zawinąć.

Lora odradza także przechowywanie w lodówce czosnku, cebuli, miodu i oliwy z oliwek.

Autor: EWS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić