Nabij banana goździkami. Efekt Cię zaskoczy!

0

Banan jest jednym z tych owoców, o których co chwilę dowiadujemy się czegoś nowego. A to słyszymy, jak należy je obierać, czym grożą poszczególne plamki na ich skórce, czy też że źle je do tej pory jedliśmy. Tym razem mamy dla Was prosty przepis na zaskakujące połączenie, które ukoi Wasze nerwy po całym dniu.

Nabij banana goździkami. Efekt Cię zaskoczy!
Banan i goździki? Brzmi nieprawdopodobnie, ale czyni cuda! (Pixabay, pexels)

Banan jest bogatym źródłem potasu. Wspomaga działanie układu krążenia i wspomaga pracę serca. Dodatkowo zawiera żelazo, które stymuluje produkcję hemoglobiny w naszej krwi. Zawarta w bananie witamina B6 pomaga redukować stres i poprawia nastrój. Ten owoc jest też bogatym źródłem rozpuszczalnego błonnika, dzięki czemu wspomaga prawidłowe funkcjonowanie jelit.

Nietypowy duet w kuchni

Na profilu SmartFox na YouTubie znaleźliśmy propozycję nietypowego połączenia. Chodzi o dodanie do banana...goździków. Wielu z nas takie zestawienie może się wydać zaskakujące. Banany kojarzą się z latem i słońcem. Tymczasem goździki to przyprawa typowo rozgrzewająca, wielu z nas kojarząca się z jesienią czy zimą.

W okresie zimowym często nabijamy goździkami pomarańczę. Postawiona blisko źródła ciepła zaczyna wytwarzać niesamowity i kojący zarazem aromat. Można też pokroić pomarańczę na plasterki, nabić goździkami i wrzucić do herbaty - w ten sposób przyrządzimy pyszną herbatę zimową. Jednak okazuje się, że to nie jedyny przepis na napar z użyciem goździków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Bananowy deser z grilla

Banan z goździkami do poduszki

Okazuje się, że herbata z banana i goździków idealnie sprawdzi się jako...środek na bezsenność! Co więcej - wypełni nasz dom pięknym i smakowitym zapachem.

Wystarczy obranego banana nabić goździkami (potrzebne nam będzie ok. 15 sztuk goździków). Następnie tak przygotowanego banana wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Następnie gotujemy przez 10 minut i zostawiamy do ostygnięcia przez kolejne pół godziny.

Następnie wyrzucamy wygotowany owoc. Wywar, który pozostał w garnku, przez sitko przelewamy do kubków. Warto przy tym zwrócić uwagę, żeby nie przedostały się do kubka żadne kawałki owocu czy przypraw.

Napar przygotowany w ten sposób idealnie sprawdzi się przed snem. Wystarczy go wypić 20-30 minut przed położeniem się do łóżka. W takich warunkach możemy sobie życzyć jedynie słodkich snów!

Autor: EWS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić