Nabij banana goździkami. Efekt Cię zaskoczy!
Banan jest jednym z tych owoców, o których co chwilę dowiadujemy się czegoś nowego. A to słyszymy, jak należy je obierać, czym grożą poszczególne plamki na ich skórce, czy też że źle je do tej pory jedliśmy. Tym razem mamy dla Was prosty przepis na zaskakujące połączenie, które ukoi Wasze nerwy po całym dniu.
Banan jest bogatym źródłem potasu. Wspomaga działanie układu krążenia i wspomaga pracę serca. Dodatkowo zawiera żelazo, które stymuluje produkcję hemoglobiny w naszej krwi. Zawarta w bananie witamina B6 pomaga redukować stres i poprawia nastrój. Ten owoc jest też bogatym źródłem rozpuszczalnego błonnika, dzięki czemu wspomaga prawidłowe funkcjonowanie jelit.
Nietypowy duet w kuchni
Na profilu SmartFox na YouTubie znaleźliśmy propozycję nietypowego połączenia. Chodzi o dodanie do banana...goździków. Wielu z nas takie zestawienie może się wydać zaskakujące. Banany kojarzą się z latem i słońcem. Tymczasem goździki to przyprawa typowo rozgrzewająca, wielu z nas kojarząca się z jesienią czy zimą.
Prowadzą agroturystykę na Mazurach. Oto czym się zajmują
W okresie zimowym często nabijamy goździkami pomarańczę. Postawiona blisko źródła ciepła zaczyna wytwarzać niesamowity i kojący zarazem aromat. Można też pokroić pomarańczę na plasterki, nabić goździkami i wrzucić do herbaty - w ten sposób przyrządzimy pyszną herbatę zimową. Jednak okazuje się, że to nie jedyny przepis na napar z użyciem goździków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Banan z goździkami do poduszki
Okazuje się, że herbata z banana i goździków idealnie sprawdzi się jako...środek na bezsenność! Co więcej - wypełni nasz dom pięknym i smakowitym zapachem.
Wystarczy obranego banana nabić goździkami (potrzebne nam będzie ok. 15 sztuk goździków). Następnie tak przygotowanego banana wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Następnie gotujemy przez 10 minut i zostawiamy do ostygnięcia przez kolejne pół godziny.
Czytaj także: Mało kto o tym wie. Ten trik odmieni twoje życie!
Następnie wyrzucamy wygotowany owoc. Wywar, który pozostał w garnku, przez sitko przelewamy do kubków. Warto przy tym zwrócić uwagę, żeby nie przedostały się do kubka żadne kawałki owocu czy przypraw.
Napar przygotowany w ten sposób idealnie sprawdzi się przed snem. Wystarczy go wypić 20-30 minut przed położeniem się do łóżka. W takich warunkach możemy sobie życzyć jedynie słodkich snów!
Czytaj także: Gotowała przez 100 godzin. Pobiła rekord Guinnessa