Nie smaż i nie sól kurek. Leśnicy wskazują powód. Zaskoczeni?

12

Leśnicy regularnie podsuwają rozmaite wskazówki, które mogą okazać się naprawdę przydatne. Jakiś czas temu na twitterowym koncie Lasów Państwowych pojawił się wpis, który wywołał niemałe zainteresowanie wśród internautów. Okazuje się, że wielu z nas źle przyrządza kurki.

Nie smaż i nie sól kurek. Leśnicy wskazują powód. Zaskoczeni?
Leśnicy dali internautom kolejną lekcję (Pixabay, Twitter)

Lasy Państwowe bardzo często publikują przydatne materiały. Dzięki nim internauci mogą pozyskać nową wiedzę na temat polskich lasów i nie tylko. Już niejednokrotnie leśnicy podsuwali informacje na temat wykorzystywania niektórych darów natury w kuchni.

Jakiś czas temu poruszyli wątek dotyczący grzybów. Polacy wręcz uwielbiają grzybobrania. Nie brakuje takich, którzy ochoczo ruszają do lasów, by szukać wspaniałych okazów.

Część osób zbiera choćby kurki. Pieprzniki jadalne to niewątpliwie bardzo popularne i lubiane grzyby. Relatywnie łatwo można je znaleźć w polskich lasach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Raz je przygotujesz, a już na zawsze będą gościć na imprezach. Pyszne kiełbaski w cieście

Właśnie te grzyby na tapet wzięli przedstawiciele Lasów Państwowych. Warto przypomnieć ich wskazówkę, gdyż kurki pojawiły się w lasach.

Dlaczego kurki, pieprzniki jadalne, nie bywają robaczywe? Bo mają działanie przeciwpasożytnicze. Niestety tracą je w temperaturze powyżej 55 st. C i pod wpływem soli. Dlatego warto je ususzyć i używać jako przyprawę do kanapek, kasz, sosów czy sałatek - oznajmili na Twitterze.

Kurki w polskich domach są przyrządzane na wiele sposobów. Nierzadko robi się z nich sosy czy też dodaje do jajecznicy. Leśnicy tymczasem podkreślają, że grzyb ten nigdy nie jest robaczywy, gdyż ma działanie przeciwpasożytnicze.

Podczas obrabiania ich w kuchni warto pamiętać, że właściwości te zostają stracone w przypadku użycia soli lub w temperaturze powyżej 55 st. C.

Leśnicy podsunęli alternatywę

Leśnicy proponują alternatywę. Jest ona rozwiązaniem na właściwe użycie kurek podczas gotowania.

Przedstawiciele Lasów Państwowych proponują ususzyć grzyby i używać ich w formie przyprawy do kanapek, kasz, sosów czy sałatek. Właśnie dzięki temu nie zostaną utracone cenne właściwości, a nadal będzie to ciekawy dodatek smakowy

Trwa ładowanie wpisu:twitter
Autor: MDO
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić