Nie smaż i nie sól kurek. Leśnicy wskazują powód. Zaskoczeni?

Leśnicy regularnie podsuwają rozmaite wskazówki, które mogą okazać się naprawdę przydatne. Jakiś czas temu na twitterowym koncie Lasów Państwowych pojawił się wpis, który wywołał niemałe zainteresowanie wśród internautów. Okazuje się, że wielu z nas źle przyrządza kurki.

Leśnicy dali internautom kolejną lekcjęLeśnicy dali internautom kolejną lekcję
Źródło zdjęć: © Pixabay, Twitter

Lasy Państwowe bardzo często publikują przydatne materiały. Dzięki nim internauci mogą pozyskać nową wiedzę na temat polskich lasów i nie tylko. Już niejednokrotnie leśnicy podsuwali informacje na temat wykorzystywania niektórych darów natury w kuchni.

Jakiś czas temu poruszyli wątek dotyczący grzybów. Polacy wręcz uwielbiają grzybobrania. Nie brakuje takich, którzy ochoczo ruszają do lasów, by szukać wspaniałych okazów.

Nagrał go i wysłał na policję. Teraz każdy zobaczy, co zrobił kierowca

Część osób zbiera choćby kurki. Pieprzniki jadalne to niewątpliwie bardzo popularne i lubiane grzyby. Relatywnie łatwo można je znaleźć w polskich lasach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Właśnie te grzyby na tapet wzięli przedstawiciele Lasów Państwowych. Warto przypomnieć ich wskazówkę, gdyż kurki pojawiły się w lasach.

Dlaczego kurki, pieprzniki jadalne, nie bywają robaczywe? Bo mają działanie przeciwpasożytnicze. Niestety tracą je w temperaturze powyżej 55 st. C i pod wpływem soli. Dlatego warto je ususzyć i używać jako przyprawę do kanapek, kasz, sosów czy sałatek - oznajmili na Twitterze.

Kurki w polskich domach są przyrządzane na wiele sposobów. Nierzadko robi się z nich sosy czy też dodaje do jajecznicy. Leśnicy tymczasem podkreślają, że grzyb ten nigdy nie jest robaczywy, gdyż ma działanie przeciwpasożytnicze.

Podczas obrabiania ich w kuchni warto pamiętać, że właściwości te zostają stracone w przypadku użycia soli lub w temperaturze powyżej 55 st. C.

Leśnicy podsunęli alternatywę

Leśnicy proponują alternatywę. Jest ona rozwiązaniem na właściwe użycie kurek podczas gotowania.

Przedstawiciele Lasów Państwowych proponują ususzyć grzyby i używać ich w formie przyprawy do kanapek, kasz, sosów czy sałatek. Właśnie dzięki temu nie zostaną utracone cenne właściwości, a nadal będzie to ciekawy dodatek smakowy

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra