aktualizacja 

Banalnie proste ciasto. Spróbuj zrobić kruszonkę w ten sposób!

1

To przepis, który powinien udać się nawet tym, którzy częściej widzą zakalec niż gotowe ciasto. Kruchy spód, cynamonowo-jabłkowe nadzienie w środku i kruszonka, która się nie kruszy, a łamie. Warte grzechu, a dieta od Nowego Roku!

Banalnie proste ciasto. Spróbuj zrobić kruszonkę w ten sposób!
Gotowa kruszonka tworzy na cieście łamiącą się skarmelizowaną powłokę. Palce lizać! (o2.pl)

Ten przepis warto znać. To ciasto, które powinno wyjść nawet tym, którzy w pieczeniu nie czują się jeszcze zbyt pewnie. Owocowe nadzienie można zrobić z sezonowych owoców. Latem doskonałe będą truskawki, a zimą jabłka z cynamonem i goździkami.

Przepis na ciasto z kruszonką. Składniki:

spód ciasta:

nadzienie:

  • 100 g brązowego cukru
  • 4 średnie jabłka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 goździki
  • pół opakowaniu budyniu waniliowego
  • odrobina wody

kruszonka:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 85 g mąki
  • łyżeczka cukru wanilinowego

Przepis na ciasto z kruszonką. Wykonanie:

  • Przygotuj spód ciasta: masło posiekaj na kawałki, wymieszaj z mąką, jajkiem i cukrem, wyłóż na foremkę wyłożoną papierem, formując dłońmi płaski placek
  • Piecz 12 minut w temperaturze 180 stopni, potem wyjmij z piekarnika
  • Jabłka obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż 5 minut na patelni co chwilę mieszając
  • Dodaj cukier i smaż na średnim ogniu regularnie mieszając
  • Po 10 minutach dodaj odrobinę wody, goździki i cynamon, duś jabłka mieszając co jakiś czas przez ok. 20 minut
  • Na koniec dodaj do jabłek budyń i wymieszaj dokładnie masę
  • Przygotuj kruszonkę - zimne masło pokrój w kostkę, dodaj resztę składników i wymieszaj rękami
  • Jabłka wyłóż na wcześniej przygotowany spód, a na nie wysyp dużą ilość kruszonki
  • Piecz w temperaturze 150 stopni przez pierwsze 10 minut, kruszonka powinna w tym czasie lekko się rozpuścić i skarmelizować
  • Po tym czasie zwiększ temperaturę piekarnika do 200 stopni i piecz kolejne 10/12 minut
Zobacz także: Zobacz też: Kruche ciasto z budyniem i truskawkami. Deser idealny do kawy
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić