Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
ABA
|

Chrupiący chleb domowej roboty. Przepis Roberta Makłowicza

21
Podziel się:

Robert Makłowicz pokazał, jak upiec przepyszny i chrupiący chleb, który jest miękki w środku. Jeden składnik sprawia, że ten wypiek zawsze się udaje. Jak się za to zabrać w swojej kuchni? Podpowiadamy.

Chrupiący chleb domowej roboty. Przepis Roberta Makłowicza
Chleb z przepisu Roberta Makłowicza (AKPA, Pixabay)

Świeży i chrupiący chleb z przepisu Roberta Makłowicza zasmakuje każdemu. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Poradzi sobie z tym każdy, nawet osoby, którym wypieki drożdżowe zwykle się nie udają. Dodanie maślanki i piwa sprawi, że chleb będzie miękki w środku i chrupiący na zewnątrz.

Chleb domowy z przepisu Roberta Makłowicza. Potrzebne składniki


  • 1/2 l maślanki
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 90 dag mąki żytniej
  • 1 łyżka nasion kminku
  • 2 łyżeczki soli
  • 50 ml piwa

Chleb z przepisu Roberta Makłowicza. Sposób przygotowania

  • Maślankę nieco podgrzej (powinna być letnia).
  • Do maślanki wkrusz drożdże, dodaj cukier, wymieszaj i odstaw na około 15 min.
  • Do zaczynu wsyp połowę mąki i wymieszaj.
  • Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na minimum godzinę.
  • Po godzinie do miski wsyp pozostałą mąkę, kminek oraz sól.
  • Całość wyrób na gładkie i elastyczne ciasto.
  • Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia.
  • Z ciasta uformuj bochenek i wyłóż go na blasze z papierem do pieczenia.
  • Przykryj ściereczką i ponownie zostaw do wyrośnięcia (na około pół godziny).
  • Wierzch bochenka posmaruj piwem.
  • Chleb piecz około 1,5 godziny w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

Gotowe, smacznego! Po wyjęciu z piekarnika chleb można jeszcze raz posmarować piwem. Przykryj go później ściereczką oraz pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

Zobacz także: Smacznego! Znakomity przepis na "Buddha bowl"
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(21)
Anonymka
4 tyg. temu
Jestem tu tylko dlatego, że zobaczyłam zdjęcie Makłowicza
Tak
4 tyg. temu
o2 nabardziej bzdurny portal tak samo jak ten pseudo chleb
Nie polecam
4 tyg. temu
Jesli ktos chce zmarnowac maslanke, kilo maki i drozdze to polecam jesli ktos chce zobaczyc jak wyglada stwardnialy gipsbto tak mniej wiecej jak to ciasto, nie sadze zeby ten przepis mial cos wspolnego z Maklowiczem a o2 to najgorszy portaljaki znam ilosc bzdur na cm 2 tu przerasta wszystko
Tox
4 tyg. temu
Chleb jest na zakwasie, reszta to pomyłka
Kasandra
4 tyg. temu
Matko strach na niego patrzeć-oczy wybałuszone.Można odnieść wrażenie,że ma wściekliznę
MNBV
miesiąc temu
Makłowicz jest gawędziarzem ale nie piekarzem, nie kucharzem.
piekarz
miesiąc temu
100 gram mąki ? Chleb dla wieloletniej rodziny na cały tydzień . Kpina nie przepis !!!
w4jwe46j54
miesiąc temu
chleb bez zakwasu to nie chleb, żadna maślanka nie zastapi zakwasu.
konsument
miesiąc temu
Byłem w paru miejscach i jadłem kilka potraw polecanych i zachwalanych przez Makłowicza,nic nadzwyczajnego.
sdsd
miesiąc temu
Bzdury. To nie golonka, wystarczy woda.
Maliniak
miesiąc temu
Ja chleba jeszcze nie pieke, ale szyje sobie sam sukienki. W przyszly czwartek zmieniam plec, choc tylko na tydzien, wiec chce zadac szyku. Ale przez tydzien sobie pomargotkuje i pobiedronuje.
Piekarz
miesiąc temu
P. Makłowicz,trudno ten produkt nazwać prawdziwym chlebem. Chleb z mąki żytniej zaczyna się od wykorzystania zakwasu do wstępnej fermentacji. To zakwas współpracuje z maka żytnią . Drożdże dodaje się w drugiej fazie fermentacji kiedy dodajemy mąkę pszenną. To wie każdy rzemieślniczy uczeń piekarski. A ten przykład chleba to wyjatkowy gniot. Świadczy o wstawieniu do pieca za wcześnie, popularnie bez "gary".Takie popękanie powinno go eliminować ze sprzedaży. W trakcie wypieku , chleb wyrasta i zwiększa swoją objętośc 20- 30 % , więc trzeba go do tego przygotować . Robi się to przez nacinanie skórki,zwilżanie , osadzanie w foremce.
POLDUŚ-DUDUŚ
miesiąc temu
ja chleb tylko w postaci przetworzonej tzn.jak wyrobi to przepuszczam przez aparaturę i ma ok 85% Do tego cola i w tany
nnmm
miesiąc temu
Ni to kucharz , ni to piekarz i nóż mu przeszkadza !!!!!!!!!!!!!!!!
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić