Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
ABA
|

Ciasto marchewkowe. Niezawodny przepis Magdy Gessler

14
Podziel się:

Nadchodzi jesień, a na jesień doskonałym deserem będzie ciasto marchewkowe. Wilgotne, słodkie, z odrobiną cynamonu i goździków z pewnością umili długie, pochmurne wieczory. Przepisem na ciasto podzieliła się Magda Gessler.

Ciasto marchewkowe. Niezawodny przepis Magdy Gessler
Ciasto marchewkowe. (Getty Images)

Ciasto marchewkowe jest bardzo wilgotne, słodkie, z lekką nutą korzenną. Idealnym przepisem na ten deser podzieliła się Magda Gessler - legendarna już restauratorka i autorytet kulinarny.

Ciasto marchewkowe. Potrzebne składniki:

  • 6 jajek
  • 5 szklanek startej na dużych oczkach marchewki
  • 2 szklanki miodu
  • 1,5 szklanki oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki masła
  • ½ szklanki bułki tartej
  • szczypta zmielonych goździków
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru

Czytaj także: Przepis na eliksir miłości. Pradawne receptury na płynne afrodyzjaki

Ciasto marchewkowe. Sposób wykonania:

  • w misce utrzyj żółtka z miodem i olejem
  • dodaj startą marchewkę i wszystko wymieszaj
  • w osobnej misce przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i przyprawami
  • dodawaj produkty sypkie do masy i dokładnie wymieszaj,
  • w osobnej misce ubij białka z odrobiną soli
  • gotowe białka bardzo delikatnie wmieszaj do ciasta (najlepiej zrobić to partiami)
  • tortownicę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przełóż do niej gotowe ciasto
  • ciasto piecz w temperaturze 180 st. przez około 50 min. lub do tzw. suchego patyczka
  • przygotuj krem: ubij śmietanę z mascarpone i cukrem (ilość cukru możesz zmniejszyć lub zwiększyć w zależności od preferencji. Można też dodać aromat waniliowy)
  • po wystudzeniu ciasto przełóż kremem

Gotowe! Jeśli spodobał ci się przepis, spróbuj także domowych batoników Bounty oraz ciasteczek cytrynowych.

Zobacz także: Miłośnicy grillowania będą zachwyceni. Sprawdzony przepis na żeberka
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(14)
Marecki_szcze...
9 miesięcy temu
Dużo prostsze jest marchewkowe Ewy Wachowicz. Kilka razy robiłem i zawsze wychodzi tak samo dobre. Przepis był w Angorze, ale w necie pewnie też jest
Anna
11 miesięcy temu
A ile maki
alan
11 miesięcy temu
Nie nazywajcie tej furiatki autorytetem!
Tina
11 miesięcy temu
3 łyżeczki środków spulchniających daje piekące paskudne ciasto
Ewajot
11 miesięcy temu
Przypuszczam, że Magda Gessler nie ma nic wspólnego z tym chaotycznym przepisem. W składnikach nie ma mąki, a w wykonaniu trzeba ją przesiać przez sito. Dwie szklanki miodu na tą ilość pozostałych składników obciąży ciasto i daje murowany zakalec, przepis wzięty z sufitu,
Jjj
11 miesięcy temu
A ile mąki?
Zbulwersowana...
11 miesięcy temu
2 szklanki miodu! Drogie ciasto. Miód traci wszystkie właściwości prócz cukru. Szkoda do ciasta. Marchewka i bułka tarta zamiast mąki.
Astonka
11 miesięcy temu
Księżna Gesler nie poda ile mąki bo byście upiekły lepiej niż ona.
Axx
11 miesięcy temu
Wydaje mi się ,że zamiast 2 szkl miodu ,miało być 2 szkl mąki???
Kloszard.
11 miesięcy temu
Jak ten przepis jest MOPA (od dziesięcioleci tak np. pieką jajogłowi z wysp) to ja jestem Sułat Brunei !
Magda
11 miesięcy temu
Ile mąki
aga
12 miesięcy temu
2 szklanki miodu?to chyba gruba przesada a maki ile?Jak podajecie przepis to robcie to dokladnie a nie tak jak zwykle byle jak
Magda
12 miesięcy temu
W przepisie jest podane ile uzyc maki☹️
Asia
12 miesięcy temu
A ile mąki przepis nie kompletny
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić