Karolina Sobocińska
Karolina Sobocińska| 

Ciasto skąpane w promieniach słońca. Przepis na "Babie lato"

5

Idealne ciasto na obecną porę roku? Oto odpowiedź na to pytanie jest jedna - "Babie lato"! Miodowy placek przełożony pysznym lekkim kremem i odrobiną lekko kwaskowatego dżemu idealnie sprawdzi się jako dodatek do mrożonej herbaty, kawy czy lemoniady.

Ciasto skąpane w promieniach słońca. Przepis na "Babie lato"
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Szukasz pomysłu na lekki podwieczorek? Nic prostszego! Ciasto "Babie lato" sprawdzi się w tej roli idealnie.

Do jego przygotowania nie musisz nawet mieć szczególnych umiejętności, ani składników. Jest tylko jedna wada - jeśli postawisz na stole całą blachę, musisz mieć świadomość, że ciasto zniknie w oka mgnieniu.

Od razu lepiej jest więc zrobić więcej. Smacznego!

Ciasto "Babie lato". Składniki:

  • ciasto:
  • 5 jajek
  • 200 g masła
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki miodu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka do proszku pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka octu
  • krem:
  • 3 szklanki śmietany kremówki 30 %
  • 500 g serka mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • dodatkowo: mały słoiczek dżemu porzeczkowego
  • płatki migdałów i kokos do dekoracji

Ciasto "Babie lato". Wykonanie:

Ciasto:

  • Masło, miód, cukier, kakao, rozpuścić i zostawić do wystygnięcia.
  • Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą.
  • Jajka wymieszać w misce z octem.
  • Do przestudzonej masy dodać jajka, wymieszać mikserem.
  • Miksując dalej dodawać porcjami mąkę.
  • Blachę (24x35cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec w 165 st ok. 40 min.
  • Gdyby ciasto zbyt szybko z wierzchu się rumieniło to w razie potrzeby przykryć folią aluminiową.
  • Ostudzić, następnie przekroić na dwie części.

Masa:

  • Do misy przelać dobrze schłodzoną śmietanę;zmiksować.
  • Pod koniec miksowania dodać cukier puder i serek mascarpone.
  • Spodnią część ciasta posmarować cienko dżemem, następnie wyłożyć masę; zostawiając ok. 3 pełne łyżki na wierzch ciasta, przykryć kolejnym plackiem.
  • Rozsmarować pozostawioną masę i udekorować uprażonymi migdałami i wiórkami kokosowymi...
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić