Ciasto smażone na patelni. Gotowe w kilka chwil

1

Do jej przygotowania potrzebne Ci będą dwie patelnie i jedno jajko. Brzmi dziwnie? Będziesz zachwycona jak proste i smaczne jest to ciasto!

Ciasto smażone na patelni. Gotowe w kilka chwil
Tarta, zdjęcie ilustracyjne (Getty Images)

Niby zwykła tarta bananowa, a jednak nie do końca. Ta tarta jest pyszna, a przede wszystkim charakteryzuje ją ograniczenie ilości jajek do jednej sztuki i możliwość usmażenia jej na patelni. Brzmi absurdalnie? Sprawdź sama - nie ma lepszej!

Tarta bananowa. Składniki:

  • 1 jajko
  • 2 banany
  • 150 ml mleka
  • 80g cukru
  • 60 ml oleju roślinnego
  • 10 g aromatu waniliowego
  • 8 g proszku do pieczenia
  • 100 g mąki
  • 5 ml octu
  • 50 g kakao w proszku

Tarta bananowa. Wykonanie:

  • Posyp patelnię 1 łyżką cukru. Pokrój banany w talarki i ułóż je na cukrze
  • Do miski wrzuć jajko i trzep dopóki białko nie połączy się z żółtkiem. Następnie nalej oleju roślinnego i ponownie trzep. Dodaj mleko, aromat waniliowy, cukier, ocet i ponownie trzep aż do uzyskania jednolitej mieszaniny
  • Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao w proszku i trzep do wymieszania
  • Polej banany ułożone na cukrze
  • Smaż pod przykryciem z drugiej patelni na małym ogniu przez 15-20 minut. Przerzuć na drugą stronę i zrób to samo
Zobacz także: Cynamonowe bułeczki. Szwedzi się zajadają
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić