Ziemniaki w stylu Gordona Ramsaya. Wychodzą idealne!

25

Nie masz co dodać do domowego kotlecika i surówki, a nie masz ochoty na ociekające tłuszczem, rozmrożone frytki? Nie szkodzi. Możesz zrobić szybkie i przepyszne, pieczone ziemniaczki w stylu kulinarnego mistrza.

Ziemniaki w stylu Gordona Ramsaya. Wychodzą idealne!
Pieczone ziemniaczki według przepisu Gordona Ramsaya są przepyszne! (Getty Images, Hoberman Collection)

Znany ze swojej wyśmienitej kuchni i ciętego języka Gordon Ramsay uważa, że największym życiowym bólem jest bycie wegetarianinem. W swojej kuchni prezentuje jednak jadalne dzieła sztuki z wykorzystaniem prostych składników - odpowiednich zarówno dla wegetarian, jak i tych jedzących mięso. Chrupiące ziemniaczki w stylu brytyjskiego mistrza to więc danie odpowiednie zarówno dla wegetarian, jak i wspaniały dodatek dla tych, którzy lubią zjeść mięso z jakimś pysznym dodatkiem.

Przepis na ziemniaki w stylu Gordona Ramsaya. Składniki:

  • 1,2 kg ziemniaków
  • 100g tłuszczu z gęsi lub kaczki (lub oliwy z oliwek)
  • 2 łyżeczki kaszy manny
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek rozmarynu
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przepis na ziemniaki w stylu Gordona Ramsaya. Wykonanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Obierz ziemniaki, pokrój na kawałki i umieść w dużym rondlu z zimną, osoloną wodą. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez około 6 minut
  • W międzyczasie dodaj tłuszcz gęsi (lub kaczy; lub oliwę) do dużej brytfanny i włóż do piekarnika, aby się zagrzał
  • Odcedź ziemniaki na durszlaku i delikatnie potrząśnij, aby spulchnić brzegi. Posyp kaszą manną, ponownie potrząśnij, aby ziemniaki równomiernie pokryły się warstwą kaszy, a następnie pozostaw do wyschnięcia na parze przez 5 minut
  • Pozostaw ząbki czosnku w całości, ale lekko zmiażdż je grzbietem dłoni lub płaską stroną dużego noża
  • Ostrożnie wyłóż ziemniaki na rozgrzanej brytfannie razem z czosnkiem i rozmarynem. Polej tłuszczem (np.oliwą), aby równomiernie się przypiekły
  • Piecz przez 40-45 minut, obracając co 15 minut, aż będą chrupiące i złocisto-brązowe. Do podania dopraw solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem
Zobacz także: Wyglądają jak młode ziemniaki, choć nimi nie są. Jak je rozpoznać?
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić