o2-logo
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • Quizy
Wróć na
KLS
|

Ziemniaki w stylu Gordona Ramsaya. Wychodzą idealne!

12
Podziel się

Nie masz co dodać do domowego kotlecika i surówki, a nie masz ochoty na ociekające tłuszczem, rozmrożone frytki? Nie szkodzi. Możesz zrobić szybkie i przepyszne, pieczone ziemniaczki w stylu kulinarnego mistrza.

Ziemniaki w stylu Gordona Ramsaya. Wychodzą idealne!
Pieczone ziemniaczki według przepisu Gordona Ramsaya są przepyszne! (Getty Images, Hoberman Collection)
bDIotvhh

Znany ze swojej wyśmienitej kuchni i ciętego języka Gordon Ramsay uważa, że największym życiowym bólem jest bycie wegetarianinem. W swojej kuchni prezentuje jednak jadalne dzieła sztuki z wykorzystaniem prostych składników - odpowiednich zarówno dla wegetarian, jak i tych jedzących mięso. Chrupiące ziemniaczki w stylu brytyjskiego mistrza to więc danie odpowiednie zarówno dla wegetarian, jak i wspaniały dodatek dla tych, którzy lubią zjeść mięso z jakimś pysznym dodatkiem.

Przepis na ziemniaki w stylu Gordona Ramsaya. Składniki:

  • 1,2 kg ziemniaków
  • 100g tłuszczu z gęsi lub kaczki (lub oliwy z oliwek)
  • 2 łyżeczki kaszy manny
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek rozmarynu
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
bDIotvhj

Przepis na ziemniaki w stylu Gordona Ramsaya. Wykonanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Obierz ziemniaki, pokrój na kawałki i umieść w dużym rondlu z zimną, osoloną wodą. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez około 6 minut
  • W międzyczasie dodaj tłuszcz gęsi (lub kaczy; lub oliwę) do dużej brytfanny i włóż do piekarnika, aby się zagrzał
  • Odcedź ziemniaki na durszlaku i delikatnie potrząśnij, aby spulchnić brzegi. Posyp kaszą manną, ponownie potrząśnij, aby ziemniaki równomiernie pokryły się warstwą kaszy, a następnie pozostaw do wyschnięcia na parze przez 5 minut
  • Pozostaw ząbki czosnku w całości, ale lekko zmiażdż je grzbietem dłoni lub płaską stroną dużego noża
  • Ostrożnie wyłóż ziemniaki na rozgrzanej brytfannie razem z czosnkiem i rozmarynem. Polej tłuszczem (np.oliwą), aby równomiernie się przypiekły
  • Piecz przez 40-45 minut, obracając co 15 minut, aż będą chrupiące i złocisto-brązowe. Do podania dopraw solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem
bDIotvhp
Zobacz także: Wyglądają jak młode ziemniaki, choć nimi nie są. Jak je rozpoznać?
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bDIotvhK
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(12)
Pan życia
6 dni temu
Po co kasza manna a bez tej kaszy to już dawno sam sobie piekłem tak ziemniaki i to żaden przepis ramsaya każda babcia tak robiła za komuny jak mięsa było mało to na ziemniakach się kombinowalo żeby smacznie i tanio zjeść
Zwirek
6 dni temu
Ziemniaki w lupinkach myje, osuszam, kroję w ćwiartki lub ósemki. Nacieram oliwa, posypuję przyprawami i ziołami, rozkladam na blasze, wstawiam do piekarnika 200°, piekę ok.20-25 minut. Zawsze wychodzą chrupiące i przepyszne.
Ferplay
5 dni temu
Za tydzień napiszecie, że pieczone ziemniaki zabijają.
bDIotvhL
Muchomorek.
6 dni temu
Ja jednak wolę ziemniaki po polsku. Pierwsze:ziemniaki wkładane do zimnej wody tracą wartości odżywcze. Ziemniaki pokrojone w ćwiartki wrzucam do gotującej się wody, solę i gotuję prawie do miękkości. Na patelni rozgrzewam oliwę i smażę na złocisto. Można mocniej podsmażyć. Można też zrobić to w piekarniku, będą mniej tłuste. Można z manną, można z mąką (czasem tak robię) lecz odbiega to od orginalnego przepisu. Przyprawy wg uznania.
Irishi2000
5 dni temu
No dobra, może i jest to dobre. Ale każdy wie, że babcia robi najlepsze ❤️
Najnowsze komentarze (12)
gordon
4 dni temu
Jaki to przepis ramsaya ? od dawna robie takie pyry posypując ziołami.i bez manny po co ona...
Monia
4 dni temu
Wczoraj wypróbowałam ten przepis na ziemniaczki :D Oczywiście na ukochanym mężu :D W towarzystwie perły chmielowej smakowały mu naprawdę bardzo dobrze, a jest dość wybredny.
To nie jest h...
4 dni temu
A więc zrobiłam. Ale po swojemu szybciej i lepiej i zdrowiej. Ziemniaki obrane ugotowalam na parze ułożone obok siebie. Otwarłam pokrywę parownika na odprowadzenie pary. Podzieliłam na mniejsze kawalki. W misce dałam trochę oliwy włożyłam pokrojone ziemniaczki posypałam
To nie hejt
4 dni temu
To nie przepis Ramsaya tylko jakiegoś Ram ola z redakcji.
Walto
5 dni temu
O2 robi eutanazję wypowiedzi .. robię kupkę na o2 buhahhahaha ludzie poczytajcie ich wypociny... jak można linijkę z linijką mylić.. to są, ludzie poniżej IQ konia wyścigowego. Będę to powtarzał prawda
Irishi2000
5 dni temu
No dobra, może i jest to dobre. Ale każdy wie, że babcia robi najlepsze ❤️
Ferplay
5 dni temu
Za tydzień napiszecie, że pieczone ziemniaki zabijają.
Honey
6 dni temu
Robię lepsze z ziołami zapiekane w piekarniku.
bDIotvhD
Pan życia
6 dni temu
Po co kasza manna a bez tej kaszy to już dawno sam sobie piekłem tak ziemniaki i to żaden przepis ramsaya każda babcia tak robiła za komuny jak mięsa było mało to na ziemniakach się kombinowalo żeby smacznie i tanio zjeść
Błędy
6 dni temu
Przecież oliwy nie należy używać na gorąco. Najlepiej używać do takich rzeczy masła klarowanego. Poza tym ziemniaki, które mają zachować jakieś pożyteczne składniki wrzuca się do wrzątku, a nie do zimnej wody. Żeby jak najszybciej się podgotowaly i przez to w nich jak najwięcej dobrych składników zostało, a nie w wodzie. Dania należy przygotowywać w jak najbardziej zdrowy sposób, a nie tylko dla smaków niszcząc niewłaściwym przyrządzaniem witaminy w warzywach i błędnie używając tłuszczu, które należy jeść na surowo. Do tłuszczy używanych na gorąco należy olej rzepakowy, czy masło klarowane. Za to oliwa należy do tłuszczów, których nie należy podgrzewać, bo stają się szkodliwe dla zdrowia. Przepis fajny, ale błędnie go ten facet zaleca robić.
Zwirek
6 dni temu
Ziemniaki w lupinkach myje, osuszam, kroję w ćwiartki lub ósemki. Nacieram oliwa, posypuję przyprawami i ziołami, rozkladam na blasze, wstawiam do piekarnika 200°, piekę ok.20-25 minut. Zawsze wychodzą chrupiące i przepyszne.
Muchomorek.
6 dni temu
Ja jednak wolę ziemniaki po polsku. Pierwsze:ziemniaki wkładane do zimnej wody tracą wartości odżywcze. Ziemniaki pokrojone w ćwiartki wrzucam do gotującej się wody, solę i gotuję prawie do miękkości. Na patelni rozgrzewam oliwę i smażę na złocisto. Można mocniej podsmażyć. Można też zrobić to w piekarniku, będą mniej tłuste. Można z manną, można z mąką (czasem tak robię) lecz odbiega to od orginalnego przepisu. Przyprawy wg uznania.
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić