Ziemniaki w stylu Gordona Ramsaya. Wychodzą idealne!

Nie masz co dodać do domowego kotlecika i surówki, a nie masz ochoty na ociekające tłuszczem, rozmrożone frytki? Nie szkodzi. Możesz zrobić szybkie i przepyszne, pieczone ziemniaczki w stylu kulinarnego mistrza.

Zdjęcie ilustracyjnePieczone ziemniaczki według przepisu Gordona Ramsaya są przepyszne!
Źródło zdjęć: © Getty Images | Hoberman Collection

Znany ze swojej wyśmienitej kuchni i ciętego języka Gordon Ramsay uważa, że największym życiowym bólem jest bycie wegetarianinem. W swojej kuchni prezentuje jednak jadalne dzieła sztuki z wykorzystaniem prostych składników - odpowiednich zarówno dla wegetarian, jak i tych jedzących mięso. Chrupiące ziemniaczki w stylu brytyjskiego mistrza to więc danie odpowiednie zarówno dla wegetarian, jak i wspaniały dodatek dla tych, którzy lubią zjeść mięso z jakimś pysznym dodatkiem.

Przepis na ziemniaki w stylu Gordona Ramsaya. Składniki:

  • 1,2 kg ziemniaków
  • 100g tłuszczu z gęsi lub kaczki (lub oliwy z oliwek)
  • 2 łyżeczki kaszy manny
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek rozmarynu
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przepis na ziemniaki w stylu Gordona Ramsaya. Wykonanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Obierz ziemniaki, pokrój na kawałki i umieść w dużym rondlu z zimną, osoloną wodą. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez około 6 minut
  • W międzyczasie dodaj tłuszcz gęsi (lub kaczy; lub oliwę) do dużej brytfanny i włóż do piekarnika, aby się zagrzał
  • Odcedź ziemniaki na durszlaku i delikatnie potrząśnij, aby spulchnić brzegi. Posyp kaszą manną, ponownie potrząśnij, aby ziemniaki równomiernie pokryły się warstwą kaszy, a następnie pozostaw do wyschnięcia na parze przez 5 minut
  • Pozostaw ząbki czosnku w całości, ale lekko zmiażdż je grzbietem dłoni lub płaską stroną dużego noża
  • Ostrożnie wyłóż ziemniaki na rozgrzanej brytfannie razem z czosnkiem i rozmarynem. Polej tłuszczem (np.oliwą), aby równomiernie się przypiekły
  • Piecz przez 40-45 minut, obracając co 15 minut, aż będą chrupiące i złocisto-brązowe. Do podania dopraw solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem

Wyglądają jak młode ziemniaki, choć nimi nie są. Jak je rozpoznać?

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra