Czeski sposób na śniadanie. Pyszne drożdżowe liwance

10

Liwance to drożdżowe racuchy, które pochodzą z kuchni czeskiej. Są doskonałe na śniadanie lub do popołudniowej kawy.

Czeski sposób na śniadanie. Pyszne drożdżowe liwance
Placki ziemniaczane. (Pixabay)

Liwance to rodzaj drożdżowych racuchów, które tradycyjnie smaży się na małych patelniach. Placki podaje się z rozkruszonym białym serem i powidłami, jednak można je zastąpić owocami lub czekoladą. Poniższy przepis pochodzi z książki Róży Makarewicz "Praktyczna kuchnia" z 1910 roku.

Liwance. Potrzebne składniki:

  • 270 g mąki tortowej,
  • 450 ml ciepłego mleka,
  • 2 jajka,
  • 40 g drożdży świeżych lub 12 g suchych,
  • 35 g cukru,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • skórka otarta z cytryny,
  • masło klarowane.

Liwance. Sposób wykonania:

  • drożdże wymieszaj z cukrem, łyżką mąki i 50 ml mleka
  • odstaw zaczyn do wyrośnięcia
  • żółtka dokładnie wymieszaj z pozostałym mlekiem, żółtkami, mąką, skórką cytrynową i drożdżami
  • jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, dodaj trochę mąki
  • białka ubij na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania sól
  • pianę dokładnie, ale delikatnie wymieszaj z ciastem i odstaw do wyrośnięcia
  • na rozgrzaną patelnię wlej trochę masła klarowanego
  • nalewał na patelnię ciasto na grubość palca
  • placuszki smaż na rumiano z obu stron
Zobacz także: Doskonały przepis na ziemniaki pieczone w jogurcie
Autor: ABA
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić