Hit PRL-u. Flaki po warszawsku

6

Flaki wołowe to jedna z najpopularniejszych potraw PRL-u. Obecnie przygotowuje się je raczej przy większych okazjach - świętach, spotkaniach rodzinnych, czy weselach. Przepis na flaki po warszawsku jest jednym z oryginalnych i sprawdzi się doskonale także jako zwykły obiad.

Hit PRL-u. Flaki po warszawsku
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Flaki po warszawsku mają w przepisie jeden charakterystyczny składnik. To dlatego wyróżniają się na tle nowych, młodszych wariacji. Jaki to składnik? Kości wołowe, dzięki którym danie będzie bardzo esencjonalne. Nie czekaj i spróbuj już dziś, bo smakują obłędnie!

Flaki po warszawsku. Składniki:

  • 500 g kości wołowych
  • 1 kg flaków wołowych
  • łyżka masła
  • 3 marchewki
  • biała część pora
  • kawałek selera
  • 2 cebule
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka papryki ostrej mielonej
  • pieprz, sól
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki suszonego majeranku

Flaki po warszawsku. Wykonanie:

  • Oczyszczone flaki parokrotnie płuczemy w chłodnej wodzie, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy, na końcu odcedzamy.
  • Czynność powtarzamy 3 razy, odstawiamy flaki na czas gotowania bulionu.
  • Kości wołowe wrzucamy do garnka, wlewamy wodę i gotujemy, aż pojawią się szumowiny.
  • Zbieramy je, a następnie wkładamy do garnka 1 pietruszkę, 1 cebulę, cały por, 1 sporą marchewkę, a także część selera.
  • Gotujemy wszystko przez 1,5 godziny, aż uzyskamy pachnący bulion.
  • Obgotowane flaki przekładamy do garnka, wlewamy odcedzony bulion z jarzyn i kości wołowych, doprawiamy wywar papryką ostrą, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i majerankiem, gotujemy na małym gazie przez ok. trzy godziny.
  • Pod koniec gotowania kroimy cebulę, a pozostałą włoszczyznę ścieramy na dużych oczkach tarki.
  • Cebulę szklimy na maśle, dorzucamy warzywa i smażymy przez parę minut, potem dorzucamy je do gotującej się zupy i gotujemy następny kwadrans, aż jarzyny staną się miękkie.
  • Flaki doprawiamy przecierem pomidorowym, pieprzem, solą, serwujemy z kromką chleba.
  • Smacznego!
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić