Czy kolor skorupki wypływa na smak jajek? O tym mało kto wie

Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego jajka mają różne kolory skorupek? A czy kolor skorupki ma wpływ na smak lub wartości odżywcze jajek? Wyjaśniamy!

Co ma wpływ na kolor jajek?Co ma wpływ na kolor jajek?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Erik Öqvist

Wybierając jajka, często zastanawiamy się, czy kolor skorupki ma znaczenie. Najczęściej do wyboru mamy jajka w kolorze białym, beżowym lub brązowym. Czy kolor skorupki wpływa na jakość i smak jajek? Sprawdź, o czym świadczy kolor skorupki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Urocze jajka sadzone to przepis na udane śniadanie

Co wpływa na kolor skorupek jajek?

Głównym czynnikiem wpływającym na kolor jajka jest rasa kury. Kury o białych piórach i jasnym grzebieniu przeważnie znoszą jajka z białymi skorupkami. Natomiast te o ciemniejszych piórach i czerwonym grzebieniu zazwyczaj znoszą brązowe jajka.

Rodzaj paszy, którą karmione są kury, może również wpływać na odcień skorupki, choć nie zmienia jej podstawowej barwy. Jakość diety kur – odpowiednio zbilansowana pasza bogata w naturalne składniki – wpływa bowiem na intensywność koloru.

Jajka o jakim kolorze skorupki warto wybrać?

Konsumenci często są przekonani, że brązowe jajka są w jakiś sposób lepsze, bardziej „naturalne” niż ich białe odpowiedniki. Tak naprawdę kolor skorupki nie ma wpływu na wartość odżywczą ani smak jajka.

Wybierając jajka, należy skupić się na rzeczywistych czynnikach wpływających na jakość jaj. Przede wszystkim, to warunki hodowli kur mają największy wpływ na ich jakość i smak jajek. Jajka pochodzące od kur hodowanych na otwartych przestrzeniach, z dostępem do świeżego powietrza i słońca, charakteryzują się często lepszymi walorami smakowymi.

Niestety, wiele kur trzymanych jest w hodowlach klatkowych, gdzie karmione są przetworzonymi paszami. Takie warunki skutkują jajkami o mniej wyrazistym smaku i niższej wartości odżywczej.

Ponadto zawsze trzeba podczas zakupu jajek sprawdzać datę przydatności do spożycia. Jeśli mamy w lodówce jajka od dłuższego czasu i nie jesteśmy pewni, czy są świeże, dobrze jest przeprowadzić prosty test z wodą. Kupując jajka, zwróć także uwagę, czy skorupki nie są popękane. Jeśli pęknięcie zauważymy dopiero w domu, to takie jajko najlepiej zużyć jak najszybciej. Jeśli nie zamierzacie go zjeść, to najbezpieczniej jest je wyrzucić. Przechowywanie pękniętego jajka w lodówce grozi skażeniem salmonellą i ciężkim zatruciem pokarmowym po jego spożyciu.  

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Głośno o zachowaniu Trumpa. Wszystko się nagrało
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Wigilia 2025 wolna nie dla wszystkich. Sprawdź zawody
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra