Czy kolor skorupki wypływa na smak jajek? O tym mało kto wie

Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego jajka mają różne kolory skorupek? A czy kolor skorupki ma wpływ na smak lub wartości odżywcze jajek? Wyjaśniamy!

Co ma wpływ na kolor jajek?Co ma wpływ na kolor jajek?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Erik Öqvist

Wybierając jajka, często zastanawiamy się, czy kolor skorupki ma znaczenie. Najczęściej do wyboru mamy jajka w kolorze białym, beżowym lub brązowym. Czy kolor skorupki wpływa na jakość i smak jajek? Sprawdź, o czym świadczy kolor skorupki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Urocze jajka sadzone to przepis na udane śniadanie

Co wpływa na kolor skorupek jajek?

Głównym czynnikiem wpływającym na kolor jajka jest rasa kury. Kury o białych piórach i jasnym grzebieniu przeważnie znoszą jajka z białymi skorupkami. Natomiast te o ciemniejszych piórach i czerwonym grzebieniu zazwyczaj znoszą brązowe jajka.

Rodzaj paszy, którą karmione są kury, może również wpływać na odcień skorupki, choć nie zmienia jej podstawowej barwy. Jakość diety kur – odpowiednio zbilansowana pasza bogata w naturalne składniki – wpływa bowiem na intensywność koloru.

Jajka o jakim kolorze skorupki warto wybrać?

Konsumenci często są przekonani, że brązowe jajka są w jakiś sposób lepsze, bardziej „naturalne” niż ich białe odpowiedniki. Tak naprawdę kolor skorupki nie ma wpływu na wartość odżywczą ani smak jajka.

Wybierając jajka, należy skupić się na rzeczywistych czynnikach wpływających na jakość jaj. Przede wszystkim, to warunki hodowli kur mają największy wpływ na ich jakość i smak jajek. Jajka pochodzące od kur hodowanych na otwartych przestrzeniach, z dostępem do świeżego powietrza i słońca, charakteryzują się często lepszymi walorami smakowymi.

Niestety, wiele kur trzymanych jest w hodowlach klatkowych, gdzie karmione są przetworzonymi paszami. Takie warunki skutkują jajkami o mniej wyrazistym smaku i niższej wartości odżywczej.

Ponadto zawsze trzeba podczas zakupu jajek sprawdzać datę przydatności do spożycia. Jeśli mamy w lodówce jajka od dłuższego czasu i nie jesteśmy pewni, czy są świeże, dobrze jest przeprowadzić prosty test z wodą. Kupując jajka, zwróć także uwagę, czy skorupki nie są popękane. Jeśli pęknięcie zauważymy dopiero w domu, to takie jajko najlepiej zużyć jak najszybciej. Jeśli nie zamierzacie go zjeść, to najbezpieczniej jest je wyrzucić. Przechowywanie pękniętego jajka w lodówce grozi skażeniem salmonellą i ciężkim zatruciem pokarmowym po jego spożyciu.  

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop