o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • QUIZY
Wróć na
mmc
|

Drogi i brzydki. Przepis na najlepszy sernik na świecie

14
Podziel się

Sernik baskijski to rewolucja wśród wypieków. Choć jego wykonanie jest kosztowne i nie wygląda on zbyt reprezentatywnie, to do miejsca jego powstania co roku zjeżdżają tysiące smakoszy.

Drogi i brzydki. Przepis na najlepszy sernik na świecie
Sernik baskijski. (YouTube)
bEhBdQCZ

Sernik baskijski powstał z rąk cukiernika San Sebastiana. Porzucił on znaną z Nowego Jorku zasadę kształtu i wyglądu. Sernik baskijski jest mocno kremowy i lejący się, a jego wierzch często przypalony. Mimo wszystko to wypiek, który od lat cieszy się mianem najlepszego sernika na świecie, a jego ceny osiągają naprawdę wysokie sumy.

Przepis na sernik baskijski. Potrzebne składniki:

  • 900 g serka typu philadelphia
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 300 g cukru
  • 6 jajek
  • 50 g mąki
  • laska wanilii
  • szczypta soli
bEhBdQDb

Przepis na sernik baskijski. Sposób wykonania:

  • Okrągłą formę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia, papier musi wystawać zza formy, by później móc wyjąć ciasto
  • Najpierw dokładnie zmiksuj serek z cukrem aż do jego rozpuszczenia
  • Dodaj jajka, startą wanilię i sól, miksuj do dokładnego połączenia składników
  • Dodaj śmietankę i dalej miksuj aż do uzyskania puszystej i kremowej masy
  • Do masy przesiej mąkę, miksuj do dokładnego połączenia składników
  • Piecz w temperaturze 200 stopni przez 60-70 minut
bEhBdQDh

Sernik podczas pieczenia powinien urosnąć, ale później opadnie. Dzięki temu pozostaną duże brzegi. Nie przejmuj się, jeśli ciasto będzie mocno brązowe z wierzchu. Taki właśnie jest urok sernika baskijskiego.

Zobacz także: Sposób na idealny świąteczny sernik
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bEhBdQDC
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(14)
Zygi z Legnic...
2 miesiące temu
Ja jednak wolę sernik w/g mojego przepisu,jest prosty w wykonaniu, a po upieczeniu, które trwa 2 godz. jest bardzo kremowy, a w ustach,, niebo w."
Tunia
9 miesięcy temu
Nie jest reprezentacyjny a nie reprezentatywny.
,kl
9 miesięcy temu
Jak dla mnie wygląda apetycznie , i widać że jest kremowy w środku .
bEhBdQDD
Zlosliwy
9 miesięcy temu
Moj sernik:5 zoltek miksuje z nie pelna szklanka cukru pudru az powstanie gladki kogel mogel. Caly czas miksujac do masy dodaje porcjami serek z wiaderka (1 kg),cukier wanilinowy lub lyzeczke ekstraktu z wanilii, torebke Sernixa zamiast budyniu lub maki,porcjami wlewam do gladkiej masy pol szklanki mleka. Na koniec ubijam sztywna piane z 5 bialek i dodaje do masy laczac wszystko lopatka. Wylewam mase na natluszczona i wysypana bulka tarta blaszke. Wstawiam do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieke 50 minut. Po tym czasie wylaczam piekarnik i zostawiam na 10 minut. Po tym czasie uchylam lekko piekarnik i zostawiam do przestygniecia.
ETRA
9 miesięcy temu
6 jajek, 300g cukru, 1/2 śmietany ! Matko jedyna! Ja robię sernik z 3 jajek, 80g cukru pudru, 1/2kg chudego sera ! Dodaję 1 budyń, rodzynki albo jagody, mandarynki, mak ... różnie. Palce lizać, taki pyszny!
JAM ŁASICA
9 miesięcy temu
mniam:)
toja
9 miesięcy temu
Dlaczego nie napisaliście że się go wlewa do formy. Ponieważ trudno o serek Philadelfia uzyłam mascarpone. Pyszny jest.
nie
9 miesięcy temu
Niesamowicie śluzotwórczy "pokarm", który zaburza florę bakteryjną i jest pożywką dla candidy.
Arletka
9 miesięcy temu
Kupuję sery w wiaderku, zmielone, zero dodatków, sam ser, do kupienia w Lidlu Pilos
Ewka
9 miesięcy temu
Mój sernik jest najlepszy i polski ,i zdrowszy bo chudszy.
Roztargniona
9 miesięcy temu
No jak nie ma podanej ilości mąki .czytaj uważnie przecież pisze 50 g. Mąki?
Nie smakuje
9 miesięcy temu
To zdjęcie, wygląda jakby ktoś część zjadł, a następnie wypluł. Serio ja rozumiem że wygląd nie jest najważniejszy ale bez przesady
The Bill.
9 miesięcy temu
Pyszności !!!
bEhBdQDv
Ha ha ha ha.
9 miesięcy temu
Z przykrością stwierdzam że mi odebrało Apetyt na sernik. 🤣🤣🤣
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić