Drogi i brzydki. Przepis na najlepszy sernik na świecie

32

Sernik baskijski to rewolucja wśród wypieków. Choć jego wykonanie jest kosztowne i nie wygląda on zbyt reprezentatywnie, to do miejsca jego powstania co roku zjeżdżają tysiące smakoszy.

Drogi i brzydki. Przepis na najlepszy sernik na świecie
Sernik baskijski. (YouTube)

Sernik baskijski powstał z rąk cukiernika San Sebastiana. Porzucił on znaną z Nowego Jorku zasadę kształtu i wyglądu. Sernik baskijski jest mocno kremowy i lejący się, a jego wierzch często przypalony. Mimo wszystko to wypiek, który od lat cieszy się mianem najlepszego sernika na świecie, a jego ceny osiągają naprawdę wysokie sumy.

Przepis na sernik baskijski. Potrzebne składniki:

  • 900 g serka typu philadelphia
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 300 g cukru
  • 6 jajek
  • 50 g mąki
  • laska wanilii
  • szczypta soli

Przepis na sernik baskijski. Sposób wykonania:

  • Okrągłą formę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia, papier musi wystawać zza formy, by później móc wyjąć ciasto
  • Najpierw dokładnie zmiksuj serek z cukrem aż do jego rozpuszczenia
  • Dodaj jajka, startą wanilię i sól, miksuj do dokładnego połączenia składników
  • Dodaj śmietankę i dalej miksuj aż do uzyskania puszystej i kremowej masy
  • Do masy przesiej mąkę, miksuj do dokładnego połączenia składników
  • Piecz w temperaturze 200 stopni przez 60-70 minut

Sernik podczas pieczenia powinien urosnąć, ale później opadnie. Dzięki temu pozostaną duże brzegi. Nie przejmuj się, jeśli ciasto będzie mocno brązowe z wierzchu. Taki właśnie jest urok sernika baskijskiego.

Zobacz także: Sposób na idealny świąteczny sernik
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić