Przepis dla miłośników sera. Gruzińskie chaczapuri

0

Chaczapuri to danie dla tych, którzy nie myślą na razie o diecie. Drożdżowe ciasto, masło, jajko i duże ilości sera. To przysmak prosto z Gruzji, któremu trudno się oprzeć!

Przepis dla miłośników sera. Gruzińskie chaczapuri
Chaczapuri adżarskie. (Getty Images)

Chaczapuri to gruzińskie danie, którego przygotowanie zależy od regionu, w którym jest podawane. Może mieć formę okrągłego placka z farszem serowo-fasolowym lub formę łódeczki z farszem serowym, jajkiem i masłem. Poniżej przepis na chaczapuri adżarskie.

Przepis na chaczapuri. Potrzebne składniki:

  • 500 g mąki
  • 250 ml wody
  • 25 g drożdży
  • 200g sera feta tyle samo mozzarelli i sera żółtego
  • 5 jajek
  • 40g masła
  • 5 łyżek mleka
  • 4 łyżki oleju
  • łyżeczka soli, cukru

Przepis na chaczapuri. Sposób wykonania:

  • W szklance z ciepłą wodą rozrób drożdże, dodaj do nich łyżeczkę cukru i odstaw na 15 minut
  • Do większej misy przesiej mąkę, dodaj do niej drożdżowy zaczyn i resztę ciepłej wody
  • Ciasto wyrabiaj na gładką masę, w międzyczasie dodaj olej i sól
  • Wyrób ciasto na gładką masę, w razie potrzeby podsyp je mąką lub dodaj więcej wody
  • Zostaw ciasto do wyrośnięcia na 40 minut
  • Farsz serowy: ser feta dokładnie pokrusz, mozzarellę zetrzyj na tarce, dodaj 5 łyżek mleka, łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj
  • Ciasto podziel na 4 części, uformuj z nich kształt łódeczek dokładnie zaginając rogi
  • Na dno posyp starty żółty ser, dodaj farsz serowy, brzegi posmaruj roztrzepanym wcześniej jajkiem
  • Piecz 12 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, po tym czasie na każdą łódeczkę wbij jajko i piecz kolejne 2 minuty
Zobacz także: Otworzył winnicę w Gruzji i całkowicie odmienił swoje życie
Autor: MMC
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić